Nagyvilág

Érezhetően kevesebb menekült érkezett Spielfeldbe

A macedónok és a szerbek már csak a háború sújtotta országokból érkezőket engedik tovább.

Érezhetően kevesebb menekült érkezett a dél-ausztriai Spielfeldbe vasárnap – közölte a stájerországi rendőrség. Az elmúlt időszakban naponta több ezren lépték itt át a szlovén-osztrák határt.

A hatóságok tájékoztatása szerint a kisebb létszám oka egyrészt az lehet, hogy Szerbia és Macedónia bejelentette: a jövőben csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezőket engedi tovább az EU irányába, másrészt a spielfeldi határátkelő tehermentesítésének érdekében Szlovéniából naponta 1600 menekültet egyenesen Karintiába visznek buszokkal és különvonatokkal.

A görög-macedón határon több száz Iránból, Pakisztánból és Bangladesből érkező menedékkérő éjszakázott a szabadban, akiket nem engedtek tovább, ennek ellenére nem akartak visszafordulni. Gyevgyelijánál mintegy ezren igyekeztek megakadályozni a menekülteket szállító vonat indulását. A rendőrség megerősítette jelenlétét, páncélozott járművekkel is védik a határt.

Vasárnap délután Spielfeldnél 1600, a szomszédos Bad Radkersburgnál 600 menekült volt, a Vöröskereszt hősugárzókat, pokrócokat biztosított számukra.

Ausztriában idén összesen 68 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, az év végéig még harmincezer kérelemmel számolnak. Tavaly összesen 28 ezer, tavalyelőtt 17 ezer menedékjogi kérelem érkezett a hatóságokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik