Nagyvilág

Horvát belügyminiszter: meg kell különböztetni a bűnözőket a menekültektől

A bűnözőket meg kell különböztetni azoktól, akik a háború és a terror elől menekülnek, mindazonáltal nem zárható ki, hogy a balkáni útvonalon Nyugat-Európába igyekvő migránsok között potenciális terroristák is lehetnek – jelentette ki Ranko Ostojic horvát belügyminiszter az N1 hírcsatornának adott interjújában hétfőn.

Közölte, hogy bármelyik ország a támadások célpontjává válhat, ezért Horvátország is magasabb fokú biztonsági intézkedéseket vezetett be.

Zágráb nemcsak ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, hanem garantálni is tudja, hogy nem történik terrortámadás,tette hozzá.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban csaknem 400 ezer migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre.

A horvát hatóságok a múlt hét közepétől már vonattal szállítják a migránsokat a szerb határról Szlovéniába. Vasárnap éjféltől hétfő 9 óráig több mint 2000 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. A téliesített bródi tranzitközpontban kezdettől fogva megerősített biztonsági intézkedések mellett folyik a migránsok ellenőrzése, de a péntek éjszakai párizsi merényletek után a jelenleginél magasabb fokozatú intézkedéseket vezettek be.

A szlovén közszolgálati televízió hétfőn azt jelentette, hogy a két ország határán tervezett, nyolcvan kilométer hosszú drótkerítésból már húsz kilométer elkészült.

Bostjan Sefic szlovén belügyi államtitkár újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a balkáni útvonalon érintett országokkal való együttműködést illetően “optimista, de nem naiv”.

Remélem, hogy a kormányalakítás után megváltozik Horvátország hozzáállása, attól függetlenül, ki kerül hatalomra, mondta, majd hozzátette: Szlovénia még október közepén közölte Zágrábbal, hogy nem tud korlátlan számú menekültet fogadni, de ezt a horvátok nem vették figyelembe. Sefic ezért attól tart, hogy megismétlődhet a korábbi gyakorlat, miszerint a horvát hatóságok nemcsak megbeszélt áteresztési pontokra szállítják a migránsokat, hanem ellenőrizetlenül szórják szét őket a schengeni határ mentén.

Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 217 937 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Pénteken 7397, szombaton 7905, vasárnap 7300, hétfőn reggel 6 óráig 1034 újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 201 176 közel-keleti menekült érkezett.

Szigorít Szerbia

Szigorították a migránsok biztonsági ellenőrzését a szerb-macedón határ melletti Presevóban, ahol az átvizsgálás után elvesznek minden fegyvernek minősülő tárgyat.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfői beszámolója szerint vasárnap Presevóban 5300 embert vettek nyilvántartásba, hétfő reggel 9-ig pedig további 1600-at. A párizsi merényletek óta a migránsoktól minden fegyvernek minősülő tárgyat elkoboznak, a leggyakrabban ollót és konyhakést találnak náluk.

A migránsválság kezdete óta mintegy félmillió embert regisztráltak a macedón határ melletti befogadóközpontban, a Közel-Keletről érkezők fele adott át menedékjogi kérelmet, ám még az elbírálás előtt elhagyta az országot, eleinte Magyarország, majd – a magyar-szerb zöldhatár szeptember közepi lezárását követően – Horvátország felé.

Szerbia továbbra sem emel kerítést határain, a téli időszakra készülve egyre több ideiglenes befogadóközpontot épít, hétfőn a magyar határhoz közeli Szabadkán nyílik meg egy 150 fő befogadására alkalmas objektum. A nyugat-balkáni ország hatezer migráns befogadását vállalta.

A párizsi merényletekre reagálva Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök az Alo című belgrádi napilapban közölt írásában elfogadásra és toleranciára intett.

Bárki, aki a párizsi tragédiát a muszlimok és az iszlám elleni gyűlöletkeltésre használja, ugyanazon a véres úton jár, mint azok, akik ártatlan emberekre lőttek a párizsi kambodzsai étteremben, vagy a Bataclan teremben tartott koncert résztvevőire nyitottak tüzet, írta.

A szerb kormányfő a legfőbb feladatnak a gyűlölet megállítását nevezte, valamint kiemelte, hogy világszinten kell megtalálni a terrorizmus elleni megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik