Nagyvilág

28 feltételezett terroristával végeztek a kínai biztonsági erők

Nők és gyerekek is voltak köztük. Egy bánya megtámadásával gyanúsították őket.

Kéthónapos hajtóvadászat után végeztek a kínai biztonsági erők 28 emberrel, köztük nőkkel és gyerekekkel, akiket azzal gyanúsítottak, hogy részt vettek az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban egy szénbánya elleni támadásban, mely 16 halálos áldozattal járt.

A támadás elkövetésével 29 embert gyanúsítottak meg, egy megadta magát a biztonsági erőknek. A hajtóvadászatban több mint tízezer ember vett részt. Az amerikai székhelyű Szabad Ázsia Rádió arról számolt be, hogy a kínai biztonsági erők felrobbantottak egy barlangot, ahol a gyanúsítottak egy része rejtőzködött.

A bányatámadás zeptember 18-án történt, az áldozatok a többségi han nemzetséghez tartozó kínaiak voltak. A rendőrség szerint a támadást késekkel felfegyverzett szakadárok hajtották végre, a kiérkező rendőrautókba szénnel megrakott teherautókkal rohantak bele. Alvó és műszakváltásra készülő munkásokat öltek és sebesítettek meg a bánya munkásszállóján.

Hszincsiangban az utóbbi két évben civilek százai haltak meg terrortámadásokban. Emigráns csoportok vezetői szerint az erőszakot az ujgurok elnyomása és hátrányos megkülönböztetése szüli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik