Nagyvilág

Rasszista őrjöngőtől védett meg egy fiatal egy muszlim lányt

„A te embereid gyilkoltak Párizsban”

Hamar népszerű lett egy 22 éves brit srác Facebook-bejegyzése, amelyben leírja, milyen szörnyűségeken ment át egy fiatal muszlim lány a londoni metrón.

Ashley Powys azt írja, hétfő reggel 8-kor az Oxford Circus megállónál beszállt a szerelvénybe, és leült egy hidzsábot (nők haját eltakaró fátylat) viselő lánnyal szemben, aki legfeljebb 18 éves lehetett. Mint később kiderült, Yara a neve.

A srác után felszállt egy 30 körüli férfi, aki azonnal kiszúrta magának a lányt; odament hozzá, és félelmetes szidalmakat zúdított rá. Terroristának, szemétnek, rongyos fejűnek nevezte, majd azzal traktálta, hogy az „ő emberei” gyilkoltak Párizsban.

Ekkor lépett közbe Ashley, aki egyébként 180 centinél is magasabb. Élő falként állt be a lány és a rasszista utas közé; amivel annyit sikerült elérnie, hogy innentől őt szidalmazta a fröcsögő; többek között terroristaszimpatizánsnak nevezte a fiút.

Ashley aztán leült a – reszkető és síró – lány mellé, és próbálta elterelni a figyelmét a továbbra is ordibáló férfi mocskolódásairól. Nem szállt le ott, ahol kellett volna, hanem elkísérte a lányt a barátaival való találka helyszínéig.

A sztorit Facebookon osztotta meg, a bejegyzésre elképesztő mennyiségű hálálkodó komment érkezett több országból, ismeretlen emberektől. Ashley azt írja: a legrosszabb az egészben a többiek közönye és a néma csend volt.

Az Iszlám Államnak is üzent a bejegyzésben:

„amit lerombolnak, azt együtt fel fogjuk építeni; akiket megölnek, azokra együtt fogunk emlékezni; akiket meg akarnak támadni, azokat együtt fogjuk megvédeni.”

Amikor elbúcsúzott Yarától, azt mondta neki, hogy nyugodjon meg, mert sok olyan ember van, mint ő (mármint Ashley), és nem kell félnie a saját országában. Merthogy az az ő országa is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik