Nagyvilág

Connecticut befogadja a menekülteket: „egy istenfélő ember csak így cselekedhet”

A négy éve menekülő, háromtagú szír család végre otthonra talált az Egyesült Államokban.

Mike Pence, Indiana állam kormányzója a párizsi terrortámadás után kérte a bevándorlásügyi hivatalt, hogy szüntessék meg egy időre a letelepedési engedélyek kibocsátását. Indianaban 2011 óta harminckilenc menekültnek sikerült elhelyezkedni, de az új szabályok miatt a családnak mennie kellett. Connecticut első embere, Danny Malloy azonban közölte, ők szívesen látják a családot.

Ez a legjobb döntés, amit hozni lehetett. Egy istenfélő ember csak így cselekedhet, segíteni kell embertársunkon. Elmondtam nekik, hogy az Egyesült Államok lakosai nagyszerű és kedves emberek, de néha külhoni események miatt elfelejtik, hogy az ellenségeskedés helyett befogadónak kell lenniük, mondta a kormányzó.

A párizsi terrortámadás óta az európai államok több mint fele jelezte, bezárja a kapuit a menekültek újabb hulláma előtt, “biztonsági okok” miatt.

Az Egyesült Államokban sem annyira befogadóak az államok vezetői, New Hampshire és Utah állam republikánus vezetői, Maggie Hassan és Gary Herbert már korábban jelezte, egyetlen, Amerikában letelepedni próbáló szír menekültet sem fognak befogadni.

Bokor Gábor

(Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik