Nagyvilág

Helyi lapok szerint külföldi összeesküvéssel gyengítenék az egyiptomi gazdaságot

Ellentámadást indított az egyiptomi média a szerinte az ország ellen szőtt “külföldi összeesküvésre” válaszul; a vasárnapi lapok élesen bírálták az Egyiptomba irányuló légi forgalom leállításáról szóló külföldi kormánydöntéseket, valamint a sarm-es-sejki repülőtéri biztonság elégtelenségéről szóló nyugati sajtójelentéseket.

 Az vessen ránk követ közületek, aki mentes a terrorizmustól

– hirdeti az al-Jóm asz-Szába című napilap piros betűs főcíme azon elméletekre reagálva, amelyek a múlt hét végén történt légi katasztrófa mögött terrortámadást sejtetnek. A Jézus szavait idéző bibliarészletre – “az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!” – utaló felszólítás felett három fényképen a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap szerkesztősége ellen, valamint a londoni metró és egy londoni busz ellen elkövetett merényletek okozta pusztítások láthatóak.

Az ad-Dusztúr című újság egyik főcíme szerint a brit miniszterelnök,

David Cameron kormánya folytatja az egyiptomi gazdaság ellen tervezett csapásainak végrehajtását a Testvériség érdekében.

Ez utóbbi rövid megjegyzés egyike azon gyakori bírálatoknak, amelyek azért érik Londont, mert menedéket nyújt a 2013-ban elmozdított iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség számos olyan vezetőjének, aki a hatóságok elől külföldre menekült. Az ad-Dusztúr a “brit közlekedési minisztérium azon állítására” reagált, amely szerint idén augusztusban rakéta haladt el háromszáz méterre egy Londonból Sarm-es-Sejkbe turistákat szállító repülőgép mellett, nem sokkal a gép leszállása előtt. A brit Daily Mail napilapban megjelent cikk szerint egyiptomi hadgyakorlatok lehettek az ügy hátterében.

És a maláj gép?

Több magas rangú tisztségviselő – így Számeh Sukri külügyminiszter és Ilhámi az-Zaját, az idegenforgalmi kamara elnöke – arra emlékeztettek, hogy a másfél éve eltűnt maláj gép miatt eddig egy állam sem tett olyan biztonsági lépéseket, mint a Sínai-félszigeten lezuhant orosz gép esetében. Sukri nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy egyes kormányok szerinte elhamarkodott lépéseket tettek anélkül, hogy megvárták volna a szerencsétlenség okait feltáró vizsgálatok eredményeit. “Abból indultunk ki, hogy értesítenek minket a rendelkezésükre álló műszaki részletekről, ahelyett, hogy a sajtóban jelentetik meg őket” – mondta. Az észak-afrikai ország gyengélkedő gazdasága jelentősen függ az idegenforgalomtól, amelynek egyik legfőbb célpontja a Vörös-tenger partján fekvő Sarm-es-Sejk.

A CBC extra helyi műholdas hírtévé munkatársai azon kevés újságírók közé tartoztak, akik még vasárnap is tudósíthattak a Vörös-tenger parti üdülőközpont repülőterének falain belülről. A televízió kamerája bejárta az utasok ellenőrzését végző pontokat annak érdekében, hogy megcáfolják azon külföldi hírügynökségi jelentéseket, amelyek szerint a hadsereg vette át a kiutazó turisták regisztrációját.

Noha a brit és az orosz hatóságok – számos más állam mellett – elrendelték az Egyiptomba irányuló légi közlekedés felfüggesztését, több lap arról számol be, hogy a turisták nem hajlandóak hazatérni nyaralásuk letöltése előtt. Azt, hogy a látogatók hangulatát a történtek nem zavarták meg, a partvidéken dolgozó több magyar búvároktató is megerősítette az MTI-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik