Nagyvilág

Zavargás tört ki egy ausztrál menekülttáborban

A Karácsony-szigetek egyik menekülttáborában azután tört ki a zavargás, hogy egy menekült megszökött, akit később holtan találtak.

Az ausztrál hatóságok ugyan kizárták az idegenkezűséget a szökött rab, az iráni Fazel Chegeni halála kapcsán, a tábor lakóit ez nem nyugtatta meg. Az iráni férfi holttestét a sziget egyik sziklájának tövében találták meg, a halálhírre tört ki a zavargás a táborban.

A menekültek falakat, kerítéseket döntöttek le, több helyen tűz ütött ki.

Frissítés, 8:30 – Helyreállt a rend

Az ausztrál hatóságoknak sikerült kedden helyreállítaniuk a rendet abban a karácsony-szigeti zárt menekülttáborban, ahol előző nap az egyik szökésben lévő bevándorló halála miatt lázadás tört ki.

Peter Dutton bevándorlási és határvédelmi miniszter kedden megerősítette, hogy a szövetségi rendőrség helyszínre küldött tagjai visszaszerezték az ellenőrzést az Ausztráliához tartozó indiai-óceáni szigeten működő létesítmény felett, ahonnan hétfőn elmenekültek az őrök, mivel a táborlakók több ponton tüzet gyújtottak és törni-zúzni kezdtek. A rendbontás azután kezdődött, hogy rábukkantak az egyik táborlakó, egy iráni származású kurd menedékkérő holttestére, aki előzőleg megpróbált megszökni a létesítményből. Azt nem tudni, mi okozta a férfi halálát.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy kénytelenek voltak a táborba rendőri erősítést küldeni, hiszen a Karácsony-szigeten fogva tartott bevándorlók közül sokan embert öltek, súlyosan bántalmaztak másokat, vagy gyerekek ellen követtek el nemi erőszakot. Dutton elmondta, hogy a rendőrök csak csekély ellenállásba ütköztek, de egy “kemény mag” ártalmatlanítására könnygázt kellett bevetniük.

A bevándorlási minisztérium közleményében arról tájékoztatott, hogy öt táborlakó megsebesült, azt azonban nem részletezte, hogyan. A karácsony-szigeti táborban a hatóságok közlése szerint 203 férfi él, van közöttük menedékkérő, de sok olyan külföldi is – többnyire új-zélandiak -, akiket elítéltek és folyamatban van kiadatásuk.

Az ausztrál kormány évek óta szigorú menekültpolitikát folytat, amelynek értelmében az országba embercsempészek segítségével, hajóval útnak induló menedékkérőket visszafordítják vagy azonnal valamely szigetre – a Karácsony-szigetre, illetve Naurura vagy Pápua Új-Guineába – szállítják. A kontinensre való beutazást megtagadják tőlük még akkor is, ha idővel menekültstátust kapnak. Tavaly óta azokkal az Ausztráliában már letelepedett külföldiekkel is így járnak el, akiket bűncselekményért elítélnek.

(RT)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik