Nagyvilág

Vaskard: magyarok is gyakorlatoznak Litvániában

A Vaskard (Iron Sword) fedőnevű manővert a Pabrade litván város körzetében lévő gyakorlótéren rendezik. Kilenc NATO-ország egységei – Egyesült Államok, Csehország, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország – valamint Grúzia katonái közösen hajtanak végre védekező és támadó jellegű műveleteket.

A hadgyakorlatra a szövetségesek a Klaipedában lévő tengeri kikötőn, valamint a főváros, Vilnius nemzetközi repülőterén keresztül, továbbá közutakon terepjárókat, teherautókat és más katonai felszereléseket vittek. A litván kormány jóváhagyta 915 külföldi katona érkezését a manőverekre, amelyek november 20-ig tartanak.

A Vaskard hadgyakorlatot már második alkalommal tartják. Tavaly eredetileg csupán litván katonák vettek volna részt benne, de az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása után döntöttek úgy a walesi NATO-csúcstalálkozón, hogy megemelik a szintjét, nemzetközivé szélesítik a kiképzést, egyben megerősítik a szövetség keleti szárnyát.

A Krím-félsziget annektálása után a további orosz terjeszkedéstől való félelem miatt Lengyelország mellett a három balti állam, Litvánia, Észtország és Lettország is kérte a NATO katonai erejének növelését a területeiken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik