Élő Nagyvilág

Párizsi terrortámadás – Olaszországba menekülhetett az egyik terrorista

Franciaország egyszerre emlékezik és bombázza az Iszlám Állam állásait. Eddig három öngyilkos merénylőt sikerült azonosítani, több gyanús név kering, egy embert pedig keresnek.
  • A vasárnapi hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en vesztették életüket, a sebesültek száma több mint 350, 42 embert még mindig az intenzív osztályokon ápolnak.
  • Megkezdődött a könyörtelen háború, amit a francia elnök, Francois Hollande hirdetett meg. A hadsereg tíz vadászrepülője húsz bombát dobott az Iszlám Államra. A francia elnök nagy reformokat is bejelentett, növelik a haderő teljesítményét és az alkotmányt is módosíthatják.
  • Eddig három öngyilkos merénylőt azonosítottak, Bilal Hadfit, Ismail Omar Mostefait és Ibrahim Abdeslamt.
  • Egy terrorista, Abdeslam Salah, szökésben van. Ő belga születésű, mindenki őt keresi. A merényleteknél látott Seatot Olaszországban látták.
Fotó: AFP
Abdeslam Salah. Fotó: AFP

Vasárnapi összefoglalónkat itt olvashatja.

Cameron: Hét nagy terrortámadást állítottunk meg fél év alatt

A párizsi merényletek miatt jelentősen bővítik a brit titkosszolgálatok létszámát és finanszírozását – jelentette be hétfőn a brit kormányfő.

David Cameron közölte: a brit elhárító szolgálatok az elmúlt fél évben hét nagy-britanniai terrortámadást hiúsítottak meg.

A kormány bejelentése szerint a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és a főleg lehallgatásokra szakosodott kommunikációs figyelőszolgálat (GCHQ) összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál jelenleg nem egészen 13 ezren dolgoznak.

Közben Cameron, aki ott van a törökországi G20-as találkozón, annak a reményének adott hangot, hogy a tanácskozás végére a nyugati világnak és Oroszországnak sikerül megegyeznie, hogy közösen (és hatékonyan) léphessenk fel az Iszlám Állam ellen.

A francia kormány tudta, hogy támadások lesznek, sőt, még több lesz, mint eddig

Manuel Valls miniszterelnök a Reuters szerint azt mondta, a francia kormány tudott arról, hogy iszlamisták támadásokat készítenek elő. Sőt, nem is csak Franciaországban, hanem Európában máshol is. Ráadásul nemcsak a párizsi terrortámadást, hanem további akciókat is.

Közben az is kiderült, hogy Irak egy nappal a párizsi támadások előtt figyelmeztette a szövetségeseket. Az iraki titkosszolgálat sürgős üzenetében azt írta, Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezére parancsot adott arra, hogy embereik az elkövetkező napokban indítsanak pokolgépes és más jellegű támadásokat a szövetségesek ellen Irakban és Szíriában, továbbá Irán és Oroszország ellen is.

Összehívták az EU minisztereit

Az unió soros elnökségét ellátó Luxemburg bejelentette, hogy péntekre rendkívüli tanácskozásra hívta az európai belügy, valamint igazságügyi minisztereket.

Az ok a nyilvánvalón túl (ami a párizsi terrortámadás), hogy a támadásoknak már nincs közük Európa határaihoz, például a támadók között volt, aki Belgiumban élt, más a feltételezések szerint menekültként érkezett Görögországba, így az EU-nak össze kell hangolnia a lépéseit.

Délben megáll Európa

És egyperces néma gyászszünettel emlékezik a pénteki francia terrortámadás áldozataira.

Az Anonymous totális háborút hirdetett az Iszlám Állam ellen

Videóüzenetet adott ki az Anonymous nevű hackercsoport. Ebben azt mondják, totális háborút indítanak az Iszlám Állam ellen és megígérték, hogy minden egyes támogatójukat egyenként levadásszák.

Azt mondták, ez lesz minden idők legnagyobb akciója.

“Az Anonymous le fog vadászni, bárhol is vagy a világban. Tudnod kell, hogy megtalálunk és nem engedünk el.” – mondta a Guy Fawkes-maszkos szóvivő.

A háború elkezdődött, készüljetek. A francia emberek erősebbek, mint ti, és még erősebben jönnek majd ki az összecsapásból.

Terror Párizsban: kiderült, mivel tartották a kapcsolatot a támadók

Egy PlayStation 4-et használtak. Ez a legnépszerűbb játékkonzol jelenleg, a terroristák ezzel kommunikáltak és a támadást is ezzel tervezték meg.

A belga belügyminiszter jelentése szerint egy PlayStation 4-et használtak a terroristák, tervezésre és kapcsolattartásra is. Az Iszlám Állam eddig is előszeretettel használta a modern technikát, a Facebook-ot, de még inkább a Twitter-t használják toborzásra is.

A belga belügyminiszter Jan Jambon úgy fogalmazott, a párizsi terrortámadás kitervelésében és a kommunikációban is PS4-et, a nagyon népszerű játékkonzolt használták a terroristák.

Ez az alapvetően szórakozásra kifejlesztett konzol a Sony platformjának segítségével arra is képes, hogy a felhasználók üzenetet küldjenek egymásnak, a PSN-platformon Jambon szerint ugyanis nehezebben tudják lekövetni a titkosszolgálatok az adatcserét.

A miniszter már a párizsi attak előtt három nappal is azt nyilatkozta, hogy a PlayStation gépeket egyre gyakrabban használják a terroristák.

(Politico)

07:19

A százezrével Európába érkező szíriai bevándorlók felállíthatnának egy hadsereget, amely harcba száll hazájuk szabadságáért – vélekedett vasárnap este Witold Waszczykowski, a kinevezésre váró lengyel kormány leendő külügyminisztere.

“Az utóbbi időben szíriai százezrei érkeztek Európába. Alakíthatnának egy hadsereget” – jelentette ki Waszczykowski a TVP Info közszolgálati televízióban.
“Fiatalemberek tízezrei pattannak be felfújható csónakjaikba, kezükben az iPadjükkel, s ahelyett, hogy elsőként inni vagy enni kérnének, azt kérdezik, hogy hol tölthetnék fel a mobiltelefonjukat. Harcba kéne menniük, hogy a segítségünkkel felszabadítsák a hazájukat” – tette hozzá a hivatalosan hétfőn kinevezésre kerülő új, konzervatív kormány tagja.
A lengyel diplomácia új vezetője kifejtette, el kéne kerülni azt a helyzetet, amelyben “mi Szíriába küldjük harcolni a katonáinkat, miközben szíriaiak százezrei a kávéjukat iszogatják az Unter den Lindenen” (Berlin központjának egy főutcáján) vagy Európa más városaiban.
Leendő kollégájával, az európai uniós ügyekért felelős Konrad Szymanskival szemben Waszczykowski azt hangsúlyozta: Lengyelország be fogja tartani a távozó liberális kormány ígéretét, hogy befogadnak 9 ezer menekültet az európai elosztási mechanizmusok keretében.
Szymanski szombat reggel úgy nyilatkozott, hogy bár jogilag továbbra is érvényes Varsónak a migránsoknak befogadására vállalt kötelezettsége, a párizsi terrortámadások nyomán Lengyelország “nem lát politikai lehetőséget annak teljesítésére”.
Az októberi lengyel választásokon fölényes győzelmet arató nemzeti konzervatív párt, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) a menekültválság kezdete óta a migránsok befogadása ellen foglalt állást, s ehelyett származási országuk pénzügyi támogatását szorgalmazta.

A nap meglepő ténye - Alabama nem hajlandó szíriaiakat befogadni

Ha már ők sem, akkor kik? Az egyesült államokbeli Alabama kormányzója közölte, hogy a párizsi terrorcselekmények miatt nem hajlandó szíriai menekülteket befogadni az általa irányított szövetségi állam.

A republikánus párti Robert Bentley helyi idő szerint vasárnap kiadott közleményében azt írta, ellenezni fog minden próbálkozást arra, hogy szíriai menekülteket helyezzenek el a szövetségi hatóságok Alabamában. Közlése szerint Bentley a hétvégi párizsi terrorakció hatására hozta meg a döntést, mert “nem fog részt vállalni olyan politikában, amely veszélynek teszi ki Alabama polgárait”.

A kormányzó ezzel vélhetően arra utalt, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén szíriai útlevelet találtak, amelyről egyesek azt feltételezték, hogy az egyik elkövetőé lehet. Ugyanakkor vasárnap esti híradójában a France2 francia közszolgálati televízió arról számolt be, a francia hatóságok biztosak abban, hogy az útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát a helyszínen. A merényletek elkövetésében az eddigi hivatalos közlések és sajtóértesülések szerint francia és belga állampolgárok vettek részt.

Lapszemle: csak a Népszabadság és a Népszava

Gyors körkép a print lapok közül. A címlapok.

Népszabadság: Párizs nem hajlandó félni

Népszava: Az európai eszme bukhat Párizsban

Magyar Nemzet: Párizs fekete hétvégéje

Magyar Idők: Terrortámadás érte Európát

Magyar Hírlap: Megtámadták Európát

Kép: 24.hu
Kép: 24.hu

A toulouse-i rajtaütés nem kapcsolódott a párizsi mészárláshoz

Egy másik antiterrorista akció volt. Legalább három embert letartóztattak. A rajtaütést Mohamed Merah korábbi otthona köré szervezték. Ő volt az az iszlamista harcos, aki 2012-ben megölt három zsidó kisgyereket, egy rabbit és három ejtőernyőst. Annyiban kapcsolódik Párizshoz a rajtaütés, hogy Hollande rendkívüli helyzetén belül oldották meg.

A kijelölt lengyel külügyminiszter harcba küldené a szír menekülteket

A százezrével Európába érkező szíriai bevándorlók felállíthatnának egy hadsereget, amely harcba száll hazájuk szabadságáért, mondta vasárnap este Witold Waszczykowski, a kinevezésre váró lengyel kormány leendő külügyminisztere.

“Az utóbbi időben szíriai százezrei érkeztek Európába. Alakíthatnának egy hadsereget”, jelentette ki Waszczykowski a TVP Info közszolgálati televízióban.

“Fiatalemberek tízezrei pattannak be felfújható csónakjaikba, kezükben az iPadjükkel, s ahelyett, hogy elsőként inni vagy enni kérnének, azt kérdezik, hogy hol tölthetnék fel a mobiltelefonjukat. Harcba kéne menniük, hogy a segítségünkkel felszabadítsák a hazájukat” – tette hozzá a hivatalosan hétfőn kinevezésre kerülő új, konzervatív kormány tagja.

A lengyel diplomácia új vezetője kifejtette, el kéne kerülni azt a helyzetet, amelyben “mi Szíriába küldjük harcolni a katonáinkat, miközben szíriaiak százezrei a kávéjukat iszogatják az Unter den Lindenen” (Berlin központjának egy főutcáján) vagy Európa más városaiban.

Leendő kollégájával, az európai uniós ügyekért felelős Konrad Szymanskival szemben Waszczykowski azt hangsúlyozta: Lengyelország be fogja tartani a távozó liberális kormány ígéretét, hogy befogadnak 9 ezer menekültet az európai elosztási mechanizmusok keretében.

Szymanski szombat reggel úgy nyilatkozott, hogy bár jogilag továbbra is érvényes Varsónak a migránsoknak befogadására vállalt kötelezettsége, a párizsi terrortámadások nyomán Lengyelország “nem lát politikai lehetőséget annak teljesítésére”.

Az októberi lengyel választásokon fölényes győzelmet arató nemzeti konzervatív párt, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) a menekültválság kezdete óta a migránsok befogadása ellen foglalt állást, s ehelyett származási országuk pénzügyi támogatását szorgalmazta.

(MTI)

Hajtóvadászat Abdeslam Salah után

A Guardian információi szerint hétfő hajnal óta Franciaország több pontján is lecsaptak a rendőrök, a szökésben lévő terroristát keresik.

Párizs mellett Toulouse-ban, Calais-ban, Grenoble-ban és Jeumont-ban is rajtaütöttek a rendőrök.

Így indultak a francia repülők az Iszlám Állam ellen

Vasárnap este nyolc óra előtt 12 vadászbombázó indult útnak az Iszlám Állam központjának számító Rakka felé. A francia légierő gépei negyvenöt perc alatt 20 bombát dobtak le.

Az alábbi videót az ország védelmi minisztériuma adta ki a felszállásról.

Amerikai kéminformációk segítették az IÁ elleni francia légitámadást

Az Egyesült Államok hírszerzési információkat osztott meg Franciaországgal a Párizs által az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet észak-szíriai székhelye, Rakka ellen vasárnap elrendelt légitámadás előtt, írja a The Daily Beast egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselő.

Az illetékes hozzáfűzte: ez nem jelenti azt, hogy a franciákat is be kívánnák vonni az “öt szem” elnevezésű hírszerzési együttműködésbe, amely az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland között alakult ki. Szavai szerint az elmúlt hetekben jelentősen javult az amerikai hírszerzési tevékenység eredményessége Irakban és Szíriában, aminek nyomán várhatóan intenzívebbé válnak majd a légicsapások.

Azzal az iraki bejelentéssel kapcsolatban, amely szerint Bagdad előre figyelmeztette Washingtont és Párizst egy készülő terrortámadásra, azt mondta, hogy nem konkrét fenyegetésekre vonatkozó jelzések napi rendszerességgel futnak be az illetékes szervekhez.

Egy másik, szintén a neve elhallgatását kérő washingtoni kormányzati forrás a magazinnak kijelentette: egyre több bizonyíték utal arra, hogy a párizsi terrortámadások mögött valóban az Iszlám Állam áll. Azt ugyanakkor nem állította, hogy a merényleteket Szíriában tervelték volna ki, s hogy azokat az IÁ vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi “emír” is jóváhagyta volna.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az elkövetők segítséget kaphattak más, hasonló beállítottságú csoportoktól, amelyek “az al-Kaidához vagy más szélsőséges szervezetekhez hasonló szakértelemmel” rendelkeznek.

A kijelentés azért figyelemre méltó, mert az IÁ és az al-Kaida egymás riválisaként lép fel a szélsőséges iszlamista irányzatok világában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik