Élő Nagyvilág

Párizsi terrortámadás – Magyarországon keresztül jöhetett az egyik elkövető

Merényletsorozat és túszejtés történt Párizs belvárosában pénteken este. Hat külön támadás is történhetett, a tizedik és tizenegyedik kerületben. Itt találhatóak a város főpályaudvarai, a Gare du Nord és a Gare de l’Est is.

  • Ma kezdődik a G20 csúcstalálkozó
  • Tovább nőtt a halálos áldozatok száma.
  • A U2 lemondta a szombati koncertjét, Orbán Viktor is részvétét fejezte ki, egy magyar túlélő pedig elmesélte a 24.hu-nak, hogyan sikerült kimenekülnie a megtámadott klubból.
  • Gyásznapot hirdetett a kormány vasárnapra.
  • Hollande szerint az Iszlám Állam követte el a robbantásokat.
  • Minden másért görgessenek lefelé, élőzzük az eseményeket.

Az előzményeket pedig itt találhatják meg. 

Francia légi támadások az Iszlám Állam szíriai erőssége ellen

A francia légierő gépei támadást intéztek Rakka városa, az Iszlám Állam szíriai “fővárosa” ellen, a párizsi terrortámadások után – jelentette az AFP francia hírügynökség, a francia védelmi minisztériumra hivatkozva. A beszámoló szerint a francia támadásban 12 harci gép, köztük tíz vadászbombázó vett részt, és húsz bombát dobtak le.

A francia védelmi minisztérium közlése szerint az első célpontot parancsnoksági központként használta az Iszlám Állam, valamint toborzóirodaként és lőszer- és fegyverraktárként. A második célpont pedig egy kiképzőtábor volt.

A francia gépek Jordániából és az Egyesült Arab Emirségekből szálltak fel, és az amerikai fegyveres erők koordinálásával hajtották végre akcióikat.

Új adatok az áldozatok számáról

Korábban azt jelentette az AFP frandcia hírügynökség a párizsi kórházakra hivatkozva, hogy 132-re emelkedett a halottak száma, miután három sebesült meghalt. Most módosítottak, mert kiderült, hogy a három új halott szombaton vesztette életét, és benne vannak a korábban már jelentett 129-ben.

Nem szabad összekeverni a terrorizmus és a menekültválság ügyét

Mondta Hors Seehofer bajor miniszterelnök vasárnap este az ARD német országos közszolgálati televíziónak. A másik országos köztelevízió, a ZDF vasárnap esti politikai műsorában Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter azt mondta: megismétli azt az előző napi “nyomatékos tanácsát”, hogy a terrorizmus elleni harcban a fellépés legyen “kemény, határozott és közös”, és ezt a küzdelmet “ne keverjük össze az egyébként is nagyon vitatott menekülttémával, legalábbis amennyire lehetséges”.

Bővebben itt.

Emelkedett a halottak száma

A párizsi terrortámadások sebesültjeit kezelő kórházak tájékoztatása szerint vasárnap meghalt három sebesült és ezzel 132-re emelkedett a halálos áldozatok száma – közölte az AFP francia hírügynökség. A péntek esti támadásokban 352-en sebesültek meg, akik közül majdnem százat kritikus állapotban szállítottak kórházba.

Fénykép párizsi terrortámadás szökésben lévő elkövetőjéről

A francia rendőrség a Twitter-oldalán közzétette a párizsi terrortámadás szökésben lévő elkövetőjéről készült fényképet. Abdeslam Salah ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A rendőrség arra figyelmezteti az embereket, hogy ne közelítsék meg, mert veszélyes.

Abdeslam Salah

A Washington Post értesülései szerint Salah logisztikai koordinátorként segített a támadások végrehajtásában, és ő volt az, aki a támadásokhoz használt autókat bérelte.  Salah két testvérével együtt vett részt a terrortámadásokban.

Egy támadó menekülésben van

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy férfi ellen, aki a gyanú szerint részt vett a párizsi terrortámadásokban. Az AP amerikai hírügynökség egy francia tisztségviselőre hivatkozva közölte, hogy az egyik támadó még menekül a hatóságok elől.

Szökésben lehet az egyik gyanúsított

A Le Figaro rendőrségi információkra hivatkozva azt írja, három testvér is részt vett a mészárlás előkészítésben, közülük az egyikre pedig még nem találhattak rá a hatóságok. A Le Monde úgy tudja, a testvérek közül kettő a Belgiumban talált, Kalasnyikovokkal felszerelt Seat Leonnal lehet kapcsolatban.

Három francia volt a támadók között

A párizsi terrortámadásokban meghalt hét öngyilkos merénylő közül hárman francia állampolgárok voltak – írta a Guardian, belga és francia tisztségviselők nyilatkozataira hivatkozva. Az egyik egy párizsi elővárosban élt, ketten pedig Brüsszelben. A Belgiumban a támadással kapcsolatban letartóztatott emberek között pedig egy francia van.

Egyre több párizsi koncertet mondanak le

A Motörhead és a Coldplay is lemondta Párizsi fellépéseit a Foo Fighters és a U2 együttes után a francia fővárost ért merényletek miatt – számolt be róla vasárnap a BBC News.

A Foo Fighters “az értelmetlen erőszak fényében” a hétfői párizsi koncertjét és európai turnéjának további állomásait is lemondta. A Motörhead rockegyüttes, amely vasárnap lépett volna fel a francia fővárosban, januárra halasztotta koncertjét. A Coldplay egy előadásának élő sugárzását vonta vissza “a párizsi szörnyű eseményekre való tekintettel”.

A Foo Fighters Facebook-oldalán fejezte ki őszinte szomorúságát és együttérzését a párizsiakkal, az együttes egyúttal közölte, turnéjuk hátralevő előadásait lefújták.  “Az értelmetlen erőszak fényében, a határok lezárása, a nemzetközi gyász közepette most nem tudjuk folytatni. Együttérzésünk és imáink mindazokért, akik megsérültek vagy elveszették szeretteiket” – írták.

A korábbi tervek szerint a banda vasárnap Torinóban, csütörtökön Barcelonában lépett volna fel, hétfőn és kedden pedig Franciaországban koncerteztek volna.

A Deftones amerikai metálbanda, amely vasárnap és hétfőn is játszott volna a Bataclan klubban és már Párizsban tartózkodott a merényletek idején, ugyancsak lemondta előadásait.

A Coldplay a Los Angeles-i Belasco Színházba meghirdetett koncertje sugárzásától állt el. A fellépést világszerte közvetítették volna, ám “az érintettek iránti tiszteletből” lefújták. A banda szombaton a színházban egy rövid fellépés erejéig megjelent a közönség előtt, ám ezt nem közvetítették.

Az ír U2 együttes szombaton zenélt volna Párizsban, ehelyett azonban tagjai a Bataclan klubhoz vitték virágaikat megemlékezésül. Bono, az együttes frontembere úgy fogalmazott: “ez az első közvetlen csapás a zenére ebben az úgynevezett terrorháborúban vagy akárhogy is hívják”.

A zenei élet számos sztárja fejezte ki Twitter-üzeneben szomorúságát és együttérzését a párizsi merényleteket követően. “Összetört szívvel veletek vagyunk” – írta Taylor Swift, Peter Gabriel pedig hangsúlyozta: “ma mind párizsiak vagyunk”.

Madonna pedig egyperces gyászszünettel emlékezett meg a terrortámadások áldozatairól stockholmi teltházas koncertjén. Az erről készült felvételt ide kattintva tudják megnézni.

Már hét embert tartóztattak le Belgiumban

Az AP amerikai hírügynökség közlése szerint négy újabb embert vettek őrizetben vasárnap a belgiumi hatóságok a párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban. A szombaton letartóztatott három emberrel együtt így már heten vannak őrizetbe.

Az AP-nek egy belga tisztségviselő elmondta: a támadások alatt meghalt hét terrorista közül ketten Belgiumban élő francia állampolgárok voltak. Egyikük Brüsszelben, a St. Jans Molenbeek kerületben élt.

Közben az RTBF belga közszolgálati adó úgy értesült egy rendőrségi forrástól, hogy két támadó is Brüsszelben élt.

Már 15 embert tartóztattak le a párizsi terrortámadások miatt Franciaországban

A párizsi merénylethez használt fegyvereket, három Kalasnyikovokot találtak a terrorakciók során igénybe vett egyik gépkocsiban, amelyet vasárnap reggel találtak meg a francia főváros Montreuil nevű elővárosában, és őrizetbe vettek 15 embert a Bataclanban végrehajtott támadás egyik elkövetője környezetéből – közölték rendőrségi források.

Ide kattintva tudja elolvasni az MTI összefoglalóját a több mint 120 halottat követelő péntek esti terrotámadásokkal kapcsolatban végrehajtott letartóztatásokról és az ismert elkövetőkről.

147 halott egy kenyai terrortámadásban

Bár minden híroldalon a párizsi terrortámadásokról szóló híreket olvassák a legtöbben, a BBC News oldalán jelenleg a fél éve történt kenyai terrortámadásról szóló hír a legolvasottabb. A történet azután került elő most, hogy felkerült az Occupy Wall Street, valamint a Reddit oldalára, és egymás után osztották meg olyanok, akik szerint az afrikai országban elkövetett terrortámadás nem kapott akkor figyelmet, mint a párizsi események.

Rendkívüli EU-s tanácskozás

Az Európai Unió soros elnökségét ellátó Luxembourg összehívta péntekre az uniós belügy- és igazságügyi miniszterek rendkívüli tanácskozását a párizsi terrortámadásokra adandó válasz megvitatására.

A soros elnökség vasárnapi közleménye szerint a barbársággal és terrorizmussal szembesült Európa egységbe tömörül Franciaországgal. A párizsi tragikus események után a belügyi- és igazságügyi minisztériumi tanácskozás megerősíti az európai választ, miközben gondoskodni fog a további lépések megtételéről – olvasható a közleményben.

 

Irak figyelmeztette Párizst, Washingtont és Teheránt a készülő merényletekre

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet emberei több országban, így Franciaországon kívül az Egyesült Államokban és Iránban is terveztek terrorcselekményeket, és Bagdad figyelmeztette erre az érintett államokat – közölte vasárnap Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter. Dzsaafari azt mondta, hogy az iraki felderítést tájékoztató forrásokhoz  információk jutottak el a készülő merényletekről.

A külügyminiszter szerint az IÁ minden országra nézve fenyegetést jelent, és Bagdad már korábban arra figyelmeztetett, hogy a szervezet kiterjesztheti tevékenységét más országokra is. “Az Egyiptomban, Irakban, Líbiában és Franciaországban történtek megerősítik azt a tényt, hogy az Iszlám Állam világméretű fenyegetést jelent” – hangsúlyozta Dzsaafari.

 

Már 400 ezer menekült haladt át Horvátországon

A Horvátországon áthaladó migránsok száma a nap végére elérheti a 400 ezer főt a horvát sajtó szerint.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban 392 191 migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre. A horvát hatóságok a múlt hét közepétől már vonattal szállítják a migránsokat a szerb határról Szlovéniába. Szombat éjféltől vasárnap 9 óráig több mint 3669 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Reggel a bródi (Slavonski Brod) tranzitközpontban 2660 migráns tartózkodott. A téliesített befogadóállomáson a kezdetektől fogva megerősített biztonsági intézkedések mellett folyik a migránsok ellenőrzése, de a párizsi merényletek után a jelenleginél magasabb fokozatú intézkedéseket vezettek be. A horvát kormány hétfőre gyásznapot rendelt el a franciaországi terrorcselekmények áldozatai emlékére.

Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 210 624 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Pénteken 7397, szombaton 7905, vasárnap reggel 6 óráig 1021 újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 194 139 közel-keleti menekült érkezett.

A szlovén közszolgálati televízió vasárnap azt jelentette, hogy a két ország határán már tizenhat kilométer hosszú a drótkerítés.

Egy pániszlám szervezet szerint a terrorizmus az egész emberiség első számú ellensége

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OCI) összehangolt nemzetközi akcióra szólított fel vasárnap a terrorizmus ellen, amely szerinte “az egész emberiség első számú ellensége lett”.

A 57 tagállamot tömörítő pániszlám szervezet a Párizsban péntek éjszaka elkövetett és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által vállalt merényletsorozatra válaszul kiadott közleményében “aljas támadásoknak” nevezte a történteket.

A szaúd-arábiai Dzsiddában székelő OCI főtitkára, Ijád Madáni szerint a legalább 129 halálos áldozatot követelő terrorakció kitervelői az “univerzális emberi értékeknek” próbálnak ártani, köztük a Franciaország által állhatatosan védett “szabadságnak” és “egyenlőségnek”.

A szaúdi főtitkár a közleményben elítélte a terrorizmus minden formáját, és egyúttal azt sürgette a nemzetközi közösségtől, hogy közösen és kitartóan vegyen részt a “terrorizmus csapása” elleni könyörtelen küzdelemben.

Olvasói sztorik