Külföld

Szívbemarkolóan magyarázza el egy francia gyermekmagazin a párizsi terrortámadást

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 11. 16. 16:37

A pénteki események helyszínei és Párizs utcái továbbra is az emlékezés helyei. Egész családok érkeznek gyertyákkal és virágokkal, és hozzák a gyermekeiket is, akik nem teljesen értik a helyzetet. Egy francia ifjúsági magazin, a 7-11 éves korosztályt megcélzó Astrapi hétvégi mellékletében ezért nekik is megpróbálja elmagyarázni a történteket.

A lap az események rövid leírásával indít, melyben “gyűlölettel teli emberek öltek meg ártatlanokat.” Az elkövetők “az eseményeket már régóta tervezték”, de “a nyolc terrorista, aki elkövette ezeket a szörnyűségeket, még aznap este meghalt.”

A két oldal egyikén lévő illusztráció a gyermekek körében álló, kezüket fogó, síró Eiffel-tornyot ábrázolja, előttük vérfolttal, míg a másikon egy gyermeknek és édesanyjának beszélgetése látható:

a fiú bevallja, hogy fél a terrorizmustól, de édesanyja visszavág, hogy a terroristák sokkal jobban félnek a szabadságtól.


Fontos kérdéseket is feltesz, amelyek minden bizonnyal az összes európai gyermekben és felnőttben felmerültek: Miért ártatlanokat öltek meg? Kik a terroristák? Félnünk kellene? Mit csináljunk?, de gyerekektől is idéz:

“Igaz, hogy Franciaország háborúban áll?” – Julie, 8 éves

A terroristák be fognak jönni a házunkba? – Antoine, 7 éves

“Nem láttam, de el tudom képzelni, [mi történt]. Jobb, ha nem látom, mert úgy gondolom, szörnyű dolgok. Csak meg szeretném érteni, miért csinálták.” – Noé, 10 éves

A lap azt is elmagyarázza, hogy lényeges különbség van a békés iszlám és a dzsihádisták közt:

“A támadásokat iszlamista terroristák vitték végbe, akik vallásuk nevében cselekedtek, és erőszakkal rá akarják azt kényszeríteni mindenkire.

Ezek a hihetetlenül erőszakos emberek nem a muszlimok többsége nevében beszéltek, hiszen ők békében gyakorolják a vallásukat.”

Az Astrapi azt is elmeséli, hogy mi a terroristák célja a támadásokkal, és hogy a franciák már harcban állnak velük:

A franciák egyébként harcban állnak az iszlamistákkal Szíriában és Irakban, ezért álltak most bosszút. Véletlenül kiválasztott emberek színházban, vagy épp utcán való meggyilkolásával a terroristák mindenkit meg akarnak ijeszteni. Ilyenkor azt gondoljuk, hogy “akár mi is meghalhattunk volna”, és ők épp ezt akarják.

A két teljes oldal itt olvasható:

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.