Élő Nagyvilág

Washington Post: agyonlőtték a terrortámadás fővezérét

  • Hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en vesztették életüket, a sebesültek száma 352, és 41 embert még az intenzív osztályokon ápolnak.
  • Eddig három öngyilkos merénylőt azonosítottak, Bilal Hadfit, Ismail Omar Mostefait és Ibrahim Abdeslamot.
  • Két terrorista, a belga születésű Salah Abdeslam és Abdulhamid Abaaoud, a merénylet kitervelője szökésben van. Mindenki őket keresi.
  • A merényleteknél látott Seatot Olaszországban látták, de az olaszok később közölték, hogy vaklárma volt.
  • Szerda hajnalban rendőrségi akció volt Saint Denis-ben, legkevesebb ketten meghaltak, egy nő felrobbantotta magát és a lakást. A lakásban fegyverarzenált találtak a rendőrök. A környéket evakuálták, a lakosok nagyon megijedtek.
  • A három ponttal feljebb említett Abaaoudot a Washington Post információi szerint egy hétórás ostromban megölték Párizstól északra.

A keddi eseményeket itt éri el.

Megerősítették a párizsi amerikai nagykövetséget

Az amerikai tengerészgyalogság lapja, a Marine Corps Times kedden úgy értesült, hogy a franciaországi terrortámadást követően a washingtoni külügyminisztérium kérésére megerősítették az Egyesült Államok párizsi nagykövetségének őrizetét. A diplomáciai képviseletek őrizetére kiképzett quanticói (Virginia) tengerészgyalogos egység erősítésként küldött csapata már hétfőn a francia fővárosba érkezett.

 

Az amerikai hírszerzés ismerte a támadókat

A washingtoni képviselőház néhány tagja zárt ajtók mögött tájékoztatást kapott a vezető biztonsági tisztségviselőktől, majd egyikük távozóban elmondta, hogy az egy kivétellel már azonosított támadók szerepeltek az Egyesült Államok repüléstilalmi listáján. A múlt pénteki merényletek óta az amerikai hírszerzés illetékesei egy újabb, a támadásokkal kapcsolatba hozott terrorista nevét is feltették a listára.

Azokat a személyeket, akiknek neve felkerül az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatósága (TSA) által érvényesített repüléstilalmi listára, nem engedik felszállni az amerikai légitársaságok járataira, vagy bármilyen olyan légi járatra, amely az Egyesült Államok területét vagy légterét érinti.

Mac Thornberry, a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának republikánus elnöke csak annyit mondott, hogy ha jól érti, a párizsi támadásokat elkövető terroristák egy része ismert volt az amerikai vezetők előtt.

Kényszerleszállás bombafenyegetés miatt

Bombafenyegetés miatt megszakította útját az Egyesült Államokban az Air France francia légitársaság két utasszállító járata, amely Washingtonból, illetve Los Angelesből indult Párizsba – adta hírül az amerikai és a kanadai média.

Az amerikai fővárosból induló repülőgépet a fenyegetés nyomán a kanadai Új-Skócia tartománybeli Halifaxba irányították, míg a Los-Angelesből felszállt gépet a Utah állambeli Salt Lake Citybe – számolt be róla a CNN és az NBC amerikai, valamint a kanadai CBC televízió.

A híradások szerint mindkét gép biztonságosan földet ért, és az utasokat kiszállították.

 

Lövések egy rendőrségi akcióban Párizsban

Tűzpárbajra volt szerdára virradó éjjel Párizs északi, Saint-Denis negyedében a terrorellenes rendőri erők egy beavatkozása során – jelentették több forrásból egybehangzóan. A párizsi terrortámadások után öt nappal végrehajtott akcióban a rendőrség különleges bevetési egysége, a Raid is részt vett – közölte egy, a nyomozáshoz közel álló forrás.

A tűzpárbaj tényét egy másik illetékes is megerősítette, azt azonban nem tudta megmondani, hogy a beavatkozás a több mint 130 halálos áldozatot követelő pénteki merényletek még szökésben lévő elkövetőinek elfogására irányult-e.

 

Olvasói sztorik