Nagyvilág

90 százalék, hogy bomba robbant az Egyiptomban lezuhant orosz gépen

Az ügyet vizsgáló szakértők az utasszállító feketedobozásnak vizsgálata után 90 százalékban biztosak abban, hogy bomba robbant az október 31-én Egyiptom területén lezuhant orosz gép fedélzetén – számol be a Reuters hírügynökség a szakértői csapat anonim, egyiptomi nyilatkozójára hivatkozva.

A gép fekedobozait már a tragédia másnapján megtalálták, a szakértők következtetéseiket a pilótafülkében rögzített hanfelvételekre alapozzák. Hogy miért nem tudják teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy az utasszállítón robbanószerkezet lépett működésbe, nem derül ki.

A tragédia után az Iszlám Állam terrorszervezet egyiptomi ága vállalta magára a merényletet, azonban ezt több szakértő is kétségbevonta.

Szombaton hét, neve ellhallgatását kérő egyiptomi biztonsági tisztviselő arról beszélt az AP hírügynökségnek, hogy a sarm-es-sejki repülőtéren már régóta hiányos a biztonsági ellenőrzés. Ez főképp azt jelenti, hogy gyakran nem működik a csomagokat átvilágító berendezés, valamint hogy felületes a gépek üzemanyaggal és az utasoknak felszolgálandó élelemmel való feltöltésének ellenőrzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik