Nagyvilág

Politikai háborút okoztak a szíriai menekültek az Egyesült Államokban

A párizsi terrortámadások után egyre több amerikai – főleg republikánus – politikus követeli, hogy ne engedjenek szír menekülteket az országba. Obama azonban kész a harcra.

Az elmúlt napokban a szír menekültek váltak a legfőbb politikai kérdéssé az Egyesült Államokban. A párizsi terrortámadások után több mint harminc, nagy többségében republikánus kormányzó közölte, nem akarnak szír menekülteket látni saját államukban. A republikánus elnökjelöltségért küzdő politikusok pedig egymás után keltek ki Barack Obama amerikai elnök terve ellen, hogy tízezerre növeljék a Szíriából befogadott menekültek számát.

Törvényekkel tiltanák ki a menekülteket

Az amerikai képviselőház csütörtökön szavaz egy republikánus politikusok által benyújtott törvényjavaslatról, ami felfüggesztené a szír és iraki menekültek befogadását egészen addig, amíg a nemzetbiztonsági ügynökségek nem bizonyítják a kongresszus előtt, hogy a menedékkérők nem jelentenek veszélyt az Egyesült Államokra. Közben az elnökjelöltségért küzdő Ted Cruz republikánus képviselő – aki egyébként kubai menekültek gyermeke – még tovább ment. Szerdán benyújtott javaslata ugyanis megtiltaná olyan menekültek befogadását, akik „részben terrorszervezetek által irányított országokból” érkeznek. Ez Szíria és Irak mellett érintené még Líbiát, Szomáliát és Jement is.

Fotó: AFP / Joe Raedle
Fotó: AFP / Joe Raedle

A néhány konzervatív demokrata képviselőt leszámítva csak republikánusok által támogatott törvénytervezetet a várakozások szerint könnyedén megszavazza csütörtökön a jobboldali többségű képviselőház (közben meg is szavazták – a szerk.). A tervezetet a szenátusnak is el kell fogadni, mielőtt hatályba léphetne, de a szavazást várhatóan majd csak a november végi Hálaadás ünnepe után tartják meg. A Fehér Ház azonban már most közölte, hogy Barack Obama amerikai elnök meg fogja vétózni a törvényt, ha a kongresszus elfogadja a tervezetet, mert

az „védhetetlen és nem nyújt nagyobb biztonságot az amerikai embereknek”.

Közben demokrata szenátorok inkább a vízummentességi program korlátozását tervezik, és megtiltanák, hogy vízum nélkül érkezhessenek az Egyesült Államokban olyanok, akik az elmúlt öt évben jártak Szíriában, vagy Irakban. (Nem mintha most is könnyedén át tudna sétálni az amerikai határon bárki, aki járt ezekben az országokban, ahogy azt az Irakot és Szíriát is megjárt kollégánk, Jászberényi Sándor tanúsíthatja, akit több órán át tartó kihallgatáson és átvizsgáláson esett át, amikor nemrég New Yorkba utazott.)

A menekültellenes retorika a több mint 120 halálos áldozattal járó párizsi terrortámadások után kezdte ellepni az amerikai politikai életet, különösen azért, mert elterjedt a feltételezés, hogy az egyik elkövető az Európát elárasztó menekültek között jutott be Franciaországba. Miközben a politikusok attól tartanak, hogy terroristák érkezhetnek a befogadott menekültekkel az Egyesült Államokba, bevándorlásügyi szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a Szíriából érkezett menekültek már most is rendkívül szigorú ellenőrzési eljáráson esnek át, mielőtt engedélyt kapnak a letelepedésre.

Europress
Fotó: Europress

Évekig tart a szíriai menekültek leellenőrzése

Egy átlagos menekültkérelem elbírálásra másfél-két évig is eltarthat, de a Szíriából érkezett menekültek átvilágítása még ennél is hosszabb időbe kerül, mert a biztonsági kockázatok miatt külön vizsgálatokon esnek át. A menekültstátuszért folyamodó embereket több szövetségi ügynökség, köztük az FBI terrorellenes osztálya, a belbiztonsági minisztérium, a külügy- és hadügyminisztérium és a Nemzeti Terrorelhárítási Központ emberei ellenőrzik le, mielőtt az Egyesült Államok területére léphetnének. Ezt követően helyezik el őket az egyes államokba.

Az amerikai kormányzat adatai szerint a szír polgárháború 2011-es kitörése óta mindössze 2200 szíriai menekült letelepedését engedélyezték az Egyesült Államokba, akik többségét tavaly engedték be.

A menedékkérőknek alig több fele volt sikeres, akiknek nagyjából fele gyerek volt, míg a felnőttek 25 százaléka hatvan évesnél idősebb.

A „katonakorú egyedülálló férfiak” aránya mindössze két százalék.

A beengedett menekülteket 36 államban és 138 városban helyezték el, a szövetségi kormányzat pénzügyi támogatásával. Azonban mostanra már 31 állam kormányzója közölte, nem akarják, hogy szíriai menekülteket helyezzenek el náluk. Ezek között csak egy demokrata van, a többi mind republikánus. Ugyanakkor az egyes államoknak nincsen jogi lehetőségük a menekültek kitiltására, csak annyit tudnak tenni, hogy megnehezítik letelepítésüket.

Obama visszavág

A menekültekkel szemben hirtelen kirobbant ellenségeskedés ellenére Barack Obama közölte, kitart terve mellett, hogy jövőre tízezer szír menekültet fogadjon be az Egyesült Államok. A demokrata elnök szerdán, a fülöp-szigeteki Manilában adott sajtótájékoztatóján kemény hangú és olykor gúnyolódó nyilatkozatban vágott vissza a menekülteket biztonsági kockázatnak tartó republikánusoknak.

Obama arra figyelmeztette a republikánus politikusokat, hogy a menekültellenes kijelentéseiket nagyszerűen ki tudja használni az Iszlám Állam új támogatók toborzására. Az elnök közölte, nem lehet jó döntéseket hozni hisztériára és túlzásba vitt félelmekre alapozva, és „sértőnek”, valamint az amerikai értékekkel ellentétesnek nevezte azt a javaslatot, hogy csak keresztény menekülteket fogadjanak be.

Úgy tűnik félnek attól, hogy özvegyek és árvák jönnek az Egyesült Államokba. Először túlságosan megijedtek a sajtótól, mert túl kemények voltak velük a vitákon. Most hároméves árváktól félnek. Ez nekem nem hangzik olyan keménynek”, mondta Obama. „Ezek ugyanazok az emberek, akik rendszeresen kijelentik, ők olyan kemények, elég lesz csak beszélniük Putyinnal és ránézniük az Iszlám Államra, és az valahogy meg fog oldani minden problémát”, tette hozzá Obama, utalva a republikánus elnökjelölt-aspiránsok elmúlt napokban tett kijelentéseire.

A republikánus elnökjelöltek „ki keményebb a menekültekkel szemben” versenybe fogtak

A párizsi terrortámadások után nem kellett sokat várni arra, hogy a Republikánus Párt elnökjelölti címéért küzdő politikus egymást eltaposva rohantak minél keményebb kijelentéseket tenni a szíriai menekültekkel kapcsolatban, ahogy igyekeznek megnyerni magukat a bevándorlás-ellenes retorikára fogékony konzervatív szavazókat. Mindezt úgy, hogy korábban mindannyian kiálltak amellett, hogy az Egyesült Államoknak kötelessége segíteni a bajba jutott menekülteknek.

A legnagyobb hangja a feljövőben lévő texasi Ted Cruznak volt, aki közölte, hogy csak keresztényeket lenne hajlandó befogadni Szíriából, és teljesen kitiltaná a muzulmánokat (majd Obamának válaszolva közölte: jöjjön vissza az Egyesült Államokba, és szemtől szembe kritizálja).

Az egyre esélyesebbnek tűnő floridai szenátor, Marco Rubio (aki Cruzhoz hasonlóan kubai menekültek gyermeke) szerint azért nem kéne több szír menekültet befogadni, mert nem lehet megfelelően leellenőrizni őket. A nagyhangú Donald Trump szintén menekültellenessé vált, arra figyelmeztetve, hogy a menedékkérők „trójai falovakká” válhatnak a terroristák számára, és szerinte inkább Szíriában kéne nekik „építeni egy szép nagy biztonságos zónát”.

A legkeményebb azonban Chris Christie, New Jersey kormányzója volt, aki egy rádiós műsorban kijelentette, hogy még egy öt évnél fiatalabb árvát sem fogadna be Szíriából, mert nem bízik az amerikai kormány által végzett ellenőrzésekben. Ő egyike azoknak a kormányzóknak, akik nem akarnak szír menekülteket látni az államukban.

Közben a magát középutasként meghatározó Jeb Bush – aki közvetlenül a támadás után felszállt a Cruz-féle „csak keresztényeket engedhetünk be” vonatra – jóval visszafogottabb álláspontot vett fel. Az egykori floridai kormányzó a Bloombergnek adott keddi interjújában kijelentette: nem tiltaná el a belépéstől a szíriai menekülteket. Az esélyesként indult, de a kőkonzervatív republikánus szavazókkal nehezen megszólító politikus hozzátette:

Nem szabad megszüntetnünk a menekültek támogatását. Ez már sok éve nemes hagyománya az országunkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik