Külföld

Mianmar: megalázó vereséget mért a Nobel-díjas a kormánypártra

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 10. 09:03

A választási bizottság két nappal a szavazás után, kedden tette közzé az első hivatalos részeredményeket: a parlament 440 fős alsóházának első 54 választott mandátumából 49-et szerzett meg a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű ellenzéki párt. Az NLD földcsuszamlásszerű győzelmére utal az is, hogy a regionális törvényhozásokban az eddigi ismert 107 képviselői hely közül 97-et birtokol majd Szú Kji pártja, és mindössze három helyi képviselője lesz a mianmari junta visszavonult tábornokait tömörítő, kormányzó Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártjának (USDP).

Eddig jóformán csak az NLD által összesített nem hivatalos eredmények voltak ismertek. Szú Kji pártja hétfőn közölte, hogy a parlamenti képviselői helyek több mint hetven százalékát tudhatja majd magáénak, ami több a kormányalakításhoz szükséges kétharmados többségnél. A párt azt mondja, hogy a képviselői mandátumok több mint kilencven százalékát nyerte el az ország középső, sűrűn lakott területén. Az USDP már hétfőn elismerte választási vereségét, és közölte, hogy fenntartások nélkül elfogadja a választási eredményeket. Az NLD azonban azzal vádolta kedden a választási bizottságot, hogy szándékosan késlelteti, apránként teszi közzé a választási eredményeket, látván az NLD elsöprő győzelmét, és talán trükközni is próbál.

De ez mégsem jelenti azt…

Hírügynökségek szerint a hatalmon lévő mianmari vezetőket megrendítette az USDP megsemmisítő veresége, holott ez távolról sem jelenti azt, hogy az NLD saját belátása szerint tudja majd irányítani az országot. A hadsereg továbbra is döntő befolyással lesz az országban zajló folyamatokra. Részint azért, mert az alkotmány szerint a parlamenti helyek negyede számára van fenntartva – ezek garantált mandátumok, vagyis nem választás útján töltik be őket. Másrészt a hadseregparancsok nevezi ki a három kulcsfontosságú, jelentős pénzeszközöket felemésztő minisztérium – a belügyi, a védelmi és a határvédelmi tárca – vezetőit, és a katonaság a legfontosabb vállalatok ellenőrzésével a gazdaságot is a kezében tarthatja. Az alkotmány ráadásul lehetővé teszi, hogy a hadsereg bizonyos feltételek mellett újra átvegye a hatalmat. Egyelőre nem világos, hogy az NLD és az USDP közötti hatalommegosztás a gyakorlatban hogyan fog működni. Politikai elemzők tartanak attól, hogy bizonytalan idők elé néz a délkelet-ázsiai ország, amelyet évtizedeken át katonai junta irányított.

A választás tétje a parlament összetételén kívül az új államfő személye is, akit a törvényhozás néhány hónap múlva választ meg. A NLD által közzétett adatokból ítélve az ellenzéki párt megszerzi az államfői tisztséget is. Aung Szan Szú Kji, aki a juntától örökölt alkotmány értelmében nem indulhat az elnökválasztáson, kijelentette: az NLD győzelme esetén “az elnök fölött” fog állni. Az alkotmány szerint nem lehet sem elnök, sem alelnök az, akinek a házastársa vagy gyereke külföldi állampolgár (Szú Kji férje és két gyermeke brit állampolgár).

Hétfőn a washingtoni Fehér Ház is üdvözölte a 25 éve első szabad választások lebonyolítását Mianmarban, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a délkelet-ázsiai országnak további lépéseket kell tennie a demokrácia felé vezető úton. Alexander Lambsdorff, az európai megfigyelők küldöttségének vezetője azt mondta, hogy a szavazás lebonyolítása “jobb volt a vártnál”, de nem nyilvánította a választást sem szabadnak, sem igazságosnak. Részben a hadsereg kiváltságos szerepére utalva azt mondta, hogy az ország nagy utat tett meg, de további reformokra van szükség ahhoz, hogy valóban hiteles választást tudjon lebonyolítani.

 

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.