Nagyvilág

Tragédia a jádebányánál: legalább 90 halott, több száz eltűnt

Legalább 90 ember meghalt Mianmar északi részén egy jádebányánál bekövetkezett földcsuszamlásban, és több mint száz embert eltűntként tartanak nyilván a hatóságok. A korábbi hivatalos tájékoztatások még hatvan halottról szóltak.

A katasztrófa a Kínával határos Kacsin állam Hpakant régiójában történt egy település és egy jádebánya közelében szombaton. A hegyről lezúduló föld több tucat lakóházat temetett maga alá. Egyes hírek szerint egy meddőhányóról zúdult le a sár- és kőgörgeteg, az áldozatok többsége pedig zugbányász volt.

Az egykori Burma a világ legnagyobb jádetermelője, itt bányásszák a világ egyik legjobb minőségű jádekövét, a nefritet. A kitermelt féldrágakő nagy részét feltehetően Kínába csempészik, ahol kultikus tárgyakat és ékszereket készítenek belőle.

A mianmari jádebányászat évente több milliárd dolláros bevételt termelhet, egy tanulmány szerint tavaly csaknem 31 milliárd dollár származott a kő eladásából. A tevékenység azonban átláthatatlan, a kitermelésből származó pénz magánszemélyekhez, csempészekhez és különböző, a junta egykori vezetőihez köthető társaságokhoz vándorol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik