Nagyvilág

Letette az esküt az új lengyel kormány

Letette a hivatali esküt hétfőn az októberi választásokon győztes párt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormánya. Az ünnepségre rányomták bélyegüket a párizsi terrorista merényletek.

A PiS önállóan alakított kormányt, melynek élén a pénteken kormányfőnek jelölt Beata Szydlo áll.

Az eskütétel előtt a kormány tagjai a fehér-piros lengyel nemzeti színekre festett kisbusszal a varsói felkelés múzeumához látogattak, ahol megkoszorúzták Lech Kaczynski, a 2010-es szmolenszki légikatasztrófában elhunyt lengyel elnök – korábban a PiS egyik vezetője – emlékművét. Ezt követően lerótták kegyeletüket Franciaország varsói nagykövetségén a pénteki párizsi terrortámadások áldozatai előtt, és az elnöki palotában megtartott ünnepi ceremónia is a párizsi áldozatoknak szánt egyperces csenddel kezdődött délben.

Andrzej Duda államfő az eskütételt követő beszédében elmondta: amikor Beata Szydlót kormányalakítással péntek délután megbízta, senki sem számított a még aznap este bekövetkezett drámai párizsi fejleményekre. Ezek miatt is fontos Európa számára, hogy gyorsan megalakult egy szilárd, működőképes lengyel kormány – hangsúlyozta.

Lengyelországnak erős államnak kell lennie, amely képes lesz a gyengéknek segíteni, és amelynek az erősektől nem kell tartania, mondta, kiemelve többek között a lengyel hadsereg megerősítésének fontosságát, és utalva az új lengyel kormány gazdasági programjára is.

Beata Szydlo rövid beszédében megköszönte a választók bizalmát, és megígérte, kormánya mindent megtesz azért, hogy betartsa választási ígéreteit.

Az új kormány egyes tagjai még az eskütétel előtt állást foglaltak a párizsi terrortámadások nyomán aktuálissá vált kérdésekben. Witold Waszczykowski kijelölt külügyminiszter nyilatkozataiban az európai migrációs válság biztonságpolitikai szempontjaira, az Európai Unió külső határainak védelmének fontosságára helyezte a hangsúlyt. Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős miniszter kilátásba helyezte: Lengyelország a menekültelosztási mechanizmusok újragondolására fog törekedni az Európai Bizottságnál, mivel ezek előtérbe helyezése a válság kiváltó okainak kezelése helyett “kezdettől fogva téves” volt.

A PiS a legközelebbi hetek prioritásának gazdasági programja elindítását tartja. A fogyasztás növelésével serkentené a gazdaságot, az ehhez szükséges állami kiadásokat a nagy kereskedelmi cégek és a bankok megadóztatásából fedezné.

A kijelölt kormányfő várhatóan szerdán mond programbeszédet a lengyel parlament alsóházában, a szejmben, mely ezt követően bizalmi szavazáson dönt a jóváhagyásról. A kormány elfogadásához vagy elvetéséhez abszolút többségre és az összes képviselő legalább felének jelenlétére van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik