Candles are layed down in the memory of victims two days after a fire accident at the Colectivu club in Bucharest November 1, 2015. Thousands of people gathered in a silent walk to the place of the club to lay flowers and light candles. Romanian media slammed as "irresponsible" both authorities and the owners of a nightclub where a fire and stampede left 29 dead and nearly 200 injured, as hearings on the tragedy were set to begin. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Külföld

Bukaresti tragédia: az egyház szerint az áldozatok megérdemelték a tűzhalált

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 10. 12:29

Az Adevarul című lapra hivatkozva arról ír a Népszabadság, hogy a román társadalom egy része az áldozatokat hibáztatja a 48 ember haláláért felelős bukaresti klubtűz kapcsán. Ami ennél is rosszabb, hogy a román ortodox egyház is hasonló állásponton van, papjaik pedig a hittanórákon is arról beszélnek a gyerekeknek, hogy a tűzvész áldozatai megérdemelték sorsukat, „amiért klubokba jártak és rockzenét hallgattak”.

Ioan Iscu, az elitiskolaként számon tartott AD Xenopol gimnázium hittanára olyan nyomtatványt osztott ki a diákjainak, amely szerint a rock sátáni zene, és célja eltávolítani a jó keresztényeket a vallástól. A rockzene a fiatalok életében című röpirat előszavában az áll, az iromány célja, hogy a rockzene néhány kevésbé ismert aspektusát tisztázva megvédjék a fiatalokat a rockzene hallgatásának rendkívül veszélyes következményeitől. A röpirat szerint a rockzene egy terv egy része, amely egy olyan kort készít elő, amelyben a monoteista vallások szerepét átveszi a New Age, az egyetlen új vallás.

Az iromány figyelmezteti a fiatalokat, hogy a rockzene hallgatása közben tisztátlan lelkek hatása alá kerülnek, eluralkodik rajtuk a káosz és az öngyilkosságra való hajlam. Az iskola igazgatója egy felháborodott szülőtől szerzett tudomást az irományról és mélyen elítéli a hittanár cselekedetét, mivel az iskola két tanulója is megsérült a tűzben.

Horia Onita, a román Országos Diákszövetség elnöke szerint nem elszigetelt esetekről, hanem rendszerszintű problémáról van szó.

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.