Nagyvilág

ENSZ: csak a szegénység visszaszorítása állíthatja meg a Boko Haramot

Az afrikai terrorszervezet ellen sikeresen léptek fel az érintett országok hadseregei, de továbbra is tartani kell gerillatámadásoktól.

A Boko Haram ezerszáz iskolát rombolt le idén Nigériában, Kamerunban, Csádban és Nigerben – közölte az ENSZ regionális koordinátora. Toby Lanzer azt mondta: a térség államainak közös és átfogó stratégiára van szüksége a szélsőséges iszlamista szervezettel szemben.

A Boko Haramnak már a neve is azt jelenti, hogy „a nyugati oktatás bűn”. A terrorszervezet hat éve harcol egy, az iszlám jog radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért, az idei év elején jelentős területeket sikerült elfoglalnia három északkelet-nigériai szövetségi államban, támadásait pedig kiterjesztette a szomszédos államokra is. A nigériai hadsereg Csád, Niger és Kamerun segítségével visszaszorította a dzsihádistákat, a csoport frakciókra töredezett és az utóbbi időben gerillahadviselésre tért át – falvakat rohant le, üzletekre, piacokra, buszpályaudvarokra, iskolákra támadt.

A Boko Haram felkelése 2009 óta 17 ezer ember életébe került, a menekültek száma több mint 2,6 millió. Az európai menekültválságban nem játszik jelentős szerepet a konfliktus, de az ENSZ-koordinátor szerint ez még változhat, ha tovább fokozódik a térségben a szegénység és az erőszak. A négy érintett afrikai állam az utóbbi hónapokban sikerrel összefogott a szélsőségesek ellen, de a térségből kiinduló migrációnak úgy lehetne elejét venni, ha több külföldi beruházást tudnak az országokba csábítani, és fejlesztésekre van szükség az egészségügyben, oktatásban, közszolgáltatásokban is.

Az ENSZ szerint a Boko Haram a térség gazdasági és szociális problémáinak tünete, nem működhetnek a csoport megsemmisítésére irányuló egyoldalú erőfeszítések, olyan kérdésekre is választ kell találni, mint a megalázó szegénység és a fiatalok lehetőségei.

A kiszáradó Csád-tó körül már most 25 millióan szenvednek élelmiszerhiánytól és 700 ezer gyermek hal meg évente. A regionális koordinátornak a térségben sok nő azt mondta: fiaik embercsempészek, fegyverkereskedők, bűnözők lesznek, vagy csatlakoznak a szélsőségesekhez, vagy elindulnak Európába – hetente háromezren teszik ezt. Ezt a fiatalok foglalkoztatási lehetőségeinek megteremtésével lehet megállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik