Nagyvilág

Mianmar: megalázó vereséget mért a Nobel-díjas a kormánypártra

A választási bizottság két nappal a szavazás után, kedden tette közzé az első hivatalos részeredményeket: a parlament 440 fős alsóházának első 54 választott mandátumából 49-et szerzett meg a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű ellenzéki párt. Az NLD földcsuszamlásszerű győzelmére utal az is, hogy a regionális törvényhozásokban az eddigi ismert 107 képviselői hely közül 97-et birtokol majd Szú Kji pártja, és mindössze három helyi képviselője lesz a mianmari junta visszavonult tábornokait tömörítő, kormányzó Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártjának (USDP).

Eddig jóformán csak az NLD által összesített nem hivatalos eredmények voltak ismertek. Szú Kji pártja hétfőn közölte, hogy a parlamenti képviselői helyek több mint hetven százalékát tudhatja majd magáénak, ami több a kormányalakításhoz szükséges kétharmados többségnél. A párt azt mondja, hogy a képviselői mandátumok több mint kilencven százalékát nyerte el az ország középső, sűrűn lakott területén. Az USDP már hétfőn elismerte választási vereségét, és közölte, hogy fenntartások nélkül elfogadja a választási eredményeket. Az NLD azonban azzal vádolta kedden a választási bizottságot, hogy szándékosan késlelteti, apránként teszi közzé a választási eredményeket, látván az NLD elsöprő győzelmét, és talán trükközni is próbál.

De ez mégsem jelenti azt…

Hírügynökségek szerint a hatalmon lévő mianmari vezetőket megrendítette az USDP megsemmisítő veresége, holott ez távolról sem jelenti azt, hogy az NLD saját belátása szerint tudja majd irányítani az országot. A hadsereg továbbra is döntő befolyással lesz az országban zajló folyamatokra. Részint azért, mert az alkotmány szerint a parlamenti helyek negyede számára van fenntartva – ezek garantált mandátumok, vagyis nem választás útján töltik be őket. Másrészt a hadseregparancsok nevezi ki a három kulcsfontosságú, jelentős pénzeszközöket felemésztő minisztérium – a belügyi, a védelmi és a határvédelmi tárca – vezetőit, és a katonaság a legfontosabb vállalatok ellenőrzésével a gazdaságot is a kezében tarthatja. Az alkotmány ráadásul lehetővé teszi, hogy a hadsereg bizonyos feltételek mellett újra átvegye a hatalmat. Egyelőre nem világos, hogy az NLD és az USDP közötti hatalommegosztás a gyakorlatban hogyan fog működni. Politikai elemzők tartanak attól, hogy bizonytalan idők elé néz a délkelet-ázsiai ország, amelyet évtizedeken át katonai junta irányított.

A választás tétje a parlament összetételén kívül az új államfő személye is, akit a törvényhozás néhány hónap múlva választ meg. A NLD által közzétett adatokból ítélve az ellenzéki párt megszerzi az államfői tisztséget is. Aung Szan Szú Kji, aki a juntától örökölt alkotmány értelmében nem indulhat az elnökválasztáson, kijelentette: az NLD győzelme esetén “az elnök fölött” fog állni. Az alkotmány szerint nem lehet sem elnök, sem alelnök az, akinek a házastársa vagy gyereke külföldi állampolgár (Szú Kji férje és két gyermeke brit állampolgár).

Hétfőn a washingtoni Fehér Ház is üdvözölte a 25 éve első szabad választások lebonyolítását Mianmarban, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a délkelet-ázsiai országnak további lépéseket kell tennie a demokrácia felé vezető úton. Alexander Lambsdorff, az európai megfigyelők küldöttségének vezetője azt mondta, hogy a szavazás lebonyolítása “jobb volt a vártnál”, de nem nyilvánította a választást sem szabadnak, sem igazságosnak. Részben a hadsereg kiváltságos szerepére utalva azt mondta, hogy az ország nagy utat tett meg, de további reformokra van szükség ahhoz, hogy valóban hiteles választást tudjon lebonyolítani.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik