Nagyvilág

Ragadós a magyar példa, a szlovének is kerítést építenek Horvátország felé

Csak ők nem kerítésnek hívják. Szlovénia “műszaki akadályt” emel Horvátországgal közös határán – jelentette be Miro Cerar szlovén miniszterelnök kedden rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Azt is elismerték, hogy  drótkerítést is tartalmaz majd az a műszaki akadály. Ezt Miro Cerar szlovén miniszterelnök jelentette be.

A szlovén kormány szerint kulcsfontosságú a schengeni határok védelme, nemcsak Szlovénia, hanem az Európai Unió számára is. Ezt hangsúlyozta Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter is.

Vesna Györkös Znidar elmondta, hogy még hétfőn tájékoztatta Ausztriát és Németországot arról, hogy Ljubljana műszaki zárat épít Horvátországgal közös határán, hogy csökkentse a Szlovéniára nehezedő migrációs nyomást. A tárcavezető ezért Ausztriától és Németországtól is támogatást vár.

Györkös Znidar szerint fordított “dominó-hatást” válthat ki a szlovén intézkedés. Lezárhatja a határait Horvátország, Szerbia és Macedónia is, ezért végre elkezdődhet a probléma megoldása ott, ahonnan valójában ered, Görögországban – hangsúlyozta.

Mindazonáltal azt is mondta, hogy elvárja az uniós határellenőrzési ügynökségtől (Frontex), hogy megvédje az EU külső határait. “Szlovénia nem lesz gyűjtőközpont, mert ahhoz túl kicsi ország vagyunk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik