Nagyvilág

Kitoloncolás vár egy ugandai férfira, mert „nem bizonyította, hogy meleg”

A brit belügyminisztérium elutasította egy meleg ugandai férfi menedékkérelmét, mert az ügyében döntő hivatalnokok szerint „nem sikerült bizonyítania”, hogy valójában meleg lenne – írta az Independent. A Manchesterben élő, 35 éves Robert Kityót a kérelem elutasítása után egy deportációs központba szállították, de a hétvégén ki engedték, miután a belügyminisztérium megígérte, hogy újra megvizsgálja az ügyét.

Kityo 2011-ben érkezett Nagy-Britanniába diákvízummal, és egy évvel később nyújtott be menekültkérelmet, miután partnerét Ugandában börtönbe zárták az helyi homoszexualitás-ellenes törvények alapján, ellene pedig letartóztatási parancsot adta ki, mert meleg. A hívő keresztény Kityo kérelmét 2013-ben egy bevándorlási ügyekkel foglalkozó bíró elutasította, de a férfi ügyvédei ügye felülvizsgálatát kérték.

Most annak ellenére született a döntés, hogy nem tudta bizonyítani szexuális irányultságát, hogy több mint harminc ember – köztük a manchesteri érsek és a városi melegszervezetek vezetői – levélben álltak ki mellette. A belügyminisztérium az Independent megkeresésére csak annyit közölt, hogy nem nyilatkozhatnak az egyes menekültkérelmekkel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik