Külföld

Helyi lapok szerint külföldi összeesküvéssel gyengítenék az egyiptomi gazdaságot

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 08. 15:47

Ellentámadást indított az egyiptomi média a szerinte az ország ellen szőtt “külföldi összeesküvésre” válaszul; a vasárnapi lapok élesen bírálták az Egyiptomba irányuló légi forgalom leállításáról szóló külföldi kormánydöntéseket, valamint a sarm-es-sejki repülőtéri biztonság elégtelenségéről szóló nyugati sajtójelentéseket.

 Az vessen ránk követ közületek, aki mentes a terrorizmustól

– hirdeti az al-Jóm asz-Szába című napilap piros betűs főcíme azon elméletekre reagálva, amelyek a múlt hét végén történt légi katasztrófa mögött terrortámadást sejtetnek. A Jézus szavait idéző bibliarészletre – “az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!” – utaló felszólítás felett három fényképen a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap szerkesztősége ellen, valamint a londoni metró és egy londoni busz ellen elkövetett merényletek okozta pusztítások láthatóak.

Az ad-Dusztúr című újság egyik főcíme szerint a brit miniszterelnök,

David Cameron kormánya folytatja az egyiptomi gazdaság ellen tervezett csapásainak végrehajtását a Testvériség érdekében.

Ez utóbbi rövid megjegyzés egyike azon gyakori bírálatoknak, amelyek azért érik Londont, mert menedéket nyújt a 2013-ban elmozdított iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség számos olyan vezetőjének, aki a hatóságok elől külföldre menekült. Az ad-Dusztúr a “brit közlekedési minisztérium azon állítására” reagált, amely szerint idén augusztusban rakéta haladt el háromszáz méterre egy Londonból Sarm-es-Sejkbe turistákat szállító repülőgép mellett, nem sokkal a gép leszállása előtt. A brit Daily Mail napilapban megjelent cikk szerint egyiptomi hadgyakorlatok lehettek az ügy hátterében.

És a maláj gép?

Több magas rangú tisztségviselő – így Számeh Sukri külügyminiszter és Ilhámi az-Zaját, az idegenforgalmi kamara elnöke – arra emlékeztettek, hogy a másfél éve eltűnt maláj gép miatt eddig egy állam sem tett olyan biztonsági lépéseket, mint a Sínai-félszigeten lezuhant orosz gép esetében. Sukri nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy egyes kormányok szerinte elhamarkodott lépéseket tettek anélkül, hogy megvárták volna a szerencsétlenség okait feltáró vizsgálatok eredményeit. “Abból indultunk ki, hogy értesítenek minket a rendelkezésükre álló műszaki részletekről, ahelyett, hogy a sajtóban jelentetik meg őket” – mondta. Az észak-afrikai ország gyengélkedő gazdasága jelentősen függ az idegenforgalomtól, amelynek egyik legfőbb célpontja a Vörös-tenger partján fekvő Sarm-es-Sejk.

A CBC extra helyi műholdas hírtévé munkatársai azon kevés újságírók közé tartoztak, akik még vasárnap is tudósíthattak a Vörös-tenger parti üdülőközpont repülőterének falain belülről. A televízió kamerája bejárta az utasok ellenőrzését végző pontokat annak érdekében, hogy megcáfolják azon külföldi hírügynökségi jelentéseket, amelyek szerint a hadsereg vette át a kiutazó turisták regisztrációját.

Noha a brit és az orosz hatóságok – számos más állam mellett – elrendelték az Egyiptomba irányuló légi közlekedés felfüggesztését, több lap arról számol be, hogy a turisták nem hajlandóak hazatérni nyaralásuk letöltése előtt. Azt, hogy a látogatók hangulatát a történtek nem zavarták meg, a partvidéken dolgozó több magyar búvároktató is megerősítette az MTI-nek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.