Nagyvilág

Államtitkár: ne nevezzék migránsnak az Angliában dolgozó magyarokat

Takács Szabolcs azt mondta: a magyarok dolgozni mennek és nem a szociális juttatásokért.

„Nagyon fontos, hogy az Egyesült Királyságban dolgozó magyarokat ne tekintsék és ne is nevezzék migránsoknak” – mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára, aki Londonban tárgyalt a magyar-brit uniós együttműködésről. Közölte: a Nagy-Britanniában munkát vállaló magyar állampolgárok a munkavégzésben érdekeltek, dolgozni mennek és nem azért, hogy a szociális juttatásokat igénybe vegyék. „Ez különösen fontos most, amikor a népvándorlással kapcsolatban terminológiai zűrzavar van” – jelentette ki.

Az államtitkár szerint fontos, hogy a magyar állampolgárok EU-tagságból eredő jogai ne csorbuljanak, és ne legyenek diszkriminatív jellegűek a britek által tervezett változtatások. David Cameron miniszterelnök alig egy hete részletezte először hivatalosan azokat az EU-reformokat, melyek szerinte szükségesek, hogy a britek a jövőben is benn maradjanak az unióban.

Takács azt mondta: Magyarország egyetért a brit javaslatcsomag azon elemeivel, melyek célja a tagállami szuverenitás, a nemzeti parlamentek szerepének erősítése. A menekültválsággal kapcsolatban pedig azt mondta: a britek jóval megértőbbek Magyarország álláspontja iránt, mint több más EU-tagállam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik