Nagyvilág

Törökország nyíltan csempészi a menekülteket – állítja a görög miniszter

A bevándorlásügyi tárca vezetője szerint a határok megnyitása-bezárása tovább növeli az emberáradatot, mert mindenki attól fél, hogy előtte zárulnak be a kapuk.

Mindenki szeme láttára, szervezetten csempészik az embereket Törökországból – állította pénteken a görög bevándorlásügyi miniszter, aki az embercsempészet leállítására szólította fel a törököket. Jannisz Muzalasz szerint fényes nappal egész falvak gyűlnek össze, hogy lássák, amint az embercsempészek „behajózzák” a menekülteket, hogy a görög szigetekre szállítsák őket, erről pedig tévéfelvétel is van.

A miniszter szerint Törökországnak bizonyítania kell, hogy meg akarja állítani az áradatot, de azt tagadta, hogy nyílt vádat fogalmazott volna meg a török állam ellen.

Görögország az égei-tengeri határviták miatt kizárta, hogy Törökországgal közösen járőrözzön, de felkérte az EU közös határőrizeti szervét, hogy a török partokig tartson ellenőrzéseket. Muzalasz az európai országok határozatlanságának tulajdonította, hogy folytatódik a tömeges csempészet. Szerinte a határok megnyitása, majd bezárása tovább növeli a menekültáradatot, akik sietnek átjutni attól való félelmükben, hogy bezárják előttük a határt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik