Nagyvilág

Öt évet harcolt az Iszlám Állam ellen, de jött az Anonymous és inkább abbahagyta

The Jester hekker, 2010-ben döntött úgy, hogy a saját eszközeivel a terrorszervezet ellen fordul. Több száz oldalt tört fel vagy tett elérhetetlenné, kamu híreket tett egy libanoni újságba és több hekkert is leleplezett, akik el akarták lehetetleníteni a munkáját. Most mégis abbahagyta.

A párizsi terrortámadás után az Anonymous bejelentette, totális háborút indítanak az Iszlám Állam ellen és megígérték, hogy minden egyes támogatójukat egyenként levadásszák.

Azt mondták, ez lesz minden idők legnagyobb akciója.

Az Anonymous le fog vadászni, bárhol is vagy a világban. Tudnod kell, hogy megtalálunk és nem engedünk el, mondta egy Guy Fawkes-maszkos szóvivő. A háború elkezdődött, készüljetek. A francia emberek erősebbek, mint ti, és még erősebben jönnek majd ki az összecsapásból.

Átlátszó

2010-ben a The Jester nevű hekker nem jelentett be semmit, csak annyit mondott, hogy megpróbálja megállítani a net radikalizálódását és elkezdett harcolni az IÁ ellen. Rengeteg oldalt feltört, most mégis az Anonymous egyik legélesebb kritikusa lett a névtelen hekkerből (ez a Twittere).

Azt mondja, azok a listák, amiket az Anonymous a közeljövőben nyilvánosságra fog hozni, azokat már korábban megszerezték, semmi újat nem fog csinálni a hekkercsoport.

Ez egy elég átlátszó dolog tőlük.

A csoport már közli is a listákat, azt mondják, ezek olyan Twitter-fiókok, ahol a felhasználók az IÁ harcosai. Kedd délutánra 6000 fiókot lőttek le.

The Jester szerint az, hogy az Anonymous most bejelentette, hogy harcolni kezd, valóban semmilyen előnyt nem jelent, mert ők, mármint a hekkerek, eddig is ezt csinálták.

De az Anonymous mindig belemászik a nagy dolgokba, csak hogy beszéljenek róluk, mondja.

Azonban The Jester egy valós veszélyre azért felhívja a figyelmet. Az Anonymous teljes névtelenséget és a tagok közötti valós kapcsolat hiányát kínálja, így félő, hogy akár egy iszlamista terrorista is beépülhet a szervezetbe, aminek komoly következményei lehetnek.

Most azt mondja, abbahagyja az IÁ elleni harcot. Csinálja az Anonymous, aztán lehet, hogy az egészet csak The Jester látja ennyire borúsan és tényleg sikeres lesz a hekkercsoport.

Nem azt mondom, hogy az Anonymousnak nem jók a céljai. Csak azt, hogy nincsenek meg a képességeik és az erkölcsi korlátjuk ehhez az egészhez.

Távozóban azért odaszúrt még egyet az Anonymousnak, akik válaszoltak is neki.

–Egy kicsit elkéstetek nem? A médiában mindenki megdicsér titeket, de mi van, ha valaki nem is az IÁ tagja azok közül, akiket ti annak tartotok?
–Igazad van, nem lehetünk benne teljesen biztosak, de az biztos, hogy nagyon sokan azok.

Szakadnak

Közben az Anonymouson belül megjelentek a törésvonalak, létrejött a GhostSec Group nevű sejt, akik szakítottak a külsőségekkel, a Guy Fawkes-maszkokkal és azt állítják magukról, ők már nem tech-aktivisták, sokkal inkább egy kiberháborús nagyvállalat alkalmazottai.

Rájöttünk, miközben nagyon pontos információkhoz jutunk a fenyegetésekről, ezeknek semmi hasznuk, mert nincs olyan emberünk, aki ott helyben tehetne ellenük bármit, mondta az egy GhostSec-es.

Lehet haszna

Akár hasznos is lehet, hogy az Anonymous nemzetközi hackercsoport háborút hirdetett az Iszlám Állam ellen, mondta nem is olyan régen Ormós Zoltán internetes szakjogász. Ormós szerint ez a fantomok harca, mert ahogy az Anonymous, úgy lényegében az Iszlám Állam is egy fantomszervezet.

A szakjogász elmondta: sokféleképpen felvehetik a harcot a hackerek a terrorszervezet ellen, átvehetik email-fiókjaik vagy közösségi oldalaik irányítását. De titkos megfigyeléseket is végezhetnek, adatokat szerezhetnek meg, nyomokra bukkanhatnak, amelyeket átadhatnak a hatóságoknak is.

(Tech Insider, Independent, Foreign Policy, Vocativ)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik