Homeopathic globules
Külföld

Eltiltanák a háziorvosokat a homeopátiás szerek felírásától Angliában

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 11. 13. 21:47

Nincs tudományos bizonyíték az eljárás hatásosságára, ezért sokan nem veszik jó néven, hogy erre fordítják a közgyógyellátás forrásait.

Nagy-Britanniában jelenleg a háziorvosok is felírhatnak homeopátiás szereket, de a kormány ennek betiltását tűzte ki – tudósít a BBC. Az eljárás kritikusai szerint a páciensek lényegében cukorkát kapnak. A homeopátia alapja ugyanis, hogy egy betegséget azzal próbálnak gyógyítani, hogy a tünetet kiváltó anyagot felhígítva adják a betegnek, laktóz alapanyagú tablettába keverve.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat hivatalos álláspontja szerint semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a homeopátiás szereknek bármilyen valódi hatásuk lenne. Egy társadalmi szervezet, a Good Thinking Society kezdett kampányolni azért, hogy a közgyógyellátásban ne is írhassák fel ezeket a szereket, ezután vette napirendre a minisztérium is az ügyet. Jövőre tárgyalásokat folytatnak a kérdésben – közölték.

A Good Thinking Society alapítója azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat véges erőforrásait homeopátiás szerekre szórják el. A tudományos alapot nélkülöző eljárásokra szánt pénzt sokkal jobban el lehet költeni olyan gyógymódokra, melyek valódi segítséget jelentenek a betegek számára – tette hozzá.

Dr. Helen Beaumont háziorvos, a Homeopátiás Testület elnöke viszont azt mondta: fontos a beteg választási lehetősége, Európa-szerte széles körben alkalmazzák ezt a gyógymódot, és a betegek meg vannak győződve a hatásosságáról, ahogy ő is.

Ha elfogadják a korlátozást, attól még a saját költségükön megvásárolhatják az emberek a homeopátiás szereket – írja a BBC. George Freeman miniszter azt mondta: kötelességük a forrásokat a leghatásosabb gyógymódokra fordítani, ezért mérlegelik, hogy a jövőben fel lehessen-e írni receptre homeopátiás készítményeket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.