Nagyvilág

Szárazföldön is neki kell menni az Iszlám Államnak

Egy adott pillanatban ez elkerülhetetlen lesz - mondta a francia hadügyminiszter. A vezérkari főnök úgy véli: a konfliktust végül diplomáciai és politikai úton fogják rendezni.

Francois Hollande francia államfő a héten külön-külön egyeztet Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint David Cameron brit miniszterelnökkel és Angela Merkel német kancellárral a terrorszervezetek elleni egységes és összehangolt katonai koalícióról és fellépésről.

A múlt heti párizsi merényleteket követőena francia hadsereg fokozta a légicsapásokat Szíriában, amelyek elsősorban a francia dzsihadistákat célozták.

Hat parancsnoki és kiképző központot semmisítettek meg három nap alatt mintegy hatvan bombával.

“Azt gondolom, hogy komoly károkat okoztunk nekik” – mondta Pierre de Villiers francia vezérkari főnök a Le Journal du Dimanche című lapnak.

Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter eközben az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban úgy vélte, hogy mostantól az Iszlám Állam “pénzügyi forrásait” is támadni kell, azaz “az olajmezőket” is. A francia tárcavezető üdvözölte, hogy az amerikai légierő már megkezdte az olajmezők és az olajszállító kamionok bombázását az Iszlám Állam székhelyén.

Az Iszlám Állam elpusztításához és a győzelemhez muszáj lesz szárazföldi akciót indítani egy adott pillanatban. Ez nem jelenti azt, hogy francia jelenlét lesz szárazföldön

– fogalmazott a védelmi miniszter. Franciaország eddig kizárta a szárazföldi beavatkozást Szíriában, beleértve a különleges erőket is, amelyet pedig Washington már kért Párizstól az amerikai televíziók szerint. “Ezt a lehetőséget jelenleg nem tervezzük” – mondta a tárcavezető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik