Nagyvilág

Le kell-e lőni a Szíriában repkedő oroszokat?

Ismét vitáztak a republikánus elnökjelölt-aspiránsok, még az adóhatóság megszüntetése is szóba került. Az illegális bevándorlókat viszont csak Donald Trump toloncolná ki.

Oroszország szíriai beavatkozásáról vitáztak kedden este az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránsok. Donald Trump azt mondta: ő nem bánja, ha Vlagyimir Putyin szétveri az Iszlám Államot az orosz utasszállító gép lezuhanása után, Jeb Bush volt floridai kormányzó viszont visszautasította Trump szavait, mondván, nem szabad Putyinnak megengedni a Bassár el-Aszaddal való összejátszást.

Marco Rubio floridai szenátor a vitában gengszternek nevezte Putyint, aki szerinte csak a geopolitikai erőből ért. Carly Fiorina, a Hewlett-Packard vezérigazgatója pedig kijelentette: ő csak azután tárgyalna az orosz elnökkel, hogy megerősítette a hatodik flottát, Lengyelországban rakétavédelmet épített ki és Szíriában repüléstilalmi övezetet hozott létre.

Abban a legtöbb aspiráns egyetértett, hogy Szíriában légtérzárra van szükség, ezt egyedül Rand Paul kentuckyi szenátor kérdőjelezte meg. Közölte: az oroszok már ott repülnek az országban, kérdés, hogy le kellene-e őket lőni.

A republikánusok azon is összeszólalkoztak, hogy Trump kijelentette: az Egyesült Államokból mind a 11 millió illegális bevándorlót ki kellene toloncolni. John Kasich ohiói kormányzó ezt ostobaságnak és a családok szétszakításának nevezte, Bush pedig azt mondta, az intézkedés nem tükrözné az amerikai érdekeket, és meg kell engedni a bevándorlóknak, hogy törvényes tartózkodási jogot nyerjenek.

A gazdasággal kapcsolatban a vita résztvevői a kormányzati befolyás és az adók csökkentése mellett foglaltak állást. Ted Cruz texasi szenátor egészen odáig ment, hogy kilátásba helyezte az adóhatóság megszüntetését és az exportáló amerikai cégek adómentességét. Ben Carson pedig 15 százalékos egykulcsos adó bevezetéséről beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik