Élő Nagyvilág

Hivatalos: Megölték a párizsi terrortámadás főszervezőjét

  • Hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en vesztették életüket, a sebesültek száma 352, és 41 embert még az intenzív osztályokon ápolnak.
  • Szerda hajnalban rendőrségi akció volt Párizs mellett, Saint-Denis-ben, ketten meghaltak, egy nő felrobbantotta magát és a lakást.
  • A merénylet kitervelőjét, Abdelhamid Abaaoudot is megölték, ezt az ügyészség is megerősítette. A másik áldozat az ő unokatestvére volt.
  • Már csak egy ismert résztvevő van szabadon, Salah Abdeslam.
  • A francia kormány szerint vegyi támadás lehetősége is fennáll, miközben folyamatos a terrorpánik Nyugat-Európában: Német- és Olaszországban is sorra mondanak le rendezvényeket és ürítenek ki középületeket, közterületeket.

A szerdai eseményeket itt éri el.

TEK: hozzá kell szoknunk a megerősített rendőri jelenléthez

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szerint hozzá kell szokniuk az embereknek Magyarországon a megerősített rendőri jelenléthez, ami “hosszabb ideig” fennmaradhat.

Hajdut az ATV műsorában kérdezték csütörtök este, ő pedig elmondta: “hozzá kell szoknunk” ahhoz a megerősített rendőri jelenléthez, amit az állampolgárok is láthatnak Budapest főbb csomópontjain (bevásárlóközpontoknál, busz- és vasúti pályaudvaroknál).

Hozzátette, hogy ez állandósul-e, a belügyminiszter terrorfenyegetettségi fokozattal kapcsolatos döntésétől függ, de “tart tőle”, hogy a megerősített rendőri szolgálatnak “hosszabb ideig” fenn kell maradnia.

Arra a kérdésre, hogy a magyar muszlim közösségben lehet-e foganatja az Iszlám Állam propagandájának, Hajdu kijelentette, “eléggé szerencsés” Magyarország. A magyar muszlim közösség esetében “higgadt, nyugodt közösségről” van szó, nem látnak semmi olyat, ami radikalizációhoz vezetne, nem hallanak radikális hangokat jelenleg. (MTI)

A Behódolás írója a francia kormány(oka)t okolja

Nagy kirohanást intézett a francia kormány ellen az iszlamizálódástól félők pápája, Michel Houellebecq francia író a Corriere della Sera olasz lapban. Francois Hollande kormányát és az előző 10-20-30 év kormányait is támadja, szerinte ők mind tehetnek arról, hogy a pénteki merénylet megtörténhetett. Szerinte a franciák mindig is megvetették a morális baloldal prédikációit és hogy annyi migránst befogadott az ország, de a kétes közel-keleti katonai kalandok se jöttek jól a nemzetnek.

“Nekem úgy tűnik, hogy az egyetlen megoldás, ami megmaradt, hogy lassan elmozdulunk a demokrácia egyetlen valós formája felé, és ez alatt a közvetlen demokráciát értem” – jelentette ki az író.

Houellebecq korábbi könyve, a Behódolás éles vitákat szült, a feministák és a baloldaliak is nekimentek. Döbbenetes, de épp a Charlie Hebdónál történt lövöldözés napján publikálták. A magát iszlamofóbnak, azaz az iszlámot nem gyűlölőnek, hanem attól félőnek tartó Houellebecq-et konstansan rendőrök őrzik. Ő eközben azt mondja, a terrorizmus a mindennapok részévé vált Franciaországban, már ő se nézte két napig a tévét a múlt hétvégén, ahogy a januári attak idején tette.

Marokkónak köszönhető a főterrorista megölése

Az AFP francia hírügynökség azt írja a Twitterén, hogy a marokkói hírszerzés adta a fülest a franciáknak, hogy hol lehet a saint-denis-i csatában megölt Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merényletek agya.

"Nincsenek lezárt határok, nincs zéró kockázat"

Interjút adott a France 2 csatornának Manuel Valls kormányfő. Ami fontos, hogy azt még vizsgálják, Abaaoud hogy jutott vissza Franciaországba, illetve most hol lehet Salah Abdeslam. Azt is kifejtette, hogy az ilyen terrorcselekményeket teljesen nem lehet megúszni:

“Az ember úgyis át tud jutni a határokon. Nincsenek lezárt határok, nincs zéró kockázat. Mindent meg kell tennünk, hogy megvédjük a határainkat, és minden országnak el kell játszania ebben a szerepét.”

Megemlítette még, hogy a kórházakban vannak még sérültek, akik akár az életükért küzdenek jelen pillanatban is, illetve szót ejtett a saint-denis-i csatáról is, amiben megölték Abaaoudot. Mondandóját azzal zárta, hogy egy “megszentelt egységre” van szükség, ez tud csak szembeszállni a háborúval.

manuel valls (Array)
manuel-valls(960×640).jpg (Array)

Háromszor annyian akarnak katonák lenni

A terrorakciók után nincs nehéz dolga a francia hadkiegészítésnek, egymás sarkát tapossák az emberek a toborzóirodáknál. A Le Monde adatai szerint a támadások előtt átlag napi 500 jelentkező volt, azóta napi 1500. A hadsereg a tervek szerint idén 15 ezer, jövőre 16 ezer embert vesz fel.

Nem is biztos, hogy Görögország érintett

Görögország kezében nincs bizonyíték arra, hogy a szerdán agyonlőtt Abdelhamid Abaaoud az országban járhatott – tudta meg a Reuters görög belügyes forrásokból. Még november 16-án mondta a francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve, hogy egy nem európai állam titkosszolgálata jelezte, Abaaoud Görögországban is megfordult. (France24)

KUNA: lecsaptak a kuvaiti ISIS-sejtre

Kuvait is kiveszi a részét a terrorellenes harcból: az Iszlám Állam sejtjét számolták fel a nemzeti hírügynökség, a KUNA szerint. Amellett, hogy elfogtak egy libanoni, egy egyiptomi, öt szír, két ausztrál és egy kuvaiti embert, lefoglaltak sok fegyvert (köztük rakétákat) és persze pénzt.

Megvan a hangfelvétel?

Azt állítja a TF1 francia csatorna, hogy megszerezték azt a hangfelvételt, amin hallható, ahogy a rendőrök és az öngyilkos merénylőnő  ordibálnak egymással a szerdai saint-denis-i csata helyszínén. (BBC)

Elfogadta az amerikai Képviselőház a menekültellenes javaslatot

Átment az amerikai Képviselőházon az a javaslat, ami megtorpedózná Barack Obama elnök azon ötletét, hogy fogadjon be az Egyesült Államok több ezer szíriai menekültet. Pontosabban arról szól a javaslat, hogy csak akkor léphet amerikai földre egy iraki vagy szír, ha aláveti magát egy, a szokásosnál is alaposabb biztonsági ellenőrzésnek. A javaslatra szinte az összes republikánus és egy csomoó demokrata is igennel szavazott. Azt még a Szenátusnak és az elnöknek is el kell fogadnia, hogy törvénnyé váljon, de Obama várhatóan megvétózza majd. (BBC)

Tucatnyi magyar harcolhat Szíriában

Akár 70-80 magyar is harcolhat a szír polgárháborúban, de ezek ellenőrizetlen információk, a reális szám 12-15 fő lehet – írja az Mno.hu. A lap Póczik Szilveszerre, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársára hivatkozik, aki hozzátette, a damaszkuszi reptérért vívott harcokban is eleshetett 11 magyar.

A nehézség a témában való kutatással az, hogy csak lezárt nyomozások adatait kaphatják meg a kutatók, így a TEK az aktuális ügyekről nem fog semmilyen információt kiadni. Az szinte kizárható, hogy a régóta Magyarországon élő muszlimok közül ment ki valaki lövöldözni, ugyanis ők eleve a szocalizmus idején, ösztöndíjjal, pénzes családi háttérből jöttek ide, és mára szinte teljesen integrálódtak.

A volt szocialista államokban nem alakult ki masszívabb muszlim tömeg, mint sok nyugati vagy északi államban, ahol olyan városrészek is vannak, ahol a befogdó állam közigazgatása gyakorlatilag megszűnt, zárt közösségek jöttek létre. Ezekbe a fogadó állam polgárainak nem tanácsos bemenni. Az ilyen zónákban magas a munkanélküliség, nagy a kilátástalanság, a fiatalok pedig hamar radikalizálódnak.

Így reálisabb, hogy profi zsoldosok mentek ki Szíriába, akik akár már a balkáni háborúkban is harcoltak. Az ő visszatérésük Póczik szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

Megmenekült a világ, itt van Hillary Clinton stratégiája

Semmiképp se vinne amerikai csapatokat Szíriába Hillary Clinton, a Demokrata Párt egyik elnökjelöltje. A CNN-nek adott interjúban azt mondta, még egy Amerikai elleni terrorcselekmény esetén se változtatna ezen az álláspontján. Ugyanakkor arra kérte az arab országokat, támogassák katonákkal a szíriai küzdelmet.

Clinton jobban támogatja az Iszlám Állam legyőzését, mint Basár el -Aszad szír diktátor elmozdítását, mivel szerinte az előbbi nagyobb veszélyt jelent. “Itt az idő az amerikai vezetésre” – mondta Clinton arra utalva, hogy az USA vezetésével kell a világ országainak legyőzni az ISIS-t. Elítélte a republikánusokat is, amiért nem akarnak már befogadni szír menekülteket. (BBC)

Ezrek emlékeztek a stadionnál

Iszonyat nagy szerencse, hogy a merénylők elbénázták az első robbantásokat, és nem tudtak bejutni a Stade de France stadionba pénteken, a francia-német focimeccs alatt. A stadion a nagy rendőri razzia által is érintett Saint-Denis elővárosban történt, ezért is tartottak itt egy nagyobb megemlékezést csütörtök este. Háromezer ember jelent meg, Saint-Denis és Párizs polgármestere is ellátogatott a stadion melletti placcra. (Guardian)

Párizs környéki polgármesterek megemlékezése. Középen Anne Hidalgo párizsi városvezető. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD / AFP / ALAIN JOCARD
Párizs környéki polgármesterek megemlékezése. Középen Anne Hidalgo párizsi városvezető. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD / AFP / ALAIN JOCARD

Kézzel írott papiroson üzent a szétlőtt étterem

Tizenöten haltak meg a Le Carillon és a Le Petit Cambodge éttermeknél, amikor a pénteki merényletsorozat egyik állomásaként tüzet nyitottak rájuk az iszlamisták. A Carillon még zárva van, de kitettek pár összecelluxozott, kézzel írt papírt az ajtóra.

Ezen együttérzésüket fejezik ki minden érintettel, legyenek azok az áldozatok családtagjai vagy akárki, aki idejárt az elmúlt 40 évben. Azt írják, még nem tudták kifejezni eddig a szomorúságukat a sokkos állapot miatt, ennek most jött el az ideje. Közleményük végén megköszönik a támogatást és bátorságot kívánnak mindenkinek, aki a gyászban egyesül, na meg boldogabb és testvéribb napokat. (Guardian)

Berobbantották az ajtót a razzia során

Az ajtót felrobbantva hatolt be egy házba a francia rendőrség a kelet-franciaországi Charleville-Méziéres-ben csütörtök délután – közölte Mathilde Coulon rendőrségi szóvivő, aki nem osztott meg további részleteket az akcióról.

Franciaországban rendkívüli állapotot rendeltek el, így a rendőrség bírói engedély nélkül is tarthat razziákat és házkutatásokat. A Párizstól 235 kilométerre keletre fekvő Charleville-Méziéres -ben a rendőrség dzsihadista hálózatok és engedély nélkül tartott fegyverek után kutat. (MTI)

Van rosszabb is, mint az Iszlám Állam

Miközben a fél világ az Iszlám Államra van rápörögve, nem szabad elfelejteni, hogy Oroszország kis kedvence, a mészáros Basár el-Aszad még mindig ugyanolyan véresen tombol Szíriában. Aszad és támogatói a Vice News cikke szerint változatlanul támadnak akár kórházakat is, a civilekről nem is beszélve. Az orosz légicsapások első hónapjában tíz kórházat ért találat.

Az Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) szervezet szerint Aleppó tartományban az utóbbi három évben 45 egészségügyi intézményt ért találat, miközben a város orvosainak 95 százaléka már elmenekült, meghalt vagy letartóztatták. A csoport szerint októberben 329 támadás történt egészségügyi intézmények ellen, amikben 687 ápoló és orvos halt meg. Ezek 90 százalékát a szír kormány követi el. Szerintük minden ilyen eset háborús bűncselekmény.

Stephen O’Brien, az ENSZ humanitárius koordinátora szerint a harcoló feleknek tiszteletben kéne tartaniuk a nemzetközi humanitárius jogot. Az egészségügyi helyzet ugyanis katasztrofális, az ellenzéki területeken élők a legalapvetőbb ellátást se kapják meg. Jó példa, hogy a háború előtt 95 százalékos volt a lakosok védőoltással való ellátottsága, ez most 64 százalékos.

A PHR szerint az Aszad-rezsim nem akar mást, csak a teljes behódolásig bombázni az ellenzéki területeken élőket. Ezért érik rendszeres támadások a kórházakat, az iskolákat, a mecseteket és a piacokat. Eközben pedig mindenki a repülőt lelövő és koncerten mészárló Iszlám Állammal van elfoglalva.

Nem, nem, sohasem fogadnának be menekülteket

Jöhet a politikai háború az USA-ban – írt munkatársunk arról, hogy a párizsi merényletsorozat miatt a republikánus vezetésű államok nem akarnak már szír menekülteket befogadni. Ezt a Kongresszusban is leszavaznák, de Barack Obama már belengette az elnöki vétót, és cikizni kezdte az ötéves szír árváktól rettegő republikánus elnökjelölteket. Ha érdekli az amerikai politika sötét bugyra, merüljön le ezen a linken!

Barack Obama fölhívta Francois Hollande-ot

Sok mindent nem mondtak egymásnak, a francia elnök elmagyarázta, hogy áll most a nyomozás, az amerikai kollégája pedig kifejezte együttérzését az amerikai nép nevében. A Fehér Ház közleménye szerint mindketten elmondták, mennyire elkötelezettek az Iszlám Állam elpusztítása mellett. (BBC)

Szerette a szeszt és a cowboyokat az öngyilkos merénylőnő

Az egyik legsokkolóbb momentum volt a szerdai rendőri akció során, amikor egy nő felrobbantotta magát az ostromolt lakásban. Amennyi épségben maradt a testéből, az alapján kész csoda, hogy azonosítani tudták őt. A Daily Mail helybéliekkel is beszélgetett, és egy laza csaj képe rajzolódott ki a magát megölő Hasna Boulahcenről. Aztán nyolc hónapja történt valami. Bővebben itt olvashat a nő történetéről.

Fel nem robbant bomba az ISIS kezén

A francia média szerint az egyik, francia bombázókról az Iszlám Állam rakkai állásaira ledobott bomba nem robbant fel, a milícia kezébe került. Az Iszlám Állam márpedig kreatív, ne legyen kétség afelől, hogy fel fogják használni azt. (BBC)

Terrorveszély miatt kiürítették a tennessee-i iskolákat

Diákok ezreinek kellett elhagyni az amerikai Tennessee állam iskoláit, miután az Iszlám Államtól kaptak állítólag fenyegetést az Instagramon. Donna Turner a rendőrségtől azt mondta, ráadásul az egyik bombakereső kutya észlelt is valamit az egyik iskola szekrényében, de nem találtak ott robbanóanyagot vagy bombát. Most vizsgálják a fenyegetés eredetét. (Sun)

Rendőrségi akció Aulnay-ben

A BBC tudósítója szerint Aulnay-sous-Bois-ban razziázik a rendőrség épp, Párizstól északkeletre. Úgy tudni, itt él a saint-denis-i csatában magát felrobbantott nő, Hasna Aitboulahcen.

Olvasói sztorik