Nagyvilág

Eltiltották a fehér bottól a vak kislányt Nagy-Britanniában

Az iskola vezetése szerint veszélyes, édesanyja szerint viszont nélkülözhetetlen ahhoz, hogy önállóvá váljon.

Nem használhatja fehér botját az iskolában egy hétéves vak kislány Nagy-Britanniában. Az iskola vezetése „biztonsági okokból” döntött így – szerintük a botban felbukhat a többi diák és a tanárok. A gyermek négy napos korában sztrókot kapott, azóta vak. Az iskola még kockázatelemzést is végeztetett a fehér bot kapcsán, ami azt mutatta ki, hogy veszélyes a körülötte lévőkre, helyette pedig állandó felnőtt segítséget kell biztosítani Lily számára.

A kislány édesanyját viszont nagyon aggasztja, hogy így gyermeke másoktól válik függővé, és az őt folyton kísérő segítő miatt elszigetelődik a többi diáktól. Szerinte a fehér botra szükség van ahhoz, hogy Lily önállóvá váljon, és túlaggódásnak tartja a tilalmat. „Eddig semmilyen gondja nem volt a többi diákkal, és a szülők sem reklamáltak, sőt, nagyon segítőkészek voltak” – jelentette ki.

Az anya szerint, ha egy felnőtt vak embertől vennék el a fehér botját, az mindenki szerint diszkrimináció lenne, de kislánya helyzete sem különbözik ettől. Lily az iskolán kívül továbbra is használja botját, sőt, még egy balett-tánccsoportba is lelkesen jár. Édesanyja azt fontolgatja, hogy másik iskolába íratja át.

A brit munkavédelmi felügyelőség egyik illetékese azt mondta: nincs olyan biztonsági előírás, ami megtiltaná egy vak gyermeknek a fehér bot használatát az iskolában vagy bárhol máshol. Szerinte tiltás helyett az érintetteknek le kellene ülniük és megvitatni a kérdést. „Remélem, a józan ész fog győzni a kérdésben” – közölte.

A Blind Children UK, vak gyermekekkel foglalkozó jótékonysági szervezet szerint létfontosságú, hogy a látássérült gyermekek már kiskorukban megtanuljanak magabiztosan mozogni, ahhoz, hogy felnőttként önállóan éljenek. A szervezet szóvivője szerint, ha felkészítik őket a fehér bot használatára, semmilyen biztonsági probléma nem fordulhat elő az iskolában sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik