Külföld

Horvát belügyminiszter: meg kell különböztetni a bűnözőket a menekültektől

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 16. 12:21

A bűnözőket meg kell különböztetni azoktól, akik a háború és a terror elől menekülnek, mindazonáltal nem zárható ki, hogy a balkáni útvonalon Nyugat-Európába igyekvő migránsok között potenciális terroristák is lehetnek – jelentette ki Ranko Ostojic horvát belügyminiszter az N1 hírcsatornának adott interjújában hétfőn.

Közölte, hogy bármelyik ország a támadások célpontjává válhat, ezért Horvátország is magasabb fokú biztonsági intézkedéseket vezetett be.

Zágráb nemcsak ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, hanem garantálni is tudja, hogy nem történik terrortámadás,tette hozzá.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban csaknem 400 ezer migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre.

A horvát hatóságok a múlt hét közepétől már vonattal szállítják a migránsokat a szerb határról Szlovéniába. Vasárnap éjféltől hétfő 9 óráig több mint 2000 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. A téliesített bródi tranzitközpontban kezdettől fogva megerősített biztonsági intézkedések mellett folyik a migránsok ellenőrzése, de a péntek éjszakai párizsi merényletek után a jelenleginél magasabb fokozatú intézkedéseket vezettek be.

A szlovén közszolgálati televízió hétfőn azt jelentette, hogy a két ország határán tervezett, nyolcvan kilométer hosszú drótkerítésból már húsz kilométer elkészült.

Bostjan Sefic szlovén belügyi államtitkár újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a balkáni útvonalon érintett országokkal való együttműködést illetően “optimista, de nem naiv”.

Remélem, hogy a kormányalakítás után megváltozik Horvátország hozzáállása, attól függetlenül, ki kerül hatalomra, mondta, majd hozzátette: Szlovénia még október közepén közölte Zágrábbal, hogy nem tud korlátlan számú menekültet fogadni, de ezt a horvátok nem vették figyelembe. Sefic ezért attól tart, hogy megismétlődhet a korábbi gyakorlat, miszerint a horvát hatóságok nemcsak megbeszélt áteresztési pontokra szállítják a migránsokat, hanem ellenőrizetlenül szórják szét őket a schengeni határ mentén.

Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 217 937 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Pénteken 7397, szombaton 7905, vasárnap 7300, hétfőn reggel 6 óráig 1034 újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 201 176 közel-keleti menekült érkezett.

Szigorít Szerbia

Szigorították a migránsok biztonsági ellenőrzését a szerb-macedón határ melletti Presevóban, ahol az átvizsgálás után elvesznek minden fegyvernek minősülő tárgyat.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfői beszámolója szerint vasárnap Presevóban 5300 embert vettek nyilvántartásba, hétfő reggel 9-ig pedig további 1600-at. A párizsi merényletek óta a migránsoktól minden fegyvernek minősülő tárgyat elkoboznak, a leggyakrabban ollót és konyhakést találnak náluk.

A migránsválság kezdete óta mintegy félmillió embert regisztráltak a macedón határ melletti befogadóközpontban, a Közel-Keletről érkezők fele adott át menedékjogi kérelmet, ám még az elbírálás előtt elhagyta az országot, eleinte Magyarország, majd – a magyar-szerb zöldhatár szeptember közepi lezárását követően – Horvátország felé.

Szerbia továbbra sem emel kerítést határain, a téli időszakra készülve egyre több ideiglenes befogadóközpontot épít, hétfőn a magyar határhoz közeli Szabadkán nyílik meg egy 150 fő befogadására alkalmas objektum. A nyugat-balkáni ország hatezer migráns befogadását vállalta.

A párizsi merényletekre reagálva Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök az Alo című belgrádi napilapban közölt írásában elfogadásra és toleranciára intett.

Bárki, aki a párizsi tragédiát a muszlimok és az iszlám elleni gyűlöletkeltésre használja, ugyanazon a véres úton jár, mint azok, akik ártatlan emberekre lőttek a párizsi kambodzsai étteremben, vagy a Bataclan teremben tartott koncert résztvevőire nyitottak tüzet, írta.

A szerb kormányfő a legfőbb feladatnak a gyűlölet megállítását nevezte, valamint kiemelte, hogy világszinten kell megtalálni a terrorizmus elleni megoldást.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.