Nagyvilág

Még tizennégyen fekszenek életveszélyes sérülésekkel a bukaresti kórházakban

Két héttel a bukaresti tűzvész után több mint duplájára nőtt a halálos áldozatok száma: pénteken újabb két sérült halt meg.

Október 30-án a Colectiv klubban egy koncerten használt pirotechnikai eszköz lobbantotta lángra a gyúlékony hangszigetelést, sokan pedig nem tudtak időben kimenekülni, mert nem voltak vészkijáratok. 26-an haltak meg a helyszínek, azóta pedig további 29 ember veszítette életét. Összesen több, mint 150 embert vittek füstmérgezéssel és égési sérülésekkel kórházba.

Az orvosok már korábban figyelmeztették a közvéleményt, hogy az első hét után kritikus időszak következik a súlyos égési sérültek állapotát illetően, szövődmények léphetnek fel. 37 sérültet nyugat-európai kórházakba vittek, közülük nyolcan haltak meg. A bukaresti kórházakban még 14 életveszélyes állapotban lévő sérültet ápolnak.

Kilenc ember ellen eljárás indult, előzetes letartóztatásba került a klub három tulajdonosa, a működési engedélyt kibocsátó kerületi polgármester, a pirotechnikai cég tulajdonosai és egy alkalmazottja, valamint a katasztrófavédelmi felügyelőség egy munkatársa, aki szemet hunyt afelett, hogy a klubnak nem volt tűzvédelmi engedélye.

A tragédia nyomán tízezrek vonultak utcára országszerte, tiltakozva a hatóságok hanyagsága és a közéletet átszövő korrupció ellen. A népharagra hivatkozva lemondott Victor Ponta miniszterelnök, a politikusok kihátráltak a hatalom első vonalából, és szakértői kormány alakul. A román média a megmozdulást Colectiv-forradalomként emlegeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik