THE FACES OF SOLDIERS HAVE BEEN BLURRED FOR SECURITY REASONS 
French Prime Minister Manuel Valls (2nd from R) and Defence Minister Jean-Yves Le Drian (L) talk to French soldiers on October 12, 2015, during a visit at an army base in Jordan where French army aircraft are based. French air strikes in Syria may have killed French jihadists, a source close to Valls said, although the defence ministry said the information could not yet be confirmed. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD / AFP / KENZO TRIBOUILLARD
Külföld

Ha a franciák elhatározzák, hogy ártanak valakinek, az úgy is lesz

Jászberényi Sándor
Jászberényi Sándor

újságíró, haditudósító, író. 2015. 11. 20. 20:36

A Politico magazin néhány napja komoly elemzést közölt Michael Shurkin tollából arról, hogy a terrortámadásokra válaszul indított francia hadművelet milyen eredményekkel járhat, mi a különbség az amerikai és a francia katonai válaszcsapások között. Érdekes olvasmány bárkinek, aki többet szeretne megtudni arról, hogyan is háborúznak a franciák.

Az amerikai közvélekedés nem sok jót feltételez a franciák hadi erejéről. Arra alapoznak, hogy Franciaország a második világháborúban nem bírt a náci Németország csapataival, vagy hogy a gyarmati időkben vereséget szenvedett Dien Bien Phu-nál. Ez az elképzelés azonban nem állja meg a helyét.

A francia tisztviselők azt ígérték, az Iszlám Állam szíriai bázisaira mért légicsapások csupán a kezdetét jelentik az ISIS-t sújtó ellentámadásnak. Továbbá bárki, aki megtapasztalhatta, hogy milyenek a franciák katonai képességei, igazolhatja, hogy ha háborúzásról van szó, a franciák ott vannak a legjobbak között.

TOPSHOTS
French President Francois Hollande reviews troops during a military ceremony in the courtyard of the Hotel des Invalides on November 19, 2015  in Paris. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET / AFP / DOMINIQUE FAGET
Fotó: AFP / DOMINIQUE FAGET

Sebészi pontosságú beavatkozások

Franciaország bármit is csinál, az biztos nem lesz ahhoz hasonlítható, amit az Egyesült Államok tenne. A franciák hadviselésmódját ugyanis nagyban meghatározza a rendelkezésre álló felszerelés mennyisége, és hogy mindig kalkulálnak vele, mit képesek véghez vinni. Ezért a gondosan megválogatott és az általában kicsi, de hatékony műveletekre specializálódtak, melyek gyakran a nyilvánosságtól távol zajlanak. Nagyban is képesek cselekedni, de ahhoz szükségük lenne az Egyesült Államok, vagy más szövetségesük segítségére, amit biztosan meg is kapnának és kitűnően hasznosítanának.

A francia hadviselésmód egyik emblematikus akciója a 2007 márciusi katonai közbeavatkozás a Közép-Afrikai Köztársaságban. A szudáni határ felől az ország felé egyre gyorsabban haladó felkelőket csupán egy vadászrepülővel és néhány tucat ejtőernyőssel állították meg, akiket két hullámban dobtak le a Biraónál húzódó harci övezetbe. Katonai szempontból a franciák csupán tűszúrásnyi sebet ejtettek, mégis sikerült megtörniük a lázadók lendületét, mert az akciójuk olyan volt, mintha egy sziklát helyeztek volna a hullámok útjába. Ennek ellenére a művelet igen kockázatos volt. Az ejtőernyős bevetések eleve veszélyesek, hiszen vészhelyzet esetén kicsi rá az esély, hogy erősítést tudnak küldeni, vagy hogy a könnyűfegyverrel felszerelt katonák vissza tudnak vonulni. Az első hullám során kevesebb mint 10 katona ért földet. A francia hadsereg ráadásul mindent csendben hajtott végre, a sajtó csupán két héttel a beavatkozás után értesült az akcióról.

A 2013 januári közbeavatkozás Maliban is jól illusztrálja a francia hadviselésmód jellemzőit. A franciák felvonultatták csúcsminőségű kombinált fegyvereiket, egyesítették a tüzelési és manőverezési képességeiket, vagyis mindent ügyesen felhasználtak, ami kéznél volt. Bevetették a különleges erőket és a hagyományos fegyveres erőket, a tankokat és a gyalogságot, a légierőt, a helikoptereket és a vadászgépeket egy olyan művészien összehangolt és irányított módon, hogy az összes elérhető forrásból a legtöbbet hozzák ki.

Más szóval megfogalmazva a franciák Maliban egy első osztályú profi baseball meccset játszottak egy másodosztályú, alkalmi csapattal, melynek sietve, menet közben tákolták össze különféle apró darabjait. Ráadásul a franciák ad hoc erőiket egy igen veszélyes ellenséggel szemben vetették be, a lehető legrosszabb fizikai körülmények között, éppen csak annyi ellátmánnyal, hogy a csapataik szomjan ne haljanak, vagy ne kapjanak hőgutát.

A katonák bakancsa szó szerint szétesett, mivel a részeiket összetartó ragasztó megolvadt a forróságban.

A French soldier walks on June 8, 2014 in Sainte-Mere-Eglise, northern France, during a D-Day commemoration with paratroopers to mark the 70th anniversary of the World War II Allied landings in Normandy. AFP PHOTO / JEAN-SEBASTIEN EVRARD / AFP / JEAN-SEBASTIEN EVRARD
Fotó: AFP / JEAN-SEBASTIEN

Szárazon és vízen

A franciák olyan helyre tették már be a lábukat, ahová az ellenségeik sosem gondolták volna, hogy bemerészkednek. Közelharcot vívnak a barlangokban, vagy a sivatag közepén található sziklák között. Megkockáztattak például egy éjszakai ejtőernyős landolást Timbuktuban, hogy felülkerekedjenek egy túlerőben lévő ellenségen. Az amerikai katonai megfigyelők franciákról született értékeléseiből sugárzik a tisztelet.

A szűkösség különbözteti meg leginkább a francia hadviselésmódot az amerikaitól. A francia hadsereg tudatában van, hogy csak kevés emberrel és eszközzel rendelkezik, és ez rányomja a bélyegét a francia katonai műveletekre. Szerény célokat tűznek ki maguk elé, szigorúan körülhatárolják, mit szeretnének elérni a katonai közbeavatkozással, és mindez összhangban áll a katonai teljesítőképességükről alkotott értékeléssel. Kis dolgokra vágynak, és mindent megtesznek azért, hogy a felállított minimális követelményeket teljesítsék.

Utolsónak megy a hadsereg

A franciák alapvetően igyekeznek elkerülni a hadsereg bevetését egy-egy probléma megoldásánál. A hadsereget erőszakos közbeavatkozásra tartják fent, csak akkor vetik be, ha erőszak alkalmazása szükséges, máskülönben nem. A francia hadsereg irtózik attól, hogy kibővítse a misszióit, és részt vegyen például a nemzet építésében. Maliban a francia katonák végeztek a terrorista szervezetek tagjaival, erre voltak hivatottak. Elutasították azonban, hogy bármi másban részt vegyenek, például, hogy feloszlassák a tüntetőket, vagy belebonyolódjanak a különböző fegyveres felkelő csoportok közti konfliktusba, és az állammal folytatott harcaikba. Természetesen ezzel a francia hadsereg sok mindent nem tett meg, amire Malinak szüksége lett volna, de szigorúan ragaszkodott az elveihez.

Az arányok is mások a francia háborúzásban. Amíg az amerikai hadsereg “vagy nagy dolgot hajt végre, vagy hazamegy”, és a tervezők magától értetődőnek tekintik, hogy hatalmas mennyiségű erőforrásokat és tűzerőket mozgatnak majd meg, addig a francia erők kicsiben gondolkoznak. Önállóságra törekednek és hogy a lehető legkisebb mértékű erőfeszítéssel érjék el a céljaikat. “Juste mésure” – éppen annyi erőbefektetés, amennyi a munka elvégzéséhez szükséges, és nem több.

French soldiers prepare a Rafale fighter jet at a military base at an undisclosed location in the Gulf on November 17, 2015, as the French army conducts operations against the Islamic State group in Syria and Iraq. French warplanes destroyed a command centre and training centre in the Syrian city of Raqa, the stronghold of IS, in its second series of airstrikes in 24 hours, the French defence ministry said. AFP PHOTO / KARIM SAHIB / AFP / KARIM SAHIB
Fotó: AFP / KARIM SAHIB

Okos háborúzás

A francia megközelítésben előtérbe kerül a minőség a mennyiség helyett, okosan harcolnak, a legtöbb elérhető eszközt bevetve. Senki sem dobná le pár emberét Biaróban, ahol az ellenség várhatóan túlerőben van, hacsak nem tudja pontosan mit, hol, hogyan és milyen céllal kell végrehajtani. Maliban a francia erőket úgy vetették be, hogy még elegendő ivóvíz sem volt náluk, de pontosan tudták, hogy a helyszínen honnan szerezhetnek majd. Tudták, hogy kik a helyi szereplők, kiben milyen mértékben bízhatnak meg, és hogyan mozgósítsák a helyi erőket, hogy segítségére legyenek a saját csapatainak.

Az Egyesült Államokkal való közös munkát is megkönnyítette a francia hadsereg tudatossága, saját korlátaik felismerése és tiszteletben tartása.

A franciák együtt dolgoztak az amerikai erőkkel Afganisztánban, Líbiában, Maliban, Szomáliában, jelenleg Szahelben, és tudják hogyan tegyék gördülékennyé a közös munkát.

Azt is jól tudják, mire van a leginkább szükségük az Egyesült Államoktól és mihez kezdenének vele, ha megkapnák, nevezetesen segítséget a légi utántöltésben, a hírszerzésben, a megfigyelésben és felderítésben, és a nehézteher-szállításban (nagy teherszállító gépekkel, mint az Air Force C-17-es). Ha az USA bármit is biztosítana a felsoroltakból, vagy olyan dolgot tudnának adni, amivel nem rendelkeznek, a franciák fognák azt és azonnal be is vetnék. Az együttműködés ezért nem csak szoros, de hatékony is, csak nem tudunk róla, mivel általában a színfalak mögött zajlik.

A franciák valószínűleg nem tudják majd legyőzni az ISIS-t, különösen nem egyedül. Továbbá aligha vannak a másokénál jobb ötleteik, azzal kapcsolatban, hogyan nyerhetnénk. De a történelmükből kiindulva bármit is csinálnak – beleértve a mostani légicsapásokat is – előbb mérlegelnek majd a maguk által megszabott módon, megfontoltan cselekszenek.

THE FACES OF SOLDIERS HAVE BEEN BLURRED FOR SECURITY REASONS 
French Prime Minister Manuel Valls (2nd from R) and Defence Minister Jean-Yves Le Drian (L) talk to French soldiers on October 12, 2015, during a visit at an army base in Jordan where French army aircraft are based. French air strikes in Syria may have killed French jihadists, a source close to Valls said, although the defence ministry said the information could not yet be confirmed. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD / AFP / KENZO TRIBOUILLARD
Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

Lehet, hogy halkan cselekszenek majd, olyan halkan, hogy lehet, soha nem is hallunk majd róla.

Egy dolog azonban biztos, ha a franciák elhatározzák, hogy ártanak valakinek, az úgy is lesz.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.