Nagyvilág

Csótányon és békán éltek másfél hónapig a föld alatt rekedt bányászok

Társaik szellemeknek hitték őket, amikor meghallották segélykiáltásukat.

41 nap fogság után szabadult ki öt tanzániai aranybányász. Csótányokat és békákat ettek, hogy életben maradjanak – tudósít az AFP hírügynökség.

A kelet-afrikai országban október 5-én volt bányaomlás, hat bányász rekedt a föld alatt. Egyikük meghalt, a többiek túlélték a csaknem másfél hónapig tartó fogságot, de súlyos állapotban vitték őket kórházba, miután fel tudták hozni őket. Egy kamrában rekedtek, ahol a szerszámokat tárolták, a túléléshez a beszivárgó piszkos vizet itták, rovarokat, békákat ettek. Egy idő után már sötétségben voltak kénytelenek várni a sorsukra, miután lámpáik és mobiltelefonjaik is lemerültek.

A helyi rendőrparancsnok azt mondta: azt hitték, hogy a bányászok meghaltak a bányaomláskor, de egy másik járatban a bányászok meghallották segítségkérésüket. Először elmenekültek, mert azt hitték, szellemek vannak a bányában, de szóltak a helyi hatóságoknak. Végül szombaton tudtak mentőakciót indítani, hogy felhozzák őket.

Tanzánia Afrika negyedik legnagyobb aranytermelő országa, a nemesfém az egyik legfontosabb kiviteli cikke. A bányabalesetek mindennaposak, miután a vájárok kezdetleges felszereléssel és kevés szaktudással merészkednek a föld alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik