Élő Nagyvilág

Párizsi terrortámadás: Elmarad a holland-német meccs, egy koncertnek is vége szakadt

  • Hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en vesztették életüket, a sebesültek száma több mint 350, 42 embert még mindig az intenzív osztályokon ápolnak.
  • Megkezdődött a könyörtelen háború, amit a francia elnök, Francois Hollande hirdetett meg. A hadsereg tíz vadászrepülője húsz bombát dobott az Iszlám Államra. A francia elnök nagy reformokat is bejelentett, növelik a haderő teljesítményét és az alkotmányt is módosíthatják.
  • Eddig három öngyilkos merénylőt azonosítottak, Bilal Hadfit, Ismail Omar Mostefait és Ibrahim Abdeslamt.
  • Egy terrorista, Abdeslam Salah, szökésben van. Ő belga születésű, mindenki őt keresi. A merényleteknél látott Seatot Olaszországban látták.
  • Az Egyesült Államok 26 állama nem kér a szír menekültekből.
  • Franciaország másodszor is bombázta Rakkát.
  • Oroszország is lecsapott Szíriában.

A hétfői nap eseményeit itt érheti el.

Katonákat vezényelnek ki a brüsszeli reptérre

Belgium egész területén kettesről hármasra emelték a terrorfenyegetettség szintjét, s ezzel párhuzamosan a kormány fegyveres katonákat küld az ország legjelentősebb nemzetközi repülőterére, Zaventembe.

Brüsszel kulcsintézményeit a januárban, a Charlie Hebdo című francia hetilap párizsi szerkesztősége ellen elkövetett támadást követően végrehajtott, főleg Verviers-re összpontosító terrorelhárító akció óta katonák őrzik. A terrorkészültséget Belgiumban négy szintű skálán jelölik. A hármas fokozat arra utal, hogy “lehetséges és valószínű”, hogy terrortámadás éri az országot.

A miniszterelnök szóvivője jelezte, hogy országszerte fokozzák a rendfenntartó erők jelenlétét. Ezzel párhuzamosan a kedd estére tervezett Belgium-Spanyolország labdarúgó mérkőzést is lemondták, amelyet a Baldvin királyról elnevezett heyseli stadionban játszottak volna, a fővárosban, a várakozások szerint 50 ezer néző előtt.

A belga nagyvárosokban eddig 220 fegyveres katona őrizte a legfontosabb intézményeket, vagy az olyan létesítményeket, amelyek terrortámadás célpontjai lehetnek. Az utcákra vezényelt katonák számát most 300-ra emeli a kormány. Ezt tovább növelhetik 520 főre, ha a helyzet úgy kívánja.

Közben a belga sajtó arról számolt be, hogy az ügyészség hétfőn az ellen a két ember ellen emelt vádat terrorcselekményben és terrorszervezet tevékenységében való részvétel miatt, akik péntek éjjel, szombat hajnalban visszahozták Párizsból Brüsszelbe Salah Abdeslamot, akit a média csak az ország első számú közellenségeként emleget. Az ügyészség személyazonosságukat is megerősítette: a 27 éves Mohammed Amriról és a 21 éves Hamza Attouhról van szó.

Egyikük hivatalosan meg nem erősített információk szerint azt állította, hogy a stadionnál tették ki Abdeslamot, másikuk viszont azt, hogy a főváros Molenbeek nevű kerületében szállt ki. A vádhatóság nem kommentálta az egymásnak ellentmondó információkat.

Több médium értesülése szerint lakásaik átkutatásakor robbanóanyag és az előállításához szükséges vegyszer nyomait is megtalálták, de a hatóságok ezt sem erősítették meg hivatalosan. Sőt, az ügyészség külön felhívta a figyelmet, hogy nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni, még értékelik a nyomozás során talált dolgokat.

Amri ügyvédje a belga lapoknak úgy nyilatkozott, hogy egyik vádlott sem látott fegyvert Abdeslamnál, csak egy telefonhívást kaptak tőle, hogy hozzák el Párizsból, a merényletről egy szót sem szólt, továbbá, hogy az oda- és a visszaúton is igazoltatták őket a határon.

Közben az is kiderült, hogy Salah Abdeslam októberben két meg nem nevezett társával együtt Ausztriában járt, a német határon igazoltatták, ahol úgy nyilatkozott, hogy egyhetes nyaralás céljából érkeztek az országba. Az osztrák belügyminiszter tudatta azt is, hogy akkor még nem volt okuk a hatóságoknak, hogy feltartóztassák, így továbbengedték, s most vizsgálják, hogy pontosan mit csinált Ausztriában.

A Le Soir című lap arról írt, hogy Párizsban kedd reggel egy újabb belga rendszámú, gyanús jármű került elő, melyet a támadók használhattak, s amelyet Salah Abdeslam bérelt.

Nagyszabású terrorakciót állítottak meg Tunéziában

A tunéziai hatóságok felszámoltak egy 17 tagú terrorista csoportot, és ezzel meghiúsítottak egy nagyszabású támadást, amelyet az iszlamista szélsőségesek ebben a hónapban terveztek végrehajtani kulcsfontosságú létesítmények ellen az országot legutóbb sújtó véres merénylet helyszínén, a turisták körében népszerű Szúszában – közölte kedden a Reuters brit hírügynökséggel egy magas rangú tunéziai kormányzati tisztségviselő.

“Megakadályoztunk ebben a hónapban egy nagyszabású támadást, amelyet az említett terrorista sejt kulcsfontosságú létesítmények, szállodák, biztonsági központok és politikusok ellen tervezett azzal a céllal, hogy káoszt okozzon az országban” – mondta Rafik Cselli, a belügyminisztérium biztonsági főnöke. Mint mondta, a kézre kerített szélsőségesek némelyike Líbiában vagy Szíriában kapott kiképzést, és várták a parancsot a támadás végrehajtására. Az őrizetbe vételek során Kalasnyikov gépkarabélyokat, robbanószereket és egy robbanóövet is lefoglalt a rendőrség.

Az ország népszerű tengerparti üdülőhelyén, Szúszában június 26-án az Imperial Marhaba és a Szoviva szállodák melletti strandon elkövetett merényletben 38 külföldi turista vesztette életét. Tavasszal a tuniszi Bardo Múzeum ellen követtek el terrortámadást fegyveresek, húsz külföldi halt meg és negyvenöten megsebesültek. Mindkét merénylet végrehajtását az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta magára.
Múlt héten iszlamista harcosok lefejeztek egy tizenéves fiút az észak-afrikai ország középső részén található Szidi Buzid tartományban, majd fejét elküldték a családnak. A szélsőségesek azért ölték meg a fiút, mert állítólag a hadseregnek kémkedett.

Több mint háromezer tunéziai állampolgár harcol iszlamista szélsőségesek oldalán Szíriában, Irakban és Líbiában, és közülük többen azzal fenyegetőztek, hogy hazatérve merényleteket hajtanak majd végre. A tuniszi és szúszai támadások három elkövetőjét is a határon túl, líbiai dzsihadista táborokban képezték ki a hatóságok szerint. Tunézia biztonsági megfontolásból falat kezdett építeni líbiai határán.

A német rendőrség megerősítette a letartóztatásokat

Werner Schneider, a rendőrség szóvivője megerősítette, hogy letartóztattak három embert. Egy SWAT-alakulat ütött rajtuk Alsdorfban, a belga határ mellett. Azt mondta, egyelőre túl korá van ahhoz, hogy bármi elmondjanak a személyazonosságukról, de külföldiekről van szó.

Cameron egyre közelebb áll ahhoz, hogy a hadsereget küldje az Iszlám Állam ellen

Ez derül ki legalábbis a brit parlamentben elmondott beszédéből a Guardian szerint. Hivatalosan nem kötelezte még el magát a katonai akció mellett, de egyre biztosabbnak tűnik, hogy szavazni fognak róla. A szavazást viszont nem biztos, hogy meg fogja nyerni. A tory-k egy része is szkeptikus, a munkáspárt pedig biztosan leszavazná.

Halott katonáé lehetett a szíriai útlevél

Az egyik elkövetőnél talált, feltehetően hamis útlevélben a szíriai hadsereg egy néhány hónappal ezelőtt megölt katonájának adatai szerepelhetnek – közölték kedden francia rendőrségi források.

A feltételes módban fogalmazó forrás szerint a dokumentum Ahmad al Mohammad nevére van kiállítva, aki 1990. szeptember 10-én az északnyugat-szíriai Idlebben született. A férfi a Bassár el-Aszad szíriai elnökhőz hű erőknél harcolhatott, és valószínűleg néhány hónnappal ezelőtt elesett. A személyi okmányt a Stade de France közelében pénteken felrobbant egyik öngyilkos merénylő mellett találták meg a rendőrök. (MTI)

Fecskendőket és csöveket találtak a támadó hotelszobájában

A Le Point című francia magazin közzétett egy videót, amely bemutatja azt az apartmant, ahol az egyik gyanúsított, Salah Abdeslam tartózkodott a támadást megelőző két éjszaka Párizs külvárosában, Appart’City Alfortville-ben.

A felvételen egy kávézó asztalon fecskendők és műanyagcsövek láthatóak. A Le Point szerint lehetséges, hogy az öngyilkos merénylők robbanó mellényeit készíthették az eszközök segítségével, de lehetséges, hogy droghoz használták.

Három személyt vettek őrizetbe Németországban

Két nőt és egy férfit vettek őrizetbe a párizsi terrortámadással összefüggésben az Aachen melletti Alsdorfban – számol be az ntv.de. A portál szerint a helyszínen nagy számban vannak jelen a speciális erők munkatársai. Egy szemtanú szerint a három letartóztatott a helyi munkaügyi hivatalban tartózkodott a rendőrség megérkezése előtt.

 

Az egyik gyanúsítotté a Renault Clio

Újabb információk jöttek a Párizs 18. kerületében talált fekete autóról. A jármű a Stade de France-hoz vezető vasútvonalhoz közel parkol. A stadionnál péntek este 3 merénylő robbantotta fel magát.

A Liberation riporterének megerősítették, hogy a belga rendszámú autó Salah Abdeslam nevén van. Ő az egyik fő gyanúsított, aki szökésben van. (Guardian)

Egy francia hangja szólal meg az Iszlám Állam videójában

A hatóságok azonosították az Iszlám Állam videójában hallható személy hangját: Fabien Clain francia állampolgár az Toulouse-ból, aki már egy ideje aktívan megszólaló iszlamista ügyekben. A Spiegel szerint ez a szál bizonyítja, hogy a párizsi támadásokat Szíriából szervezték meg.

A lap forrásai szerint az 1980-ban született Clain radikalizálódása a kilencvenes évek végén kezdődött, majd a szeptember 11-i támadások után a fiútestvérével alapítottak egy szalafista csoportot, de 2009-ben letartóztatták, amikor Irakba akart költözni. Kiengedése után 2014-ben utazott a szíriai Rakkába, ahol jelenleg tartózkodik. (Der Spiegel, The Guardian)

Az egyik támadó Ausztriában járhatott

A belgiumi születésű francia állampolgár Salah Abdeslam Németországból Ausztriába utazott szeptemberben – jelentette az osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati tévének. A Reuters beszámolja szerint ugyanarról a 26 éves gyanúsítottról van szó, aki szombaton Belgiumba menekült, kicsúszva a rendőrség hálójából, ahol Brüsszel Molenbeek negyedében élt két testvérével.

Sokkoló címlappal rukkolt elő a Charlie Hebdo

A francia szatirikus lap 12 munkársát januárban mészárolta le két iszlamista terrorista. Legfrissebb számuk címlapján egy szétlőtt bulizó és egy mondat látható: “Nekik fegyvereik vannak, nekünk pezsgőnk.”

Fotó: Spiegel Online/Facebook
Fotó: Spiegel Online/Facebook

Gyerekeket mentett a tűzből az egyik gyilkos

Brahim Abdeslam, az egyik öngyilkos merénylő, aki Comptoir Voltaire kávézónál robbantotta fel magát, 2014 októberében öt gyereket mentett ki a tűzből – derül ki a BBC riporterének Twitter-üzenetéből.

A helybeliek szerint 2014 októberében Brahim Abdeslam megmentett öt gyereket egy égő épületből. 2015 novemberében segített megölni 129 embert

– írta.

Trócsányi: precedensértékű lehet a kvótaper

A decemberben az Európai Bíróságnak benyújtandó kereset precedenst teremthet az Európai Unióban – jelentette be az igazságügyi miniszter. Trócsányi László szerint a kötelező kvótákról hozott határozat “oktrojált norma”, hiszen társadalmi elfogadottsága nincs, Európa lakosságának nagy része nem ért egyet vele, vagyis hiányzik a társadalmi legitimációja. Emellett a jogi legitimációjával kapcsolatban is kétség merült fel, a határozatnak több jogi hibája van.

A miniszter a múlt heti párizsi terrortámadásokról elmondta: több korábbi akció is volt, amelyeknek el kellett volna gondolkodtatnia Európa lakosságát. Elemezni kell az okokat, hogy miért történhetett ez meg, és miért pont Franciaországban. A terrorista erők a káoszban érdekeltek – tette hozzá.

Arra is kitért, hogy figyelni kell arra, hogy milyen nemzetbiztonsági kockázatokat rejt magában a bevándorlás, és az is lényeges, hogy Európa hogyan tud védekezni a terrorista akciókkal szemben. (MTI)

Cseh miniszterelnök: nem szabad a bevándorlók ellen fordulni

Bár a párizsi merényleteket a migrációs válság idején hajtották végre, nem szabad elfeledni, hanem tudatosítani kell, hogy a gyilkosságokat jól szervezett iszlám radikálisok követték el. Haragunkat ellenük kell irányítani, és nem a menekültek ellen, akiket a legtöbb esetben éppen az ilyen gyilkoló fanatikusok vallási és etnikai gyűlöletkeltése zavart el otthonaikból

– hangsúlyozta Bohuslav Sobotka Prágában.

A kormányfő az állami ünnepségen beszélt, amelyen az 1989-es bársonyos forradalom kitöréséről, valamint az 1939. november 17-ei eseményekről emlékeztek meg, amikor a nácik Prágában a cseh egyetemek és főiskolák bezárása ellen tüntető diákok közé lőttek.

A menekültválság megoldását az Európai Unió határai védelmének felújításában, valamint az unión kívüli érintett országok stabilizációjában látja.

Amennyiben ezt a válságot meg akarjuk oldani, elsőrendű feladatunk békét teremteni olyan államokban, mint Szíria, Líbia és Irak, illetve ezen államok gazdasági és társadalmi helyreállítása

– mondta.

Az EU katonai támogatást nyújt Franciaországnak

Az unió védelmi miniszterei egyhangúlag támogatták Franciaország kérését, amelyben segítséget kért a párizsi terrortámadáshoz kötődő katonai akcióihoz – jelentette be Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője.

Ma az EU az a tagállamok hangján keresztül egyhangúlag kifejezte a legerősebb teljes támogatását készenlétét arra, hogy segítséget nyújtson

– idézi a konferencián elhangzott szavait a BBC News.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik