Nagyvilág

Gyermeke született a megfigyelt nőnek a fedett nyomozótól

Elképesztően súlyos visszaélésekre derült fény a brit rendőrségnél.

Bocsánatot kért a londoni városi rendőrség, miután fedett nyomozóik a múltban intim kapcsolatba bonyolódtak munkájuk során hét nővel. A Scotland Yard közölte: ezeket a nőket munkatársaik egyértelműen megtévesztették. A fedett nyomozók két, azóta feloszlatott egységhez tartoztak.

Akkor se, ha élet-halál kérdése

A rendőrség egy illetékese elmondta: nyilvánvalóvá szeretnék tenni, hogy a történtek teljességgel helytelenek voltak, egyben figyelmeztetett: büntetőeljárás elé néznek azok a rendőrök, akik szexuális kapcsolatba bonyolódnak a célszemélyekkel, még akkor is, ha úgy gondolják, hogy ez „élet-halál kérdése”.

A két egység hosszú távú fedett műveleteket folytatott radikális politikai és társadalmi szervek aktivistáival, anarchistákkal, állatvédőkkel, környezetvédőkkel szemben. Egy azóta leszerelt tisztnek még gyermeke is született egy célszemélytől. A fedett nyomozók minden esetben eltűntek a célszemélyek életéből, akik azt sem tudták, mi történt valójában.

A nőnek, akinek gyermeke született, tavaly több mint négyszázezer font kártérítést fizettek.

A méltóságukat tiporták meg

A rendőrség illetékese, aki személyesen felvette a kapcsolatot az érintett nőkkel, elmondta: ők ártatlan áldozatok, akiknek súlyosan megsértették emberi jogaikat, a rendőrök visszaéltek hatalmukkal velük szemben és komoly traumát okoztak. Ezeknek a kapcsolatoknak soha nem lett volna szabad megtörténni, emberi méltóságukat tiporták meg. A nőkkel szembeni hasonló magatartásnak nincs helye a rendőrségen – jelentette ki.

A londoni városi rendőrség további vádak és belső vizsgálatok elé néz. Ezektől függetlenül egy bírói vezetésű köztestület is bizonyítékokat gyűjt a fedett rendőri egységek által elkövetett jogsértésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik