Nagyvilág

„Túléltem a 9/11-et és Bataclan mészárlást is”

Tizennégy évvel a New York-i tornyok ellen történt támadás után egy amerikai az Iszlám Állam gyilkos golyói között találta magát.

A 36 éves férfit múlt hét pénteken meglőtték a lábán, amikor megpróbált elmenekülni a koncertteremből, ahol három fegyveres terrorista 89 embert ölt meg – írja a Telegraph.

Matthew, aki a vezetéknevét nem kívánta közölni, azok között volt, akik az amerikai Eagles of Death Metal koncertjére érkeztek, amikor tüzet nyitottak rájuk. A férfi egyből elkezdett a kijárat fel rohanni, amint meghallotta a fegyverdördüléseket.

Talán az a magyarázat, hogy ez az én amerikai kultúrám

Matthew akkor esett a földre, amikor eltalálták, majd valahányszora támadók tárat cseréltek a Kalasnyikovjukon, továbbkúszott a kijárat felé miközben két vagy három ember nehezedett rá. Odakint aztán kimerülten összeesett a járdán. Itt már többen is a segítségére siettek.

MTI / AP / Amr Nabil
MTI / AP / Amr Nabil

Az amerikai férfi számára ez már a második olyan eset, amikor a terroristák miatt kellett menekülnie. 2001-ben szeptember 11-én ugyanis éppen a World Trade Center tövében volt, és egy találkozóra tartott, amikor a United Airlines gépe becsapódott.

Fél Manhattanen átrohantam, de amin a Bataclanban mentem keresztül ezerszer rosszabb volt

– nyilatkozta.

Pénteken százharmincra emelkedett az egy héttel ezelőtti párizsi merényletek halálos áldozatainak száma.

A terroristák kíméletlenül öltek, 130 életet elpusztítva

– mondta a kormányfő a rendkívüli állapot három hónapos meghosszabbításáról szóló törvénytervezet felsőházi vitájában.

A hivatalos adatok eddig 129 halálos áldozatról és 352 sebesültről szóltak. A miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy a sérültek közül egy kórházban ápolt ember pénteken meghalt.

Még sokan küzdenek az életükért

– mondta a kormányfő.

A múlt pénteki támadássorozatot követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében eddig közel nyolcszáz helyen tartottak házkutatást a rendőrök, kilencven embert őrizetbe vettek és 157 embert házi őrizetbe helyeztek.

A zenei producerek szakszervezete pénteken azt közölte, hogy a terrortámadások óta, amelynek egyik helyszíne a Bataclan rendezvényterem volt, nyolcvan százalékkal visszaesett a párizsi koncertek látogatottsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik