Nagyvilág

Az EU segélyt ígérhet afrikai országoknak a bevándorlók visszafogadásáért

Jelentős pénzügyi segélyt ígérnének az Európai Unió vezető testületei az afrikai országoknak egy készülő tervezet értelmében, cserébe azért, hogy azok visszafogadnak több tízezer, tőlük az unióba érkezett illegális bevándorlót – írta saját brüsszeli forrásokra hivatkozva a The Sunday Telegraph című brit újság.

A lap szerint “az EU-tagországok miniszterei radikális tervet dolgoztak ki a jelenlegi migrációs válság rendezésére”. Az újságírók szerint az unió hajlandó lenne “jelentős pénzügyi és más engedményekre”, ha sikerülne visszafordítani az unió területét idén nyáron elözönlő “800 ezer migránsnak legalább egy részét”.

2 milliárd dollár és a “különleges alap”

Az afrikai államok, köztük Etiópia, Szudán, Uganda és Kenya eszerint összesen 2 milliárd dollár segélyt kapnának. Várhatólag már a legközelebbi jövőben létrehoznak ebből a célból egy “különleges alapot”, amelyből a bevándorlók visszautaztatását, illetve létfeltételeik biztosítását fedezik anyaországukban. Mindazonáltal az afrikai kormányok meggyőzéséhez szükség lesz arra is, hogy Brüsszel “vízumkönnyítéseket” javasoljon az afrikai kontinens “legképzettebb” állampolgárainak. “Ez gyakorlatilag zöld jelzés az EU-ba való beutazásra afrikai diákok, orvosok és vállalkozók számára” – írta a The Sunday Telegraph.

Nigel Farage, az EU-ból való kilépést szorgalmazó Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője a lapnak nyilatkozva “teljes képtelenségnek” minősítette ezt a tervet. “Az EU úgy akarja megállítani a tömeges illegális migrációt Afrikából, hogy legalizálja azt” – vélekedett a politikus.

London következetesen elutasítja az uniós belügyminiszterek által elfogadott, a menekülteknek a tagállamok közötti elosztására vonatkozó kötelező kvótákat. Ennek ellenére Nagy-Britannia felajánlotta, hogy 2020-ig befogad 20 ezer, általa kiválogatott szíriai menekültet a polgárháború sújtotta Szíriával szomszédos országok menekülttáboraiból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik