Nagyvilág

Terror Párizsban: megszólalt egy magyar túlélő

Zsuzsa és barátja élve jutottak ki a párizsi Batlacanból, amit terroristák támadtak meg. A fiatal magyar nő azt mondja, még fel sem fogták mi történt.

Szürreális élmény volt, hogy amíg mi az életünkért futottunk, az utcán még nyugodtan kávéztak az emberek, mondta a 24.hu-nak az a fiatal magyar nő, aki barátjával élve jutott ki a párizsi Batlacanból. Kövér Zsuzsa és párja pénteken érkeztek Párizsba és miután elfoglalták a szállásukat azonnal a koncertre mentek.

“Kezdés után nagyjából 40 perccel hallottuk az első durranást, de akkor még azt hittük, hogy csak valami technikai probléma. Az emeleten álltunk és láttuk, hogy a földszinten mindenki hasra fekszik. Aztán egyre közelebb hallottuk magunkhoz a lövéseket és menekülni kezdtünk. Az volt a szerencse, hogy a barátom korábban már dolgozott itt és tudta, merre lehet elindulni”, mondta a 30 éves magyar nő.

Zsuzsáék végül a színpad melletti vészkijáraton jutottak ki az utcára még nagyjából harminc emberrel.

“Futottunk, aztán még vagy fél óráig bolyongtunk, mert teljesen tanácstalanok voltunk. Metróra nem mertünk szállni, mert abban nem bíztunk és először a taxit sem gondoltuk biztonságosnak. Aztán egy angolul jól beszélő fiúnak elmondtuk, hogy mi történt és végül hatan mégis bepréselődtünk egy taxiba. A sofőrnek még fogalma sem volt arról mi történt, a GPS-e is éppen a színház felé vitt volna, mi szóltunk neki, hogy arra semmiképpen ne menjen” – folytatta Zsuzsa.

A magyar pár kedden jönne haza, de Franciaország egyelőre lezárta a határokat. Mint mondták, még csak most próbálják feldolgozni a történteket.

“Igazán még most sem fogtuk fel, hogy mi történt. Akkor és ott nem gondoltuk, hogy ez egy terrortámadás, csak az tudatosult bennünk, hogy valami nagy baj van és menni kell. Visszagondolva, hálás vagyok, hogy egyáltalán abban a pillanatban mindketten egy helyen voltunk”, mondta Zsuzsa.

Nyitókép: Rendőrök menekítik ki az embereket a párizsi Bataclan koncertteremből. (MTI/EPA/Etienne Laurent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik