Élő Nagyvilág

Hivatalos: Megölték a párizsi terrortámadás főszervezőjét

  • Hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en vesztették életüket, a sebesültek száma 352, és 41 embert még az intenzív osztályokon ápolnak.
  • Szerda hajnalban rendőrségi akció volt Párizs mellett, Saint-Denis-ben, ketten meghaltak, egy nő felrobbantotta magát és a lakást.
  • A merénylet kitervelőjét, Abdelhamid Abaaoudot is megölték, ezt az ügyészség is megerősítette. A másik áldozat az ő unokatestvére volt.
  • Már csak egy ismert résztvevő van szabadon, Salah Abdeslam.
  • A francia kormány szerint vegyi támadás lehetősége is fennáll, miközben folyamatos a terrorpánik Nyugat-Európában: Német- és Olaszországban is sorra mondanak le rendezvényeket és ürítenek ki középületeket, közterületeket.

A szerdai eseményeket itt éri el.

A razziázó Belgium kikéri magának

Nem Belgium a hibás. Nagyjából így foglalható össze Charles Michel belga kormányfő parlament előtt elmondott beszéde. Michel arra reagált, hogy a franciák finoman a belga hatóságokra kenték a merényleteket, mondván Brüsszel Molenbeek kerületében tevékenykedett háborítatlanul több terrorista is.

Michel ezzel nem ért egyet, szerinte egy másik támadást épp a belga szolgálatok információi miatt sikerült leleplezni, e miatt rohanták le a saint-denis-i lakást szerdán. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter azt mondta korábban, hogy egy Európán kívüli államtól kaptak három napja tippet arra, hogy Abaaoud, a merényletek agya Európában tartózkodik, korábban nem volt információjuk a hollétéről.

Közben összesítették a csütörtöki belga terrorellenes akció számait és eredményeit. Kilenc rajtaütés történt Brüsszel környékén, Jette, Uccle és Molenbeek elővárosokban a belga főügyész szerint. Ezek közül három razzia közvetlenül a párizsi merényletekhez kapcsolódott, ezeken két embert vettek őrizetbe. A maradék hat razzia a merényletekben szintén közreműködő Bilal Hadfi érdekeltségei ellen irányult, ő a Stade de France-nál robbantotta föl magát. (Guardian)

A Marseillaise fog szólni a Premier League meccsein

Szolidaritás és megemlékezés, ezt a két okot emelte ki Richard Scudamore, az angol első osztályú focibajnokság, a Premier League elnöke. Az okozat pedig az, hogy a francia himnuszt fogják játszani a következő forduló angliai meccsei előtt. Amúgy 72 francia focista játszik a ligában. (BBC)

Amikor terrorgyanús személyek sétálnak a Fővárosi Törvényszéken

Rendőrök kísérik a Lőkösháza Határrendészeti Kirendeltségen őrizetbe vett, korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt Nagy-Britanniában büntetett két britet a Fővárosi Törvényszék épületében.

Budapest, 2015. november 19. Rendõrök kísérik a Lõkösháza Határrendészeti Kirendeltségen õrizetbe vett, korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt Nagy-Britanniában büntetett két brit állampolgár egyikét a Fõvárosi Törvényszék épületében 2015. november 19-én. A férfi bûnügyi együttmûködési megállapodás alapján történõ átadásáról dönt a bíróság. MTI Fotó: Marjai János
MTI Fotó: Marjai János

A férfiak bűnügyi együttműködési megállapodás alapján történő átadásáról dönt a bíróság. (MTI)

Budapest, 2015. november 19. Rendõrök kísérik a Lõkösháza Határrendészeti Kirendeltségen õrizetbe vett, korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt Nagy-Britanniában büntetett két brit állampolgár egyikét a Fõvárosi Törvényszék épületében 2015. november 19-én. A férfi bûnügyi együttmûködési megállapodás alapján történõ átadásáról dönt a bíróság. MTI Fotó: Marjai János
MTI Fotó: Marjai János

Az Iszlám Állam is elismerte: Abaaoud halott

“Allah kegyelmes lesz hozzád” – írta ki Abdelhamid Abaaoud fotójához az Iszlám Állam az egyik hivatalos, francia nyelvű Twitter-csatornáján. Ezzel gyakorlatilag elismerték, hogy Abaaoud a hetvenkét szűz mennyországába távozott. (BBC)

Törölték a mecset előtti tüntetést

A párizsi nagymecset előtt tartottak volna pénteken terrorellenes demonstrációt, azonban ezt biztonsági okokból törölték. A mecset közleménye szerint hiányoztak a szükséges biztonsági körülmények. (France Info)

Megtaposott francia zászlóval ünnepel az ISIS

Miután elterjedt a közösségi médiában a francia trikolórra színezett profilkép, az Iszlám Állam meggárgyult fanatikusainak is reagálni kellett erre. Ők nem jöhettek ugye azzal, hogy Trianon, ezért más megoldást találtak: egy bakancsnyomos francia zászlót tettek ki többen profilképnek.

Sok kritika érte Mark Zuckerberg Facebook-vezért, hogy például a 43 halottat követelő bejrúti merénylet után miért nem cserélhette le senki a képét a libanoni zászlóra, illetve akkor és ott miért nem tették elérhetővé a safety check funkciót, azaz azt, hogy a tragédia helyszínén élők online jelezhessék, jól vannak. (Daily Mail)

Elfogatóparancs volt kiadva Abaaoud ellen

Cazeneuve is mondott még érdekeseket: a francia belügyminiszter szerint Abaaoud ellen európai és nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, amit Belgiumban adtak ki. Távollétében ugyanis 20 év börtönre ítélték toborzás miatt. Franciaországnak volt arról információja, hogy több más tervezett támadáshoz is köze volt a férfinek, például az áprilisra tervezett templomrobbantásokhoz, amik meghiúsultak. (Guardian)

Megy a honvéd, ha kéri a francia

Lázár János kormányinfója még mindig tart, eközben mondott egy érdekeset, ami kapcsolódik a párizsi eseményekhez. Szerinte Magyarország készen áll arra, hogy Franciaországnak segítsen. A franciákat ért támadás a magyarokat is érte, ezért akár katonákat is küldhetünk, akár Európa megvédésében is részt veszünk.

A U2 a párizsi áldozatokért énekelt Belfastban

Bonoék ugyan lemondták a párizsi terrortámadás után az ottani koncertjüket, de a belfasti fellépésükön megemlékeztek az áldozatokról.

Észak-Írországban lépett fel a U2, ahol a City Of Blinding Lights című számukat a párizsi terrortámadás áldozatainak ajánlották.

A szám előtt a béke jelbe oltott Eiffel-torony is felvillant, illetve kiírták, hogy „erősebbek a féleleménél.”

(MNE)

He's not a mastermind, just a mass killer

Elemzések hadát közölte a BBC saját szakértőitől Abdelhamid Abaaoud elfogása után. Frank Gardner biztonsági szakértő szerint jobb lett volna, ha élve fogják el és bíróság elé állítják őt. Így viszont mártírrá, követendő példává vált a szélsőségeseknek. Hozzátette, sok támadás éri a médiát, mert mastermindnak, azaz a merényletek agyának nevezték Abaaoudot, holott sokak szerint csak egy pszichopata tömeggyilkos.

Hugh Schofield, a párizsi tudósító pedig azt mondta, Abaaoud likvidálása azért áttörés, mert az Iszlám Állam fontos embere volt, aki több merényletért és merénylekísérletért volt felelős. Jóbarátja volt az egyetlen szökésben lévő elkövetőnek, Salah Abdeslamnak, és érthetetlen, hogy annak ellenére, hogy a belga és a francia hatóságok körözési listáin is szerepelt, miért mozoghatott szabadon.

Abaaoud Európában van? Micsoda?!

Franciaország nem tudott róla, hogy Abaaoud Európában van – közölte Bernard Cazeneuve belügyminiszter az AP szerint. Pont ezért érte a béna kacsa titkosszolgálatokat vád: egy olyan ember, akiről tudták, hogy Szíriában járt harcolni, akadály nélkül csalinkázott el Párizs szívéig.

Spanyolországból akart nőket beszervezni a főszervező

Nőket akart beszervezni a terroristák közé Spanyolországból Abdelhamid Abaaoud, a múlt pénteken elkövetett párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, közölte a spanyol belügyminiszter.

Jorge Fernández Díaz elmondta, hogy a belga állampolgárságú férfi – akit szerdán Párizs elővárosában, Saint-Denisben megöltek a francia rendőrök – az internetes közösségi oldalakon próbált nőket toborozni az Iszlám Állam (IÁ) számára, hogy csatlakozzanak a terroristákhoz Szíriában és Irakban.

A nőket nem harcolni hívják a konfliktusövezetbe, hanem hogy benépesítsék az Iszlám Állam kalifátusát, tette hozzá.

A miniszter szerint az utóbbi időben egyre több fiatal nőt fogtak el a spanyol hatóságok, akik már utazásra készültek. Legutóbb október végén vettek őrizetbe egy 22 éves nőt a madridi Barajas repülőtéren, aki Törökországon át akart eljutni Szíriába.

A nő szándékáról a különböző internetes fórumokat, a közösségi oldalak bejegyzéseit kutatva értesültek a hatóságok.

A spanyol belügyminisztérium szerint a dzsihadista terroristákkal szembeni küzdelem kulcsa a közösségi oldalak megfigyelése, mert a terroristák ezeken keresztül terjesztik tanaikat, és igyekeznek követőkre találni, akiknek később utasításokat küldenek – ezekből lehet a terveikre következtetni.

Spanyolországban idén már több mint 90 embert fogtak el, akik a gyanú szerint kapcsolatban állnak a terroristákkal.

(Antena3)

Szavazott a francia parlament

551 igen és hat nem szavazattal eldőlt, hogy meghosszabbíítják a rendkívüli állapotot Franciaországban három hónappal. Ez több eszközt ad a rendőrség kezébe, hogy embereket tartóztasson le, átkutasson ingatlanokat, korlátozza egyes személyek mozgását. A kormány olyan jogosítványokat is kapott, hogy blokkoljon a terrort éltető vagy elősegítő weboldalakat. Manuel Valls miniszterelnök dicsérte a képviselők bölcsességét. (BBC)

Újranyithat a Bataclan

A péntek esti terrortámadások legvéresebb helyszíne, a Bataclan koncertterem és színház újranyithat az NME szerint. Dominique Revert még nem adott meg időpontot, de közölte:

“Újra fog nyitni, ez nem kérdéses. A szívünk nehéz lesz pár hónapig, pár évig. De újra fogjuk nyitni. Nem adjuk meg magunkat.”

 

Késelős dráma van Tel-Avivban

Egy késsel felfegyverzett férfi rontott be csütörtökön a Russia Today (RT) tel-avivi, izraeli irodájába és randomra szurkálni kezdett – írja a szintén orosz Sputnik News. Ketten meghaltak, hárman megsebesültek, a többiek biztonságban vannak. Az egyik tudósító, Paula Slier tett fel képeket a támadásról a Twitterére.

A rendőrök jelenleg is helyszínelnek, a mentősök épp ellátják a sérülteket. Vannak olyan értesülések is, hogy a merénylő még szabadon kószál az épületben. Az RT még bent lévő tagjai elbarikádozták magukat.

Forrás: Twitter/Paula Slier
Forrás: Twitter/Paula Slier

Eközben Budapesten Lázár János azt mondta, hogy...

„Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország.”

A csütörtöki menetrend szerinti kormányinfón együttérzését fejezte ki a franciák és az áldozatok felé, de mondott még fontosabbat is: megjelenik a Terrorelhárítási Koordinációs Központ létrehozásáról szóló kormánydöntés, ez a a belbiztonsági szervek munkájának összehangolását végzi.

Szerinte egyértelmű most már, hogy a terrorizmusnak és a bevándorlásnak köze van egymáshoz, ki tudja, hány terrorista szivárgott így be Európába. A kormány úgy gondolja, hogy Európa gazdag és gyenge – idézte Orbán Viktort. Közben gyűlnek a kvótarendszer elleni aláírások, és senki sem jön át a magyar határon ellenőrizetlenül.

Lázár szerint a menekültkvóta rendszere csak szétteríti a problémát, ráadásul vannak olyan titkosszolgálati értesülések, miszerint van kockázat közel hozzánk, az Iszlám Állam Boszniában is terjeszkedne. Ezen a linken percről percre követheti, mit mond a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A főmerénylő kuzinja halt meg - VIDEÓ

Elismerték az ügyészek, hogy a másik áldozat, a magát felrobbantó nő Abaaoud unokahúga, Hasna Aitboulahcen volt. A neve már többször szerepelt a sajtóban az utóbbi napokban, mint az egyik fontos kapcsolata Abaaoudnak.

Aitboulahcen halálának körülményeit már tegnap nyilvánosságra hozták: lövöldözött a rendőrökkel, majd egy rövid tűzszünetkor fölkiáltottak neki, hogy hol van a barátja. “Ő nem a barátom!” – ordított vissza a nő, majd felrobbantotta magát és a fél házat. A teste apró darabokra szakadt, a gerince az egyik rendőrautóra esett.

Ujjlenyomat alapján azonosították szabdalt személyét

Az ügyészség közölte, Abaaoudot az ujjlenyomata alapján sikerült azonosítani. A teste nagyon rossz állapotban volt, rengeteg lövést és szilánkot kapott a testébe a lövöldözés és a robbanások miatt. Érdemes ehhez felidézni, a francia ügyészség szerdai közleménye szerint 5000 lövedéket puffogtattak el a francia kommandósok, a RAID tagjai a saint-denis-i rajtaütés során. (BBC)

Egy történelmi dokumentum

Íme a francia nyelvű közlemény, ami arról tájékoztat, hogy Abaaoud halott.

Ügyészségi közlemény.
Ügyészségi közlemény.

Újabb bombariadó volt Rómában

Rómában rövid időre leállt a metróközlekedés csütörtökön egy újabb bombariadó miatt. A helyszínre kivonult tűzszerészek ellenőrzése után kiderült, hogy csak egy hulladékkal teli zacskóról volt szó.

Egy a peronon magára hagyott nejlonzacskó keltett pánikot a narancssárga színű MetroA római metróvonal Lepanto nevű állomásán. A Szent Péter tértől és a Vatikántól nem messzi állomást azonnal kiürítették és a metróvonalat lezárták a Termini pályaudvar és a Szent Péter tér közötti szakaszon, vagyis a vonal 27 állomásából hetet zártak le. Több tízezer utas sietett fel a metróból. Az állomások körüli utcákat is lezárták. Rómában teljes volt a közlekedési káosz.
A tűzszerészek azonnal a helyszínre vonultak. Mint kiderült, az elhagyott zacskóban hulladék volt.

A Szent Péter tér közvetlen közelében szerdán is két gyanús csomaghoz siettek a tűzszerészek és az olasz rendőrség különleges egységei. Ez a két bombariadó is hamisnak bizonyult. Az olasz hatóságok semmilyen jelzést nem hagynak ellenőrizetlenül.

Az olasz sajtó csütörtökön jelentette, hogy az FBI amerikai szövetségi nyomozó iroda arról informálta az olasz hatóságokat, hogy Olaszországban öt feltételezett terrorista merényletre készül. Az esetleges célpontok között a Szent Péter teret, a milánói dómot és a szintén milánói Scala operaházat jelölték meg.

Az olasz főváros utcáin az emberek nem titkolják, hogy merénylettől tartanak. Sokan a metrón sem mernek már utazni. Az olasz belügyminiszter korábbi bejelentései szerint Rómát és környékét 24 ezer csendőr, rendőr és katona felügyeli. Franco Gabrielli prefektus bejelentette, hogy a december 8-án kezdődő szentév teljes időszaka alatt Róma légtere szigorúan ellenőrzött no fly – zone lesz, mivel a hatóságok dróntámadástól tartanak. A polgári járatok Róma feletti útvonala is módosul.

Hivatalos: meghalt a főterrorista

Abdelhamid Abaaoud hivatalosan is halott. A francia ügyészség most jelentette be, hogy a támadások valószínűleg főszervezője egy szerda esti rajtaütésben halt meg.

Olvasói sztorik