Nagyvilág

Dzsihádisták támadtak meg egy szállodát Malin: legalább 27 halott

A támadók 170 túszt ejtettek, majd fokozatosan szabadították ki őket a mali-francia-amerikai kommandósok. Eddig 18 halottról tudni, a túszdrámának vége.

Dzsihádista fegyveresek támadtak meg egy szállodát a nyugat-afrikai Mali fővárosában, Bamakóban, a túszdráma késő délutánra ért véget. Az ABC ripotere Twitter-posztjában arról ír, hogy a hotelben 27 holttestet találtak a békefenntartók. 12 holttest a hotel alagsorában, 15 pedig a második emeleten feküdt:

A BBC információi szerint az egyik áldozat Geoffrey Dieudonne, Belgium Vallonia nevű tartományának parlamenti képviselője.

Bár a túszdrámának már vége van, a Guardian szerint fegyveresek egy csoportja még az épületben van. Az iszlamista fegyveresek a hotel felsőbb emeletein rejtőztek el, a speciális erők még nem tudták eltávolítani őket.

Az első helyszíni jelentések szerint az épületből lövés hallatszott, a támadók 70 túszt ejtettek, 140 vendéget és a személyzet 30 tagját tartják fogságban. A hotel üzemeltetője szerint még 124 vendég és a személyzet 13 tagja is bent lehet az épületben, bár az információk percről percre változnak.

A BBC szerint három fegyverest öltek meg a helyi biztonsági erők, akiknek 25 amerikai katona is segít. Hat amerikai túszt is sikerült kiszabadítani, miközben az ötödik és hetedik emeleteken heves tűzpárbaj alakult ki. Késő délután az al-Murabitoun nevű szervezet vállalta magára a merényletet, a Twitteren jelentették be ezt a Reuters szerint. Az al-Murabitoun az Észak-afrikai al-Kaida két szakadár ágának összeolvadásával jött létre.

Tv-felvétel egy letakart holttest mellett elhaladó katonáról a Radisson Blu szállodában Fotó: MTI/AP
Tv-felvétel egy letakart holttest mellett elhaladó katonáról a Radisson Blu szállodában Fotó: MTI/AP

A Mirror és a Sky információi szerint tíz fegyveres hatolt be az épületbe, azt kiabálva, hogy “Allah Akbar”. A lap legalább kilenc áldozatról ír, köztük oroszok, kínaiak és amerikaiak. A Guardian azonban csak három halottról tud, kettő mali és egy francia állampolgár.

Fotó: AFP / HABIBOU KOUYATE
Fotó: AFP / HABIBOU KOUYATE

Az AP szerint ötven kommandós úton van Párizsból a mali főváros felé, a túszdráma helyszínére, a hírügynökség is úgy tudja, a túszdrámának három halálos áldozata van. A túszok között mindenféle nációból vannak emberek, így a maliak mellett franciák, kínaiak, amerikaiak, indiaiak, törökök, algériaiak, marokkóiak és oroszok is.

Egy bosnyák nyelvű oldalon pedig az Iszlám Állam azt írja, ők, vagyis “mali testvéreik” követték el a támadást.

A legfrissebb hírek szerint már 80 túsz kiszabadult:

Az egyik kiszabadult túsz úgy hallotta, hogy a támadók angolul beszélnek:

A kiszabadított túszuk között van 12 Air France-alkalmazott is, közülük 2 pilóta.

A hatóságok megkezdték a hotel ostromát, legalább 20 túszt már kiszabadítottak. Más 50 kiszabadítottról ír.

A BBC a MAP marokkói hírszolgálatra hivatkozva arról ír, hogy két marokkói állampolgárt is túszul ejtettek a hotelben.

Hollande: Franciaország mindent megtesz a túszok kiszabadításáért

Franciaország a Maliban rendelkezésre álló eszközeivel minden tőle telhetőt megtesz a Bamako egyik szállodájában túszul ejtett emberek kiszabadításáért – jelentette be pénteken Francois Holland francia elnök.

Az Air France francia légitársaság a túszdráma miatt törölte a Párizsból Bamakóba induló péntek délutáni járatát.

Bambino: ezek nem kispályások

A mali kommandósok megrohamozták a hotelt, egyre több túszt szabadítanak ki, köztük a népszerű guineai énekest, Bambino-t is. Újságíróknak azt mondta, a pisztolylövésekre ébredt, először azt hitte, kisstílű bűnözők jöttek csak, de hamar rájött, ezek nem kispályások.

A Reuters szerint a támadók néhány túszt elengedtek, azokat, akik tudtak énekelni a Koránból. Az AFP pedig azt írja, a mali biztonsági erők két nőt szabadítottak ki.

Az Al-Jazeera úgy tudja, a túszok között van Aliko Dangote, Afrika leggazdagabb embere.

Helyszíni beszámolók szerint a rendőrség lezárta a hotel környékét. Az Egyesült Államok bamakói nagykövetsége a Twitteren megerősítette, hogy fegyveresek vannak a hotelben, és arra szólította fel a városban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy maradjanak biztonságos helyen.

A folyosókon jelenleg is lövöldözés zajlik, a fegyverropogás az utcáról jól hallható. Az IBTimes szerint a dzsihádisták a folyosón lövöldöznek, a túszdráma a szálloda hetedik emeletén zajlik.

A 190 szobás hotelben nagyon sok a külföldi, elsősorban a francia turista. Egy francia rádió szerint a támadók diplomata rendszámos autóval érkeztek a helyszínre.

(Reuters, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik