Nagyvilág

Terror: meghosszabbították a legmagasabb készültséget Brüsszelben

Brüsszelben és térségében meghosszabbították a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget – jelentette be Charles Michel belga miniszterelnök.

Az iskolák zárva maradnak, a metró nem közlekedik hétfőn, a nagy számú látogatót vonzó rendezvényeket korlátozzák.

A miniszterelnök bejelentése szerint a nemzetbiztonsági tanács úgy ítélte meg, hogy továbbra is “súlyos és azonnali” terrorfenyegetettség áll fenn.

Szombaton a főváros térségében a legmagasabb szintre emelték a terrorellenes készültség szintjét, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek értesülést.

Belgium többi részében – szintén az eddigi intézkedésnek megfelelően – a második legmagasabb, hármas fokozatú készültségi szint marad érvényben. A kormányfő szerint hétfőn délután újra értékelik a helyzetet. A cél az, hogy az élet a lehető leggyorsabban visszatérjen a normális mederbe – tette hozzá Charles Michel.

Szombaton több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy a főváros Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében vegyszereket és robbanóanyagot is találhattak egy házkutatásnál. A La Libre Belgique című napilap vasárnap azt írta, hogy a belga rendőrség már tíz gyanúsítottat keres, akik az egész országban, valamint a főváros különböző helyein hasonló méretű robbantásos merényletekre készülnek, mint a múlt pénteki párizsi akciók voltak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik