Nagyvilág

Ötmillió bevándorló sorsa múlik Obama és a republikánusok harcán

barack-obama(960x640).jpg (Array)
barack-obama(960x640).jpg (Array)
A legfelsőbb bírósághoz fordul az amerikai kormány Obama felfüggesztett bevándorlásügyi rendeletei miatt.

Az amerikai igazságügyi tárca szerint a cél a bevándorlás körüli nyitott kérdések lezárása annak érdekében, hogy a belbiztonsági minisztérium számára lehetővé váljon a bevándorlási rendszer átláthatóbbá tétele. Ebben a minisztérium a prioritást a legsúlyosabb törvénysértők eltávolítására kívánja helyezni azok helyett, akiknek az Egyesült Államokhoz való kötődése hosszú időre nyúlik vissza, és akik amerikai állampolgárságú gyermekeket nevelnek.

Obama utolsó esélye

A legfelsőbb bíróság a várakozások szerint jövő nyáron hozhat ítéletet az ügyben.

Ez lehet az utolsó esély Barack Obama számára, hogy reformelképzeléseit még az elnöksége alatt megvalósulni lássa.

Az illetékes szövetségi fellebbviteli bíróság hétfőn 2-1 arányban döntött úgy, hogy helyben hagyja egy texasi szövetségi bíró februári határozatát, amely leállította az elnöknek a republikánus többségű kongresszus megkerülésével kihirdetett dekrétumait. Ezeket az amerikai államszövetség 26 tagállama is megtámadta.  A bíróság határozatát több republikánus politikus üdvözölte.

Obama novemberben tett ígéretet egy igazságosabb és méltányosabb bevándorlási rendszer bevezetésére, bejelentve, hogy rendelettel erősíti meg a határőrizetet, de egyúttal megkönnyíti a szakképzett és diplomás bevándorlók és vállalkozók Egyesült Államokban maradását, és lépéseket tesz az illegális bevándorlókkal szembeni felelősségteljes bánásmód előmozdítása érdekében.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az érvényes iratokkal nem rendelkező bevándorlók megsértették a bevándorlási törvényeket, ezért felelősségre kell vonni őket, különösen azokat, akik veszélyeztetik a nemzet- vagy a közbiztonságot. (Az elnök korábban úgy fogalmazott, hogy a bűnözőket és nem a családokat kell kitoloncolni.)

Amerika a bevándorlók nemzete

Az elnök elképzelése szerint ugyanakkor azok az illegális bevándorlók, akik már több mint öt éve tartózkodnak az Egyesült Államokban, és akiknek gyerekei amerikai állampolgárok vagy legálisan letelepedtek az országban, ha nyilvántartásba vetetik magukat, átesnek a bűnügyi átvilágításon és rendesen befizetik az adót, ideiglenes tartózkodási engedélyért folyamodhatnak, anélkül, hogy tartaniuk kellene a kitoloncoltatástól.

Az elnök egyúttal rámutatott, hogy az általa bejelentett “egyezség” nem vonatkozik azokra, akik csak nemrégen érkeztek az országba, vagy akik ezzel illegális módon a jövőben fognak megpróbálkozni. Obama kiemelte, hogy az intézkedések nem biztosítanak sem állampolgárságot, sem hosszú idejű tartózkodási engedélyt, sem pedig az állampolgárokat megillető kedvezményeket,  mert ezekben a kérdésekben a kongresszus az illetékes.

Mindössze  annyit mondunk, hogy nem fogjuk önöket kitoloncolni

– ígérte novemberben az elnök.

Az Egyesült Államokban becslések szerint több mint 11 millió illegális bevándorló tartózkodik. Barack Obama álláspontja szerint a tömeges amnesztia igazságtalan lenne, a tömeges kitoloncolás pedig nem reális. Hangsúlyozta, hogy az amerikai a bevándorlók nemzete és az is marad.

Sürgette, hogy a kongresszus, ha kétségbe vonja intézkedéseinek bölcsességét, akkor alkosson törvényt a bevándorlásról, mert csak a törvényhozás tudja bevégezni a munkát. Obama jogszerűnek nevezte saját rendeleteit, és emlékeztetett arra, hogy az elmúlt fél évszázad során pártállásától függetlenül minden elnök élt a jogkörével, hogy lépjen a bevándorlás ügyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik