Nagyvilág

Burundiban elszabadult az erőszak: az EU evakuál

Az unió kimenekíti összes dolgozója családtagjait, továbbá a nem létfontosságú munkatársait Burundiból.

Az AFP francia hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint a Burundiban lévő uniós képviselet továbbra is folytatja működését, de csak a legalapvetőbb funkcióit fogja ellátni, és “ideiglenesen” evakuálják az országból a családtagokat és a dolgozók egy részét. A döntést a források szerint a Burundiban uralkodó helyzetről szóló legfrissebb kockázatelemzések fényében hozták meg.

Burundiban azután tört ki erőszakhullám, hogy Pierre Nkurunziza elnök az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodásban foglaltak ellenére – amely két ciklus kitöltését teszi lehetővé az államfőnek – harmadszor is elindult az elnökválasztáson, és azt meg is nyerte. Az április óta tartó erőszakban legalább 240-en meghaltak, és több mint 200 ezren elmenekültek az országból.

Az utóbbi hetekben ismét fellángolt erőszakcselekmények miatt korábban több nyugati ország aggodalmának adott hangot, Belgium pedig pénteken arra szólította fel állampolgárait, hogy hagyják el Burundit, hacsak nincs rendkívül fontos okuk a maradásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik