Nagyvilág

Bebörtönöztek egy amerikai újságírót Iránban

Ellenséges propagandatevékenységgel és kémkedéssel vádolták meg.

Börtönbüntetésre ítélték Teheránban Jason Resaiant, a Washington Post tudósítóját – írja az MTI az IRNA iráni hírügynökség tájékoztatása alapján. A börtönbüntetés időtartamát nem közölték.

A 39 éves, kaliforniai születésű, de kettős állampolgár férfit tavaly júliusban vették őrizetbe szintén újságíró feleségével és egy fotóssal együtt. Csak majdnem egy évi fogva tartás után, idén áprilisban közölték az iráni hatóságok, hogy kémkedéssel és rendszerellenes propagandatevékenységgel vádolják őket. Az asszonyt és a fotóst óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de Resaiant nem.

Az amerikai külügyminisztérium korábban többször sürgette, hogy ejtsék az újságíróval szembeni vádakat. Az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött júliusi megállapodás nyomán felerősödtek a remények azzal kapcsolatban, hogy a férfit el fogják engedni. Az iráni parlament elnöke szeptemberben célzásokat tett arra, hogy a tudósítót szabadon engedhetik az Egyesült Államokban fogva tartott irániakért cserébe, de az iráni kormány kizárta ezt a lehetőséget.

A The Washington Post, valamint az ENSZ emberi jogi szakértői cáfolták az újságíró ellen felhozott vádakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik