Nagyvilág

Obama gratulált Ang Szán Szu Csínek és a mianmari elnöknek

Három évtizedes küzdelem után eredményes lehet a Nobel-díjas politikusnő demokráciáért folyó küzdelme.

Telefonon gratulált Barack Obama amerikai elnök Ang Szán Szu Csínek, akinek pártja megsemmisító vereséget mért az egykori katonai juntához köthető burmai vezetésre.

A Fehér Ház közleménye szerint Obama elismerően szólt a politikusnő sokévi áldozatos erőfeszítéséről, mellyel hozzájárult, hogy Burma (az elnök Mianmar régi nevét használta) békésebb és demokratikusabb legyen. A választás és az új kormány megalakítása fontos lépés lehet az ország demokratikus átalakításában – jegyezte meg.

Ang Szán Szu Csí  az 1980-as évek óta harcolt Burma erőszakmentes demokratizálásáért. 1988-ban alapította meg passzív ellenállást hirdető pártját, de a választáson való részvételt megtiltották számára és a kampány idején házi őrizetbe helyezték. 1990-ben hiába nyerte meg a választást, a katonai vezetés nem ismerte el az eredményt. A vele szimpatizáló ellenzéki vezetőket, egyetemistákat letartóztatták, megkínozták, Ang Szán Szu Csít pedig elválasztották családjától, 1999-ben elhunyt férjével sem találkozhatott annak halála előtt. 1991-ben Nobel-békedíjat kapott, 2011-ben Luc Besson életrajzi drámát rendezett róla, a U2 pedig dalt írt róla, Walk On címmel.

A mostani választási győzelmet viszont a mianmari államfő és a hadseregparancsnok is elismerte és tárgyalni is hajlandóak Ang Szán Szu Csível.  Még korántsem biztos, hogy a győztes párt saját belátása szerint iránííthatja az országot, ugyanis a hadsereg birtokolja a parlamenti mandátumok negyedét és a hadseregparancsnok nevezi ki a belügyi, védelmi és határvédelmi tárca vezetőit is.

Barack Obama ugyanakkor gratulált Thein Szein mianmari államfőnek. Je Htut mianmari elnöki szóvivő és tájékoztatási miniszter közölte: az amerikai elnök elismerését fejezte ki Szeinnek és a kormánynak, amiért „le tudta bonyolítani a történelmi jelentőségű szabad és igazságos általános választást”. A szóvivő szerint az államfő mindenkivel együttműködik majd, hogy szavatolják az ország stabilitását, a kormány pedig a hatalom békés, menetrendnek megfelelő átadásán fog munkálkodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik