Nagyvilág

Hirtelen felfüggesztették a Koszovó és Szerbia közötti megállapodást

Ideiglenesen elfüggesztette a Belgrád és Pristina között augusztusban aláírt brüsszeli megállapodást a koszovói alkotmánybíróság kedden – számolt be honlapján a Koha Ditore című pristinai napilap.

A többségében albánok lakta Koszovóban már az egyezmény megkötése óta vitát váltott ki annak tartalma. Jóllehet a teljes dokumentumot nem hozták nyilvánosságra, az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló megállapodás túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek.

A kisebbségi önkormányzatokról szóló megállapodást az alkotmánybíróság mindaddig felfüggesztette, amíg nem hoz végleges döntést az ügyben. Erre várhatóan januárban kerül sor.

Az alkotmánybírósági felülvizsgálatot Atifete Jahjaga koszovói elnök kezdeményezte, miután az ellenzék több mint egy hónapja akadályozta a parlament munkáját azt követelve, hogy a miniszterelnök vonja vissza aláírását a megállapodásról.

Az ellenzék fütyüléssel, tojásdobálással és könnygázpalackok aktiválásával akadályozta meg már többször a törvényhozás munkájának folytatását. A hír Belgrádban óriási felháborodást keltett. Ivica Dacic külügyminiszter szerint a koszovói alkotmánybíróság döntése veszélyezteti a térség stabilitását, valamint a Brüsszelben folytatott szerb-koszovói párbeszédet, mert így az “értelmét veszti”.

A többségében albánok lakta Koszovó 2008-ban egyoldalúan mondta ki függetlenedését Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem ismeri el, és Koszovót továbbra is saját déli tartományának tekinti. A kapcsolat normalizálása érdekében Brüsszelben már több megállapodás is született a két fél között, de korábban egyik sem okozott ekkora ellenállást Pristinában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik