Nagyvilág

Holtan találták a férfibörtönbe zárt transznemű nőt

Tizenéves kora óta nőként élt, de nem adtak neki lehetőséget, hogy női börtönbe vonuljon. Barátja azt mondta: Vicky Thompsont folyamatosan érték a beszólogatások a férfiak között.

Eszméletlen állapotban találták meg a nagy-britanniai Leeds börtönben a 21 éves Vicky Thompsont – tudósít az Independent. Thompson férfiként született, de tizenéves kora óta nőként élt, ezért szerette volna elérni, hogy női börtönbe kerüljön, de erre nem adtak lehetőséget neki.

A transznemű nőt augusztusban egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, majd ezt letöltendőre változtatták, mivel megszegte a büntetés feltételeit. Ügyvédje elmondta: Vicky Thompson nem esett át nemváltoztató műtéten, ennek ellenére különösen nagy veszélyt jelentett számára, hogy férfi rabok közé kerüljön.

A börtönorvosok megpróbálták újraéleszteni Thompsont, de nem jártak sikerrel. Halála okát még vizsgálják. Barátja a BBC-nek azt mondta: szerdán beszélt vele, és látogatóba ment volna hozzá. Neki azt mondta Vicky Thompson, hogy nem szeret bent lenni, mert folyamatosan beszólogatások érik.

Nemrég egy hasonló eset nagy médiafigyelmet váltott ki: aktivisták szerették volna elérni, hogy az ugyancsak transznemű Tara Hudsont helyezzék női börtönbe. A brit törvények szerint ugyanakkor a bűnelkövetőket a törvényes nemük szerinti börtönben kell elhelyezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik