Nagyvilág

3460 menedékkérő fulladhatott bele a Földközi-tengerbe

Már 806 ezer bevándorló érkezett a tengeri útvonalon, az ENSZ pedig a Leszbosz görög szigeten kialakult helyzet miatt is aggódik, ahol menekültek ezrei - közöttük nők és gyermekek - vannak fedél nélkül.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a Földközi-tengeren át érkezett 806 ezer bevándorló túlnyomó többsége Görögországba és az Égei-tengeri szigetekre érkezett.

Háromezer-négyszázhatvanan meghaltak vagy eltűntek.

Csak októberben a rossz időjárás ellenére 210 ezer ember érkezett Görögországba, többségében Leszbosz szigetére.

A menekültáradat nem csökken, novemberben naponta áltagosan 3300-an érkeztek a szigetre csónakon az UNHCR adatai szerint.

A tél közeledtével a befogadási feltételek és az ottani kapacitások igen szűkösek és nem elegendők

– jelentette ki az UNHCR szóvivője, Adrian Edwards genfi sajtótájékoztatóján.

Az UNHCR szerint Leszboszon mindössze 2800 hely van a befogadó állomásokon, ugyanakkor 16 ezer menekült és bevándorló tartózkodik a szigeten.

Ennek következtében sok ember, közöttük nők és csecsemők kénytelen a szabadban éjszakázni, tüzet gyújtani, hogy megmelegedjenek. Ez a helyzet biztonsági problémákat okoz, és feszültségforrás a helyi lakossággal – mutat rá az ENSZ szakosított szervezete.

Diane Goodman, az UNHCR igazgatóhelyettese Athénből videotelefonon azt is elmondta az újságíróknak, hogy az UNHCR az egyetlen ENSZ-szervezet, amely jelen van Leszboszon, és mindössze 30 segélymunkással dolgozik, akinek a száma rövidesen 40-re emelkedik. Az igazgatóhelyettes több helyet kért a helyi hatóságoktól a migránsok és menedékkérők elhelyezéséhez.

Az ENSZ szerint a Görögországba érkezők 62 százaléka szír, 23 százalékuk afgán és 7 százalékuk iraki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik