Nagyvilág

Horvátország dönt, hogyan tovább

Biztos, hogy nem lesz könnyű koalíciós tárgyalás, a fej-fej melletti két nagy párt elképzelése a jövőről egész más.

Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Horvátországban. Az előrejelzések szerint az eredmény megjósolhatatlan, mivel teljesen kiegyenlített a két nagy párt, a kormányzó szociáldemokraták (SDP) és az ellenzéki, jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) támogatottsága, valószínűleg a kisebb pártokkal kötendő koalíciós megállapodásokon múlik majd, hogy közülük melyik kerül hatalomra.

Az Ipsos Puls intézet tíz választókörzetben végzett legfrissebb felmérése szerint az SDP-nek 60, a HDZ-nek 57 mandátuma lesz a horvát parlamentben. A Jutarnji List című horvát napilapban közölt eredmények szerint azonban a HDZ vezet 64 mandátumnyi vokssal, a szociáldemokratáknak (SDP) pedig 58 képviselőjük lesz az új parlamentben. Ez utóbbi eredményt bonyolult, újszerű matematikai modellezéssel kapták, az elmúlt évek tapasztalatainak, illetve számos gazdasági, szociális és demográfia körülmény figyelembe vételével.

Bármelyik nagy párt is alakít kormányt, nem teheti meg a kisebbségi képviselők és a kis pártok nélkül. Ráadásul a vezető pártok már eleve választási szövetségben rugaszkodnak neki a megmérettetésnek: az SDP Horvátország fejlődik koalíciója hat, a HDZ Hazafias koalíciója pedig nyolc pártot számlál. Elemzők felhívják arra is a figyelmet, hogy nem lesznek könnyűek a választások utáni koalíciós tárgyalások, mert a választási pártprogramokból leszűrhető érdekek sokszor merőben eltérőek.

10-től jönnek a részeredmények

A szavazóhelyek 19 óráig lesznek nyitva.  A nap folyamán folyamatosan beszámol a részvételi arányról honlapján a horvát választási iroda (DIP). Az exit pollt az urnák zárása, este hét óra után hozzák nyilvánosságra.

A horvát állampolgárok odahaza és külföldön is szavazhatnak. A 151 szábori képviselő közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. Horvátország történelmében először lesz preferenciális listás szavazás, amelyen a választók a politikai pártok mellett, ugyanazon a listán egy jelölt nevét is bekarikázhatják, és ezzel preferencia szerint rangsorolhatják.

A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A nemzeti kisebbségek összesen 8 képviselőt juttathatnak a parlamentbe – a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a horvátországi szerbek hármat, illetve a három fennmaradó képviselői helyért a többi kisebbség verseng. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

A horvát alkotmány értelmében a parlamentnek legkevesebb 100 és legfeljebb 160 képviselője lehet. A mandátum négy évre szól.

A 2300 jelöltre és 166 listára Horvátországban 6574 helyen adhatják le voksaikat az állampolgárok, külföldön 36 ezren voksolhatnak 114 szavazóhelyiségben. Horvátországon kívül 48 országban lehet az urnákhoz járulni. A választásokat 13 ezer megfigyelő követi.

Részeredményeket már 22 órától nyilvánosságra hoz az országos választási iroda.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik