Nagyvilág

Nem engedték az embereket az utcára Brüsszelben

A helyieket arra kérték a rendőrök, hogy ne menjenek az ablakokhoz.

Vasárnap este rendőri akció indult Brüsszel belvárosában. Az RTLinfo arról számolt be, hogy a helyieket megkérték a rendőrök: ne menjenek az ablakokhoz. Az NBC News értesülése szerint pedig megkérték a brüsszelieket, hogy maradjanak ott, ahol vannak, amíg újabb értesítést nem kapnak, mert rendőri intézkedés zajlik.

Davide Patteri, az EurActiv munkatársa arról számolt be, hogy egy étteremben vacsorázott, miközben a rendőrök lezárták az utcát. Előbb azt mondták, nem hagyhatják el az éttermet, később viszont kikísérték őket. Az úton kordonokat állítottak fel.

Az ITV beszámolója szerint volt, ahol busszal torlaszolták el az utat.

Stuart Webb, a brit Channel 4 tudósítója a Radisson Blu szállodában szállt meg. Már szombaton arról írt a Twitteren, hogy fegyveres katonák állnak a hotel előtt, vasárnap este pedig azt írta: a sisakjaikat is felvették, úgy tűnik, biztonsági riadó van. Nem sokkal később már arról számolt be, hogy a katonák megkérték őket: ne hagyják el a szállodát, a személyzetet arra is megkérték, hogy zárják be az ajtókat.

A Channel 4 munkatársai megpróbáltak kijutni a szállodából és megtudni, mi történik, de a katonák közölték a producerrel, hogy saját biztonságuk érdekében határozottan javasolják, hogy maradjanak bent, mert komoly veszélye van egy támadásnak. Később az újságíró már arról számolt be, hogy megengedték, hogy kimenjenek, miután arra hivatkoztak, hogy tudósítaniuk kell a történésekről. Később egyébként kiderült, hogy a korlátozás nem csak a hotelre, hanem az egész környékre vonatkozik. A szálloda vendégei és személyzete nyugodtak, a katonák folyamatosan egyeztetnek a hotel dolgozóival – írta Webb.

A szintén Channel 4-os Alex Thomson egy videót tett ki a Twitterre, melyen az látható, hogy a Grand Place-en a karácsonyfa mellett páncélozott jármű áll készenlétben. Blogján azt írta: holnap hétfő jön, a városnak megint városként kellene működnie, de Belgium, ahonnan a párizsi merénylők nagy része származott, még napokig, sőt hónapokig komoly fennakadások elé néz.

Jeremy Audouard a Twitteren azt írta, tudomása szerint vaklárma volt. Az újságíró szerint már enyhül a készültség, megnyitották a Grand Place-t.

Belgium miniszterelnöke, Charles Michel korábban közölte: a legmagasabb készültséget tartják fenn továbbra is, miután a párizsi merényletekhez hasonló támadás előkészületeiről szereztek tudomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik