Nagyvilág

Gyerekjáték hamis szíriai útlevélhez jutni

250 dollárért tíz napon belül megvan. Az uniós határőrizeti ügynökségnek nincs elég embere, hogy kiszűrje a hamisítványokat.

Közel-keleti hamisítóktól már 250 dollárért be lehet szerezni olyan hamis szíriai útlevelet, amilyennel az egyik merénylő is érkezhetett Párizsba – írja a Guardian. A támadás óta kiderült, hogy akár nyolcan is ugyanazokkal az adatokkal léphettek be Európába. Az EU határőrizeti ügynöksége beismerte, hogy nincsenek meg a szükséges eszközeik a dokumentumok valódiságának ellenőrzésére a görög szigeteken.

Kurdisztánban két embercsempész-hálózat is felajánlotta a brit lap munkatársának, hogy segít neki hamis szíriai útlevélhez jutni, 250 dollárért tíz napon belül, de ha sürgősen szükség van rá, tízszeres áron négy napon belül is megoldható, egy szíriai követségi munkatárs közbenjárásával.

A riportban megszólalt annak a kurd menedékkérőnek a testvére is, aki augusztusban halt meg az Ausztriában megtalált furgonban. Ő azt mondta: a török határhoz közeli iraki városban, Zakhóban olyan könnyű szíriai papírokhoz jutni, mint vizet inni.

A terroristánál talált útlevél Ahmad Almohammad nevére szólt, a szerb hatóságok még két ugyanolyan dokumentumot találtak, és további hatot ugyanerre a névre kiállítva.

Az uniós határőrizeti ügynökségnek, a Frontexnek van ugyan az útlevelek ellenőrzésére szakosodott csoportja Leszbosz szigetén, ugyanakkor Léroszon, melyen keresztül feltehetőleg érkezett a merénylő, nem tudták megerősíteni, hogy lenne ilyen szakemberük. Az uniós tagállamok nem biztosítanak elegendő szakembert – a brit lap azt is megjegyzi, hogy az EU leginkább elszigetelődő országai, Lengyelország és Szlovákia egyetlen határőrt sem küldtek, Magyarország is csak négyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik